Ege Ankara’nın rekabeti İzmir’e doping oldu

Ankara’nın rekabeti İzmir’e doping oldu

09.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

EXPO 2020’yi İzmir’in kazanacağına inandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, adaylık için Ankara rekabete girmemiş olsa İzmir sinerjiyi yakalayamayacağına dikkat çekti

Ankara’nın rekabeti İzmir’e doping oldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmir Ticaret Odası tarafından Swiss Otel’de düzenlenen “Bir İzmir Akşamında Ege İşadamları Buluşması” toplantısına katıldı.
İzmir’in turizm şehri olarak bu alanda biraz silkinmesi gerektiğini ifade eden Gül şunları söyledi:

‘Asabiyetinizi kontrol edin’

“İzmir’in şirketleri, yöneticileri ve idarecilerinin büyük bir metropole yakışır davranmaları gerektiği, asabiyetlerini, vizyonlarını, düşüncelerinin de bu şekilde olması gerektiğini söylüyorum. Küçük problemlerde boğulmamak gerekir. Ankara, İstanbul, Washington, New York, Paris’in de problemleri var. İzmir problemlerin içinde boğulacak bir kent değildir.”
Gül, “İzmir’in sadece ismi ve geçmişi yeter. Bu anlamda EXPO 2015 büyük bir hamle olmuştur. Yapılan çabalar sonucu İzmir tekrar kendine geldi, toparlandı. Maalesef kaybedilmeyecek bir yarışı kaybettik. Sebeplerine girmeyeceğim. İzmir için büyük yatırım oldu. Üzülüp kalmamamız gerektiğini söyledim. Bugün İzmir’e yatırımcılar geliyorsa o tanıtımın büyük katkısı olmuştur. İzmir ikinci kez aday gösterilmeyi haketmişti. Ankara rekabete girmeseydi, o sinerjiyi yakalayamayacaktınız. EXPO’yu ilk müracatında kazanan olmamış. Biz kazanacaktık ancak İzmir’in değil bazı genel hatalardan kaybedildi. İnanıyorum ki İzmir EXPO 2020’yi kazanacak. Bu İzmir’in değil, Ege’nin Türkiye’nin projesidir. Öyle düşünürseniz küçük düşünmüş olursunuz. Bu sefer bunu gerçekletireceğiz” dedi.
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Cumhurbaşkanı Gül’den İzmir’in tanıtımına destek vermesini, EXPO 2020’yi yine 2015 gibi himayesine almasını istedi.
İzmir’in öncü illerden biri olduğunu belirten Vali Cahit Kıraç ise, “İzmir EXPO’yu yapmaya hak etti” dedi.


5. İktisat Kongresi burada yapılacak

Gül, İzmir 5’inci İktisat Kongresi’nin yapılması için DPT’ye talimat verdiğini açıkladı. DPT’de grup oluşturulduğunu ve çalışmalara başlandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, hem Türkiye, hem de İzmir ve Ege Bölgesi’yle ilgili konuların masaya yatırılacağını söyledi.

‘Çocukluğumun geçtiği bir şehir’

İzmir, hem çocukluğumun geçtiği ve ailemin bir bölümünün halen yaşadığı bir kent. İzmir’in kendim için ayrı bir önemi var. Başka yerlere örnek olacak şekilde siyasi partilerin güzel bir centilmenlik anlaşması imzaladığını biliyorum.

Okuduğu okulda çekilen fotoğrafı armağan edildi

Cumhurbaşkanı Gül’ün konuşmasının ardından, İTO Başkanı Demirtaş ve Meclis Başkanı Selami Özpoyraz üç hediye verdi. Demirtaş’ın Cumhurbaşkanı Gül’e ilk hediyesi “Dualı Kase” oldu. Demirtaş, “Bu gömlekleri giyen padişahı hastalıklara, türlü kötülüklere karşı koruduğuna ve hastalara şifa verildiğini inanılırdı. Bu kasenin üzerinde de Topkapı Sarayı’ndaki 87 tılsımlı gömleğin üzerinde yer alan kazaları, belaları ve afetleri defetmek üzere yazılmış dua bulunuyor. 24 ayar altın yaldız olan dualı kaseyi, Cumhubaşkanımız’a kazalardan koruması ve şans getirmesi için hediye ediyorum” diye konuştu. Gül’e ayrıca İzmir’de daha önce okuduğu Halilrıfat Paşa semtindeki Kemal Reis İlkokulu’nda çocuklarla çekilmiş bir fotoğrafı da hediye edildi.