Eğitim ALES başvurularında son gün ne zaman?

ALES başvurularında son gün ne zaman?

28.03.2016 - 13:27 | Son Güncellenme:

ALES başvuruları ne zaman bitiyor? 17 Mart'ta başlayan ALES başvurularının son 2 günü. 30 Mart'ta bitecek olan ALES başvurularını internet üzerinden yapabilirsiniz. Nereden ve nasıl ALES başvuruları yapacağınıza haberimizden erişebilirsiniz.

ALES başvurularında son gün ne zaman

Eğitim ve öğretim alanında birçok yoldan geçmekteyiz. Küçük yaşlardan itibaren başlayan eğitim hayatımız 8 yıldan oluşan ilk okul ve orta okul olan zorunlu eğitim yani örgün eğitim hayatından sonra da devam etmektedir. Örgün eğitimden sonra bir seviye belirleme sınavına girerek bize uygun olan bir liseye yerleşiriz. 4 yıl süren lise hayatı boyunca da hazırlandığımız başka bir sınav vardır. Bu sınav üniversite sınavıdır. Üniversite sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşama ülke genelinin aynı anda değerlendirildiği sınav olan YGS sınavıdır. İkinci sınav ise YGS sınavında belirlenmiş olan baraj puanını geçildiğinde girilen LYS sınavıdır. LYS sınavı lisede okumuş olduğunuz alanlar ile ilgilidir. Bu sınavlar sonucunda da almış olduğumuz puana göre bize uygun olan üniversiteye ve bize uygun bir bölüme gideriz.

Haberin Devamı

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES açılımı ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı yükseköğretim kurumlarındaki kadrolara giriş ve lisansüstü eğitim başvurularında kullanılacak olan puanı almak için girilen sınavdır. ALES sınavı sonucunda giriş yapılabilen yerler yükseköğretim kadrolarındaki; okutman, eğitim görevlisi, çevirici, araştırma görevlisi ve uzman gibi alanlara ALES sınavı ile girilmektedir. ALES sınavına girebilmek için bir yükseköğretim programından yani üniversiten mezun olmuş olmanız gerekmektedir. Bir üniversiteden mezun olan herkes ne bölümü bitirmiş olursa olsun ALES sınavına girebilmektedir. ALES sınavı için herhangi bir sınırlama bulunmayan diğer bir konuda sınava kaç kez girebildiğinizdir. Bu konuda da bir sınırlama bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

ALES Başvuruları Nasıl Yapılır?

ALES sınavına başvurabildiğiniz üç değişik yöntem vardır. İnternet üzerinden, başvuru merkezleri üzerinden ve posta yöntemi ile yapılabilen başvuruların her birinin nasıl olduğunu ve nasıl yapıldığını yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.

İlk olarak çağımızın yardımcısı olan internet yöntemi ile başlayalım;

İnternet sistemi üzerinden ALES başvuruları yapabilmek için ilk olarak ÖSYM resmi sitesine ait ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi resmi sitesine gitmeniz gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmek için T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazıp “Giriş” seçeneğine tıkladığınızda sisteme giriş yapmış olacaksınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan öğrenci menüsündeki “Başvurular” kısmına tıklayınız. Başvurular kısmında bulunan seçeneklerden ALES ile ilgili olan seçeneğe tıklayınız. Daha sonra açılacak olan sayfa üzerindeki başvuru formunu kimlik bilgileriniz ile birlikte doldurunuz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde yazdıktan sonra başvuru formunuzun hemen alt tarafında bulunan “Gönder” seçeneğine tıklayınız. Böylelikle sistem kaydınızı alacaktır. Ancak ödemeyi yapmadığınız takdirde sınava girme şansınız olmayacaktır. Sınav ücretinizi de anlaşmalı bankalar üzerinden T.C. kimlik numaranız ile yatırarak ALES başvurularınızı tamamlamış olacaksınız.

Haberin Devamı

Başvuru merkezleri üzerinden yapılan ALES başvuruları:

Başvuru merkezlerinden yapılan başvurular için bir başvuru merkezine gitmeden önce anlaşmalı bankalara giderek sınav ücretinizi ödeyiniz. Sınav ücretini ödediğinize dair banka dekontunuzu almayı unutmayınız. Başvuru merkezine gittiğinizde size verilecek olan başvuru formunu doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurunuz ve almış olduğunuz banka dekontunu yetkili kişiye teslim ediniz. Böylelikle ALES başvurularınızı tamamlamış olacaksınız.

Posta ile yapılan ALES başvuruları:

Posta yöntemi ile yapılan ALES başvuruları için bir başvuru formunu sınava girecek aday tarafından doldurulmuş şekilde, adaya ait son 3 ay içerisinde çekilmiş olan bir vesikalık fotoğraf ile banka dekontunu postalayıp ÖSYM’ye göndermeniz gerekmektedir. ÖSYM’ye ulaşmayan postalardan ÖSYM sorumlu olmayacaktır.