Ekonomi Alacak sigortası KOBİ’leri rahatlatacak

Alacak sigortası KOBİ’leri rahatlatacak

26.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, hükümetin Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin ardından, KOBİ’leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı korumak için çalışma başlattıklarını belirterek, “Bu kapsamda Hazine olarak, KOBİ’ler için bankacılık sisteminde teminat olarak kullanılabilecek ve krediye ulaşmayı kolaylaştıracak alacak sigortasını yaygınlaştıracağız” dedi.

Alacak sigortası KOBİ’leri rahatlatacak

Şimşek, AA’ya yaptığı açıklamada, alacakların şirket bilançolarındaki payının ortalama olarak yüzde 30-40 düzeyinde olduğunu belirterek, bu nedenle tahsilat problemlerinde şirketlerin likiditesi ve karlılığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Şirket iflaslarının yaklaşık dörtte birinin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleştiğine dikkati çeken Şimşek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Örneğin ortalama cirosu 10 milyon lira olan yüzde 5 kar marjı ile satış yapan bir KOBİ’nin, 20 bin lira tutarında bir faturayı tahsil edemediğinde, zararını kurtarmak için 400 bin liralık satış yapması gerekmektedir. Ya da aynı KOBİ için en büyük müşteri riskinin 1 milyon lira olduğunu varsayarsak, bu tek müşterinin borcunu ödememesi bile KOBİ’nin bir yıl içerisinde elde etmeyi umduğu kardan çok daha büyük zararla karşılaşmasına neden olabilmektedir.”

TAHSİLAT RİSKİNE KARŞI

Türkiye’de alacak sigortasını halihazırda daha çok büyük uluslararası firmaların yaptırdığını anlatan Şimşek, KOBİ’lerde bunun yaygın olmadığını kaydetti. Alacak sigortasının firmaları yurt içindeki ve yurt dışındaki alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruduğunun altını çizen Şimşek, hükümetin KGF desteğinin ardından KOBİ’leri alacaklarını tahsil edememe riskine karşı korumak için çalışma başlattığını bildirdi.

Haberin Devamı

Şimşek, “Alacak sigortasında alıcı adına satıcıya sağladığı teminata rağmen alıcının herhangi bir komisyon ödemesi, maddi teminat vermesi, imza atması söz konusu olmamaktadır. Bu bakımdan, alacak sigortası diğer tüm alternatiflerden farklı olarak alıcı lehine tamamen serbest bir ödeme güvencesi sağlayan bir ürün olarak öne çıkmaktadır” dedi.