Gündem Aklanan hâkim üsteğmenin sınavı şaibeli

Aklanan hâkim üsteğmenin sınavı şaibeli

06.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ ve 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili askeri yargıda görevli 22 hâkim ve savcı hakkında hazırlanan iddianamede, yargı mensuplarının korunup kollanmasına ilişkin çarpıcı bir örnek yer aldı.

Aklanan hâkim üsteğmenin sınavı şaibeli

Donanma Komutanlığı’nda görevli olan sanık eski Hâkim Yüzbaşı Kani Yolcu’nun, takipsizlik kararı vererek yargılanmaktan kurtardığı üsteğmen hakim ile sıkıyönetim savcılığında görevlendirildiği anlaşıldı. Yolcu’nun kurtardığı üsteğmenin, Askeri Hâkim Adaylığı Sınavı sonucu, “kuvvetli şüpheli” olduğu da belirlendi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Mehmet Turgay’ın hazırladığı iddianamede, sanıklardan Donanma Komutanlığı eski Askeri Savcısı Hâkim Yüzbaşı Kani Yolcu hakkında, Milli Savunma Bakanlığı’nca hazırlanan rapora yer verildi.

İki savcı, aynı iddia

Buna göre Yolcu, aynı şart, imkanda görev yapan, hemen hemen aynı hata ve ihmali sergileyen Hâkim Üsteğmen Fatih Bağlan ve Hakim Yüzbaşı Serhat Bozbaş hakkında soruşturma yürüttü. Yolcu, Bağlan hakkında takipsizlik kararı verirken, Bozbaş’a dava açtı.

Raporda, bilirkişiler tarafından 2009 Askeri Hâkim Adayları Yazılı Sınavı ile ilgili incelemede, iki sorunun iptal edildiği sınavda kalan 98 sorunun 32’sinin hukuk fakültesi mezunlarınca doğru cevaplandırılmasının zor olduğu, bu soruların ancak uzmanların çözebileceği güçlükte olduklarının açıklandığı kaydedildi. Raporda, Bağlan’ın 95,25 puan aldığı sınav sonucu ile ilgili, “kuvvetli şüpheli” kararı verdiği de belirtildi.

Haberin Devamı