Gündem Akyürek bilgi sakladı

Akyürek bilgi sakladı

24.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dink’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada ifade veren dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Altay, Akyürek’in kendisine görevi sırasında Yasin Hayal grubuyla ilgili bilgi vermediğini söyledi...

Akyürek bilgi sakladı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili yürüttüğü soruşturmada ifade veren dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, gelişmeler hakkında görevi sırasında kendisine bilgi verilmediğini açıkladı. Altay, ikna yöntemi uygulamasının olmadığına dikkati çekerken, söz konusu gruba o dönemde operasyon yapılması gerektiğini söyledi.
Altay’ın ifadesinde özetle şu bilgileri verdiği öğrenildi:

DİNÇ BİLGİ VERMEDİ: Engin Dinç bana brifing verdi ama Hrant Dink olayı ve o grupla ilgili bilgi vermedi. Suikastten bir gün sonrasına kadar hiçbir bilgi sunulmadı. Engin Dinç bana Çeçenistan’a savaşmaya giden milliyetçi gruplarla ilgili bilgi getiren yardımcı istihbarat elamanının agresif, çok para isteyen biri olduğunu ve çıkarmak istediklerini söyledi. Ben de ‘Getirin, bir de ben görüşeyim’ dedim. Engin, bana, ‘ben hallederim’ dedi. Getirip görüştürmediler. Erhan Tuncel’e yönelik teknik takipten haberim yok.

AKYÜREK BİLGİ VERMEDİ: Biz, Ramazan Akyürek ile resmi devir teslim yapmadık. Sonra kendisi ile bir telefonda bir görüşme yaptık. Bir kere de ailesi ile geldi. Kendisini misafir ettim ama bunların hiçbirisinde bana Yasin Hayal grubuyla ilgili bilgi vermedi.

POLİSİN İKNA YÖNTEMİ: İkna yöntemiyle ilgili yöntem yok. Yardımcı istihbarat elemananı kaybetmemek için böyle davranmış olabilirler. Yoksa operasyon yapılması lazım.

FARUK SARI’NIN SÖZLERİ: Ali Fuat Yılmazer’in, Ahmet İlhan Güler’in yerine atanması konusunda bilgim yok, ancak Erhan Tuncel, İstanbul’a gönderildikten sonra Ahmet İlhan Güler, Trabzan İstihbarat Müdürü Faruk Sarı ile görüşmüş, ‘bu konulardan Reşat Müdürü’mün haberi var mı?’ demiş. Faruk Sarı, ‘Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer, Reşat Altay’a bilgi vermemem konusunda bana talimat verdi ben de ona bilgi vermiyorum’ demiş.

Haberin Devamı

SAMAST’IN BABASI İLE GÖRÜŞTÜM: 19 Ocak günü, suikast sonrası İstihbarat Dairesi ve Trabzon istihbaratı bu grupla ilgili hızla çalışma yapıyor. Muhittin Zenit, Erhan Tuncel’le bağ kurmasına rağmen bana hiç bilgi vermediler. Ogün Samast’ın babası geldi. Bilgileri alıp İstanbul’a bildirdim. Bunlar yaşanırken, o sırada İstanbul’da bulunan Ramazan Akyürek’in İstanbul Emniyeti’ne hiç bilgi vermediğini biliyorum. Sonra Yasal Hayal grubuna operasyon yapıp ertesi sabah İstanbul’a yolladık. Trabzon’da gözaltında tutuldukları sürede Erhan Tuncel ile görüşmeleri olmuş, ancak bu konuda da bana bilgi vermediler.