Siyaset Akşener, ‘seçim barajı yüzde 5 olsun’ diyecek

Akşener, ‘seçim barajı yüzde 5 olsun’ diyecek

24.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meral Akşener, çarşamba günü parti kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na verecek. Parti programında ise seçim barajının yüzde 5 olması da yer alıyor.

Akşener, ‘seçim barajı  yüzde 5 olsun’ diyecek

MHP’den kopan Meral Akşener, parti kurmak için ilk resmi adımı çarşamba günü atıyor. Parti kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na verecek olan Akşener, daha sonra medyanın karşısına çıkarak partinin adı, kurucular kurulu, tüzüğü ve programını açıklayacak.

Haberin Devamı

Parti tüzüğünde genel başkanlığın üç dönemle sınırlandırılması, milletvekillerinin delegeler yerine parti üyelerinin oylarıyla belirlenmesi, parti programında ise seçim barajının yüzde 5 olması, parlamenter sisteme dönülmesi gibi ilkeler yer alıyor.

Akşener, bugün kuracağı partinin kurucular kurulu ile son toplantısını gerçekleştirecek. Çarşamba günü parti kurulması için ilk resmi adımı atacak olan Akşener, daha sonra Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenleyeceği toplantıyla partisinin adı, kurucular kurulu, tüzüğü ve programını en ince detayına kadar açıklayacak.

Rahat bırakmaz endişesi

MHP’de, “hele parti kurulsun etkileri o zaman somut hale gelir” düşüncesi hakim. Genel merkezde bu aşamadan sonra teşkilat ve tabandan bir kayma olmayacağı düşüncesi hakim. Ak Parti’de ise MHP tabanından kayma olursa 2019’a kadar güç kaybı yaşanabileceğine ilişkin ihtimal masaya yatırılmış durumda.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, seçimi 1. turda sonlandırmak için yeni partiye yükleneceği ve etki alanını daraltmak için her türlü önlemi alacağına inanan Akşener kanadı, safları sıkı tutarak sürecin atlatılabileceği görüşünde.

‘Küsmeler olabilir’

Kurucular kurulu, merkez yürütme kurulu, başkanlık divanı gibi parti organlarının oluşumunda yer almayan özellikle MHP kökenli isimlerin küsüp ayrılma ihtimalleri de Akşener’in aşması gereken sorun olarak görülüyor. Akşener’in yeni partisinin tüzük ve programında şu önemli başlıklar yer alıyor:

- Milletvekilleri delegelerin değil, parti üyelerininin oylarıyla aday olarak belirlenecek.

- Bir genel başkan en fazla üç dönem genel başkanlık koltuğuna oturabilecek.

- Partiden ihraçlar zorlaştırılacak.

- Seçim kanunları baştan sonra gözden geçirilecek. Seçim barajı yüzde 5 olacak.

- Parlamenter sisteme dönülecek.

- Kürt sorunu veya Güneydoğu sorunu ifadesi kullanılmayacak. Güneydoğu’nun yeniden yapılandırılması ibaresi kullanılacak.

- Terörle mücadele edilirken fikri müzakere yapılabilecek. Silahı bırakma öncelik olacak bırakılmazsa silahla mücadele aynı zamanda sürdürülecek.

Haberin Devamı

Milliyetçilikten vazgeçilmeyecek

- Adalet anlayışı radikal değişiklik olacak. HSYK hükümet etkisinden çıkarılacak, bakan ve müsteşar HSYK üyesi olamayacak.

- Yargılamalarda kesin delil ve kuvvetli şüple olmaması halinde tutuklamalara gidilmeyecek kimse mahkum edilmeyecek. Yargıçların bağımsızlığı sağlanacak.

- Güvenlik ve özgürlük dengesi sağlanacak. OHAL’e başvurulmayacak. Başvurma zorunluluğu ortaya çıkması halinde kısa süreli ve bölgesel ilan edilebilecek.

- Dış politikada “diyalog” esaslı olacak. Kimse düşman kimse dost görülmeyecek. Sorunların halli için herkesle görüşme zemini aranacak.

- Bölgede bir Kürt devletine asla sıcak bakılmayacak. PKK ile mücadelede taviz verilmeyecek.

- Milliyetçilik vurgusundan vazgeçilmeyecek.