Gündem Son dakika haberi: Adana'daki yangın faciasıyla ilgili ön bilirkişi raporu açıklandı!

Son dakika haberi: Adana'daki yangın faciasıyla ilgili ön bilirkişi raporu açıklandı!

30.11.2016 - 23:21 | Son Güncellenme:

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 11 kız öğrenci ve 1 bakıcının hayatını kaybettiği yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, yaşamını yitirenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şartellerin eskimiş olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasından kaynaklandığı görüşü yer aldı.

Son dakika haberi: Adanadaki yangın faciasıyla ilgili ön bilirkişi raporu açıklandı

Adana’nın Aladağ İlçesi Sinanpaşa Mahallesi’nde köylerden gelen ilköğretim öğrencilerinin barındığı Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda önceki akşam saat 19.30 sıralarında çıkan yangın, tüm Türkiye’yi yasa boğdu.

Haberin Devamı

İş güvenliği uzmanı bilirkişisi, binanın 1'inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı görüşünü ortaya koydu.

Elektrik ile ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceği, şartellerin eskimesinden veya özelliği kaybetmesinden kaynaklı ark olmuşması ve alev almasından çıkmış olabileceğini kaydetti. Ayrıca hazırlanan raporda, yaşamını yitirenlerden 7'sinin ikinci kattaki bir odada olduğu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesedinin bulunduğu, 1 kişinin cesedinin ise birinci katta bulunduğu da belirtildi.

Haberin Devamı

CENAZELERİ KÖYLERİNE GÖNDERİLDİ

Adana'daki yurt yangını faciasında hayatını kaybeden 10 öğrencinin cenazeleri köylerine gönderildi.

Adana'nın Aladağ ilçesinde önceki gün meydana gelen yurt yangınında hayatını kaybeden 10 öğrencinin cenazesi Asri Mezarlık morgundan alınarak köylerine gönderildi. Cenazelerden 6 tanesinin Aladağ ilçesine bağlı Köprücük mahallesine, 3 tanesinin Kışlak mahallesine ve 1 tanesinin de Karahan mahallesine götürüleceği bildirildi.

EL ELE BULUNDULAR

12 can alan yangın faciası Türkiye’nin içini yakarken, yaşanan dramlar da yürek dağladı. Alevlerden kaçamayan çocukların cesetleri bir odada el ele bulundu. Merdiven girişindeki elektrik panelinden düşen kıvılcımların kanepeyi tutuşturması sonucu çıktığı değerlendirilen yangın, kısa sürede büyük bölümü ahşap kaplama olan 3 katlı binayı sardı. Öğrencilerden bazıları paniğe kapılıp birinci ve ikinci kat pencerelerinden atlayarak canlarını kurtarmaya çalışırken, bazıları da üst katlara sığındı.

Yangın, Aladağ ve Adana’dan gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesine karşın kısa sürede faciaya dönüştü. Ahşap malzeme kullanılan çatı yanarak çöktü. Pencerelerden atladıkları için vücudunda kırıklar oluşan, dumandan etkilenen 22 öğrenci, çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Yaralılardan 4’ünün durumunun ağır olduğu belirtildi.
Çocukların cesetlerini çıkaran ekibin başındaki Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürü Fahri Durukan, “Binanın en üst katında 2 oda bulunuyor. Cesetlerden 4’ü bir odada, 8’i bir odada bulundu. Çocukların cesetlerini çıkaran ekibin başındaki Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürü Fahri Durukan, “Binanın en üst katında 2 oda bulunuyor. Cesetlerden 4’ü bir odada, 8’i bir odada bulundu. Cenazelerin hepsi yandığından tanınmaz halde olduğu, ailelerden alınan kan örneklerinin DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

BELEDİYE BAŞKANI'NIN YENİ AÇIKLAMASI

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü, yanan yurt binasında yangın merdivenin kilitli olduğu şeklindeki sözlerine karşılık Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın, "Hayır kilitli değildi" şeklindeki açıklaması üzerine şunları söyledi:

"İtfaiye ekibimiz bu işin uzmanları. Öğrenciler üst kata doğru çıkmış. Oradaki kapılara yönelmiş. Yangın merdiveni kapısına da yüklenilmiş. Ama açılamamış. Bu, kilitli olduğu, yangından etkilenip PVC kapının erimesi ve şişmesi sebeleriyle olabilir. Bu kapının PVC değil, yangına dayanıklı olması yönetmelik gereğidir."

Haberin Devamı

Ruhsat verildikten sonra belediyelerin herhangi bir denetlleme yetkisi olmadığını da belirten Sözlü, ayrıca yangın ihbarının geç yapıldığını, itfaiye araçlarının ulaştığında alt katta çıkan yangının, çatı katına kadar ulaşmış olduğunun görüldüğünü söyledi.