Ekonomi Akkuyu’da yerli ortaklar değişiyor

Akkuyu’da yerli ortaklar değişiyor

07.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) konsorsiyumu ile Ruslar arasında Akkuyu nükleer santrali için yürütülen ortaklık çalışmalarından sonuç çıkmadı.

Akkuyu’da yerli ortaklar değişiyor

CKK konsorsiyumu 4 bin 800 megavat kapasiteli ve yatırım bedeli 20 milyar doların üzerinde olan Akkuyu NGS’ye ortak olma konusunda Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ile yaptığı görüşmelerde ticari konularda anlaşmaya varamadı.

Haberin Devamı

Santral için ortak arayan Rosatom ile CKK konsorsiyumu, santralin yüzde 49 hissesinin devrini öngören bir protokol imzalamıştı. Yürütülen süreçte Rosatom, müstakbel ortakları için finansal durum ve şirket itibarı kriterlerini öne sürdü. Detaylı inceleme yapılırken, Rus şirket nakit para ve finansal durumu inceledi. Rus şirketin özellikle ekipman için sipariş verileceği konusuna dikkat çektiği, bunun için de ortakların finansal durumuna önem verdiği öğrenildi. Yerli ortaklığın birkaç milyar dolar harcama yapması gerektiğine dikkat çeken Rus şirketin CKK ile yaptığı görüşmeler, orta nokta bulunamaması üzerine sonlandı.

Yabancı şirket de olur

Projenin başından beri ortaklık arayışında olan Rosatum’un yeni ortak bulmak için harekete geçtiği belirtildi. Bu kapsamda şirketin, büyük ölçekli Türk firmalarının yanısıra yabancı şirketlerle de temasa geçtiği kaydedildi. Rosatom’un Akkuyu santralini mutlaka yüzde 49’luk bir ortakla yapmak istediği, projeyi tek başına üstlenmesinin düşük ihtimal olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Devlete bağlı Enerji Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından kurulan EUAS İnternational ICC’nin projeyi ortak olarak devralacağı iddiaları ise resmen doğrulanmadı. Stratejik yatırım kapsamına alınması öngörülen proje için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ile lisanslama süreçleri devam ediyor.