Gündem Ala: Polisin ağır silahları olacak

Ala: Polisin ağır silahları olacak

29.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Darbe girişiminin ardından yeni önlemleri açıklayan İçişleri Bakanı Ala, daha önce polislerin ağır silahlarının var olduğunu söyledi, ‘28 Şubat’ta aldılar. Niye almışlar; sanki bu ülkede 12 Eylül, 1971, 1960 olmamış’ dedi

Ala: Polisin ağır silahları olacak

İçişleri Bakanı Efkan Ala dün TGRT Haber’de yayınlanan “Neler Oluyor” programında açıklamalarda bulundu. Ala, “Uçaklar Ankara’ya inemedi ve İstanbul’a, Nevşehir’e indirerek kara yoluyla onları transfer ettik. Yani Türkiye ayaklandı bu alçakça darbe teşebbüsüne karşı. Bu akılsız, başkasının maşası olmuş bu güruhun Türkiye’ye vermek istediği zararı minimize eden bu birlikte karşı duruştu. 240’a yakın şehidimiz var.

‘Altın bir destan’

İnsanlar tankların önüne yattı, vatandaşımız tanklardan asker elbisesinin içine girmiş bu canileri çıkardı. Bu da dünya tarihine geçen Türkiye’yi rezil duruma düşürmeye çalışanlara vurulan şamar, milletimizin tarihe yazdığı altın bir destandır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uyarılarının kurumlar tarafından yeterince dikkate alınmadığı için darbe teşebbüsünün yaşandığına dikkat çeken Ala, “Biz o yasayı götürdüğümüzde Meclis’te nasıl bir dirençle karşılaştık? Kurumlar da vermedi, örgütlü kesim de yani siyasi partilerden sivil toplum örgütlerine kadar onlar da vermedi. 35 bin kişinin branş değiştirme, organize suçlar, istihbarat, terörle mücadele buralardaki bütün personel değiştirildi” ifadelerini kullandı.

‘Mezarından çıksa’

Bakan Ala, TSK’da bazı kişilerin ilişiklerinin kesilmesi için 30 Ağustos’un beklendiğini, tehlikeyi bertaraf etmek için alınan tedbirler için birçok birimde hassas davranılmadığını söyledi. “Öyle bir düzen kurmalıyız ki, Talat Aydemir’i mezardan çıkarıp ordunun başına getirseniz darbe yapamayacak durumda olması lazım” diyen Ala, şöyle devam etti:

“Jandarma ve Sahil Güvenliği ayırıyoruz. Jandarmada ve Sahil Güvenlik’te generallerin terfisi ve tayinleri yine kararnameyle olacak, YAŞ’a girmeyecek. YAŞ, adı üstünde şura. Kanunlara bakarsanız normalde tavsiyede bulunur. Ama bizim sistemin kuruluşu itibariyle tepesinin üstünde duruyor sistem.” Ala, emniyet mensuplarının ağır silahlar edinip edinmeyeceği yönündeki soruya, “Polis kendi kullanacağı kadar ağır silah edinecek. Bir şey olup da olmamış gibi davranmak bizim politikamız değil. Öyle bir düzenleme yapacaksınız ki güvenilmeyen insan bile bir şey yapamayacak” dedi.
Daha öncesinde polislerin ağır silahlarının var olduğunu da dile getiren Ala, “Vardı daha önce, 28 Şubat’ta aldılar. Niye almışlar; sanki bu ülkede 12 Eylül olmamış, sanki 71, sanki 60 olmamış. Herkes artık sorunu kilimin altına itmeyi politika olmaktan çıkardı. Burada karşımıza aldığımız, her seferinde asker üniforması içerisine girebilen ya hain oluyor, ya teröristler oluyor böyle, ya başka niyetteki kimseler oluyor; bunların Türkiye’ye zarar vermesini önleyecek güç dengesini kuracaksınız” diye konuştu.

Jandarma teşkilatı nasıl faaliyet gösteriyor?

Dünyadaki ‘Jandarma’ kavramını derin biçimde etkilemiş olan Fransa’da ‘Ulusal Jandarma’ şehir dışındaki bölgelerde İçişleri ve Savuma Bakanlıklarına bağlı olarak faaliyet gösteriyor. İtalya’da da ‘Carabinieri’ isimli jandarma kuvveti ordu dahilinde ve Savunma Bakanlığına bağlı olarak görev yürütüyor. Rusya’da 2016’da kurulan ‘Ulusal Muhafızlar’ doğrudan Putin’e bağlı olarak faaliyet gösteriyor. AB’de 2006’da kurulan Avrupa Jandarma Kuvveti çeşitli ülkelerin katılımıyla farklı bölgelerde görev alıyor. (DIŞ HABERLER)