Kültür Sanat Alerjik çocuklara sağlıklı yemekler

Alerjik çocuklara sağlıklı yemekler

15.05.2018 - 15:54 | Son Güncellenme:

Alerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir yemek yarışması düzenledi.

Alerjik çocuklara sağlıklı yemekler

Alerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir yemek yarışması düzenledi. Alerji hakkında bilgi veren Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler; Türkiye’de besin alerjisi görülme oranının yüzde 5 seviyelerine kadar yükseldiği kanaatinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Alerji ile Yaşam Derneği, 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası dolayısıyla besin alerjisine uygun yemek tarifleri yarışması düzenledi. Türkiye'nin her yerinden alerjik çocuk sahibi annelerin sosyal medya üzerinden yaratıcı tarifleriyle katıldığı yarışmada; çoklu besin alerjisi kategorisinde glutensiz sebzeli mücver tarifiyle Gizem Tütüncüler birinci olurken, sütsüz yumurtasız tarifler kategorisinde ise yalancı yoğurt soslu vegan mantı tarifiyle Selen Vasfıoğlu birinci seçildi.

Yarışmanın birincileri Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler, Alerji ile Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Ceylan, Feriye Palace Mutfak Şefi ve Araştırmacı Türk Mutfağı Uzmanı Aydın Demir, Çocuk Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu ile ünlü oyuncular Boncuk Yılmaz ve Bihter Dinçel’den oluşan jüri tarafından belirlendi. Proje ile yemek tariflerinin besin alerjisi olan çocuklar için alerjilerine uygun şekilde baştan hazırlanması amaçlandı.

Haberin Devamı

“Türkiye’de besin alerjisi görülme oranının yüzde 5 seviyelerine kadar yükseldiği kanaatindeyiz.”
Besin alerjisi konusunda bilgi veren Çocuk Alerji ve Astım Akademisi Derneği (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de alerji hastalarının sayısı sürekli artış gösteriyor. Amerika'da her 13 çocuktan biri, İngiltere'de her 17 çocuktan biri, Avustralya'da her 10 çocuktan birinin besin alerjisi var. Ülkemizde yapılan klinik çalışmalar ise bölgelere göre farklılık göstermekle birlikte, Türkiye’de besin alerjisi görülme oranının yüzde 5 seviyelerine kadar yükseldiği kanaatindeyiz.” şeklinde konuştu.

Alerji ile Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Ceylan ise “Türkiye’nin ilk ve tek alerji hastaları derneğiyiz ve bu anlamda bize büyük görev düştüğüne inanıyoruz. 13-19 Mayıs Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında; etkinlikler, seminerler ve sosyal medya üzerinden bir farkındalık kampanyası gerçekleştirdik.

Amacımız son yıllarda ciddi bir artış gösteren ve özellikle çocukların sağlığını olumsuz etkileyen besin alerjisi konusunda ebeveynlerin farkındalık seviyelerini artırarak, çocuklarının gösterdiği birçok belirtinin aslında alerji kökenli olabileceğini ebeveynlere anlatmak. “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla gerçekleştirdiğimiz bu yemek yarışmasında da anneler, çocuklarının yiyemedikleri yemekleri alerjilerine uygun şekilde farklı malzemelerle baştan yarattılar.” dedi.