Gündem Alabaşın bilinmeyen faydaları

Alabaşın bilinmeyen faydaları

21.04.2018 - 15:45 | Son Güncellenme:

Alabaş, dünya üzerinde lahanagiller familyasına özgü bir besin maddesi olarak tanımlanmaktadır. Avrupa ülkelerinde oldukça uzun zamandır tüketilmekte olan bu besin maddesi ülkemizde yeni yeni yer almaya başlamıştır.

Alabaşın bilinmeyen faydaları

Alabaş sebzesi nedir?

Haberin Devamı

Avrupa’da Kohlrabi olarak adlandırılmakta olan bu sebze çeşidi, birçok hastalığın iyileştirilmesi hususunda fayda sağlamaktadır. İçeriğinde potasyum, fosfor, kalsiyum, demir elementlerini A,B ve C vitaminlerini barındırmaktadır. Her mevsim yetiştirilebilme özelliğine sahip bir besindir. Kerevize olan benzerliği ile dikkat çekmekte olan alabaş sebzesi, sapları ile de lahana görünümü kazanmaktadır. Birçok sebze yemeğinin içerisine katılmakta olan bu besin maddesinin yaprakları da dolma yapabilmek adına kullanılmaktadır. Ülkemizde çoğunlukla Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetiştirilmektedir. Üretimine oldukça geç başlanmış olsa da üreticiler için yeni bir deneyim sağlamıştır. Ülkemizde pazarlarda ve marketlerde çoğunlukla cennet otu ya da yer lahanası olarak isimlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Alabaş sebzesinin faydaları

Alabaş, özellikle sağlık alanında oldukça faydalı bir bitki olarak bilinmektedir. İçerisinde yer alan vitaminler ve antioksidan özelliğinin bulunması kanserin önlenmesine yardımcıdır. Ayrıca diyet yapanların özellikle tercih ettiği bir sebze konumundadır. Bunun en büyük nedeni ise kalorisinin oldukça düşük olmasıdır. Böylelikle kısa sürede kilo vermeye katkı sağlamaktadır. Belirli bir yaştan sonra gözlerde oluşmakta olan perdeleme olarak bilinen katarakt oluşumunu ciddi oranda azaltmaktadır. Aniden oluşan felç, kalp krizi gibi hastalıkların önlenmesinde büyük katkılar sağlanmaktadır. Ayrıca çağımızın hastalığı olarak bilinmekte olan yüksek tansiyonu önlemek konusunda da oldukça ön plandadır. Belirli etkenler sonucunda birçok kişide görülmekte olan sağlık sorunlarının başında gelen kansızlık konusunda da oldukça fayda sağlamaktadır. İçerisinde yer almakta olan yoğun demir vitamini, kansızlık için etkilidir. Astım, bronşit, nefes darlığı ve bağışıklığın güçlendirilmesi gibi nedenlerle de Alabaş sebzesinin tüketilmesi oldukça büyük önem içermektedir.

Fazla alabaş tüketiminin zararları

Özellikle sağlık alanında sunduğu faydalar ile ön planda olan bu sebzenin tüketiminde dikkat edilecek belirli hususlar yer almaktadır. Özellikle haftada bir kereden fazla tüketildiğinde insan vücudunda yer almakta olan iyodun tamamının emilmesine yol açmaktadır. Böylelikle vücut değerlerinde dengesizlik meydana gelmektedir. Bu nedenle sağlık alanında sunduğu faydalardan yararlanmak adına yalnızca gerektiği miktarda Alabaş sebzesi tüketimi yapılması esastır. Sağlık nedeniyle özel bir diyet uygulayanların her gıda için olduğu gibi alabaş tüketimi konusunda da doktorlarına danışmaları önerilir. Şimdilerde yoğun bir şekilde üretimine geçilmekte olan bu sebze çeşidi, ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır.