Ankara Alaş'ın Unutulmaz Şairi Mağcan Cumabay Gazi Üniversitesi'nde Anıldı

Alaş'ın Unutulmaz Şairi Mağcan Cumabay Gazi Üniversitesi'nde Anıldı

20.02.2018 - 11:29 | Son Güncellenme:

.

Alaşın Unutulmaz Şairi Mağcan Cumabay Gazi Üniversitesinde Anıldı

Alaş’ın unutulmaz şairi Mağcan Cumabay, doğumunun 125. yılında Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta anıldı.
Alaş’ın unutulmaz şairi Mağcan Cumabay, doğumunun 125. yılında Gazi Üniversitesi Rektörlük Mimar Kemaladdin Salonunda düzenlenen konferansta anıldı. Programda yaptığı konuşmada Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, geçen hafta doğumunun 100’üncü yılında Azerbaycan’ın ünlü bestekarı Gara Garayev adına bir anma konseri düzenlediklerini hatırlatarak, “Gazi Üniversitesi kökleriyle irtibatı en güçlü olan üniversitedir. Bugün de Mağcan Cumabay’ın 125. doğum yılında bir anma konferansı düzenlemekten mutluluk duyuyoruz” dedi.
Mağcan Cumabay’ın Kazakistan tarihine siyasi olarak da adını yazdırdığını vurgulayan Uslan, “Alaş’ın mücadelesi Türkistan coğrafyasında sadece Kazak halkı merkezli değildir. Bütün Türk halklarının bağımsızlığı için verilmiş büyük bir mücadeledir. Bugünkü modern Kazakistan Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Alaş davasına gönül verenler arasında Cumabay’ın da büyük emekleri vardır” ifadelerini kullandı.

“Cumabay Türk dünyasının ortak değeridir”
Alaş aydınlarının kısa ömürlerinde sadece siyasi olarak değil sanat yönleriyle de iz bıraktıklarını ifade eden Uslan, şunları kaydetti:
“İsmail Gaspıra’nın Cedidçilik fikriyle yetişen Mağcan Cumabay, Türkistan’daki milli uyanışın ve Alaş hareketinin öncülerinden biri olarak sadece Kazak halkanın değil, bütün Türk dünyasının ortak değeridir. O, şiirleriyle nesilden nesle aktarılmayı hak eden bir şairdir.”
“Cumabay’ın ‘Uzaktaki Kardeşime’ şiiri onun Türk İstiklal Harbi’ne gösterdiği hassasiyetin ve Çanakkale’de Türk askerinin kurtuluş mücadelesine gönülden destek olduğunun şahididir” diyen Uslan, “Şiirde Anadolu ve Kazak topraklarının aynı kaderi paylaştığını, birbirinden uzakta yaşayan soy kardeşlerinin aynı kaygı ve aynı ızdırabı yaşadığını ifade eder. Uslan son olarak ‘Uzaktaki Kardeşime’ şiirinden bir kesit okuyarak sözlerini tamamlandı.

"Eserleriyle Kazak Türklerinin Sovyetleşmesine engel olmaya çalışmış, ata yurtlarına ve bağımsızlıklarına sahip çıkmalarının gerekliliğini savunmuştur"
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise, Mağcan Cumabay’ın ülkesinde Kurtuluş Savaşı’na destek vermek için bağış topladığını, şiirleriyle de Anadolu’ya seslenmiş Alaş hareketinin önemli ismi olduğunu söyledi. Topçu, “Eserleriyle Kazak Türklerinin Sovyetleşmesine engel olmaya çalışmış, ata yurtlarına ve bağımsızlıklarına sahip çıkmalarının gerekliliğini savunmuştur. Yazdığı eserler ve fikirleri Stalin yönetimini rahatsız etmiş, kendisi ve gönüldaşlarına yasaklar, tehditler ve zulümler başlatılmıştır” dedi.
Topçu, Cumabay’ın 1930’da sürgün edildiğini hatırlatarak, “1936 yılında hapisten çıktı ama Rus gizli servisi peşini bırakmadı. Stalin hükümeti bu şerefli Kazak Türküne akla hayale gelmeyecek zulüm ve işkenceler yaptı. Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nda kardeşi ile savaşarak şehadeti arzulayan şehidimiz Mağcan Cumabay 1938 yılında Müslüman ve Türk düşmanı katil diktatör Stalin tarafından 45 yaşındayken kurşuna dizilerek şehit edildi” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), protokole günün anısına plaket takdim ederken, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Sparbekuly, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a şeref madalyası takdim etti.
TÜRKSOY, Kazakistan Ankara Büyükelçiliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı, Keçiören Belediyesi ve Avrasya Yazarlar Birliği işbirliğiyle gerçekleştirilen programa, Türkiyat Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hülya Kasapoğlu Çengel, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kasienov, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Erenay Darjibayev, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Sparbekuly, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu katıldı.

Gazi Üniversitesi’nde Gara Garayev’i Anma Konseri
Öte yandan Gazi Üniversitesi, 2018 yılı Türksoy anma yılı etkinlikleri kapsamında doğumunun 100’üncü yılında Azerbaycan’ın ünlü bestekarı Gara Garayev’i anma yılı açılış konserine ev sahipliği yaptı.
Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen konsere Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kasienov, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.