Gündem ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak?

20.09.2017 - 09:50 | Son Güncellenme:

ALES sonbahar dönemi sınavı 19 Kasım’da yapılacak. Sınav için başvurular ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılacak. Sınav ile ilgili yapılan değişiklik sonucunda ALES puanı geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. ALES başvurusu nasıl yapılır? Sınavda hangi değişiklikler yapıldı?

ALES başvuruları ne zaman başlayacak

ALES başvuruları 26 Eylül tarihinde başlayacak. Adaylar, 4 Ekim tarihine kadar başvurularını yapabilecek. Başvuru yapan ancak sınav ücretini belirlenen süre içerisinde ödemeyen adayların işlemleri geçersiz sayılacak. ALES başvurusunu zamanında tamamlayamayan adaylar geç başvuru gününde sınav başvurusu yapabilecek.

Haberin Devamı

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuru işlemleri, ÖSYM’nin aday işlemleri sistemi üzerinden yapılır. Sınav başvurusunun bireysel olarak yapılabilmesi için, sistemde adayın güncel fotoğrafı (son 50 ay içinde çekilen) yer almalıdır. Güncel fotoğrafı olmayan adaylar başvurularını ÖSYM başvuru merkezlerinden yapabilir. Başvuru merkezlerinden yapılacak işlem için 5 Türk Lirası ücret alınır. Adayların sınav başvurularının geçerli sayılabilmesi için, başvuru yapıldıktan sonra sınav ücreti de ödenmelidir.

ALES BAŞVURU ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?

Sınav başvurusu yapacak adaylar, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanı üzerinden kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapabilirler. Bunun dışında;

Haberin Devamı

- Akbank tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Albaraka Türk Katılım Bankası tüm şubeleri, ATM’leri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Kuveyt Türk Katılım Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı (KKTC’den başvuru yapacak olanlar hariç)

- Halkbank tüm ATM’leri, şubeleri ve internet bankacılığı

- Türk Ekonomi Bankası tüm şubeleri ve internet bankacılığı

- Ziraat Bankası’nın sadece mobil bankacılık ve internet bankacılığı ile de sınav ücreti ödenebilir.

ALES’TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

19 Kasım’da yapılacak sınav ile ilgili değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklere göre; sınav süresi 180 dakikadan 150 dakikaya düşürülürken 160 olan sınav soru sayısı da 100’e düşürüldü. ALES sözel ve ALES sayısal puan hesaplamalarında değişiklik yapılmadı. ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında ise sayısal ve sözel testlerin etkisinin yüzde 50 olması kararlaştırıldı. Bunlar dışında Sayısal-1, Sayısal-2, Sözel-1 ve Sözel-2 olarak dört bölüm bulunan sınavda sadece sözel ve sayısal bölümler yer alacak.

YÖK Başkanı Yekta Saraç yapılan değişiklikler ile ilgili;

‘’Yeni düzenlemeyle ALES’in kapsamında, uluslararası benzer sınavlarla olabildiğince bir ortaklık sağlamış olup bilgiden çok adayların sayısal ve sözel alanlara ilişkin mevcut bilgilerini kullanarak üst düzey düşünme becerilerinin ölçülmesi ve belirlenmesini hedefledik. Adayların aleyhine olan süre, soru sayısı, kapsam ve puanların hesaplaması, sınavın geçerlilik süresi gibi konularda iyileştirmeler yaptık. ALES’in yeniden düzenlenmesi öncesinde, uluslararası benzer sınavları inceleyerek, ilgili paydaşların ve alan uzmanlarının görüşlerini aldık. Konuya ilişkin oluşturduğumuz komisyon çeşitli alternatifleri değerlendirdi ve sonucunda bu düzenleme yapıldı.” açıklamasında bulundu.