Gündem Aleviler 'artık yeter' demek için sokağa çıktılar

Aleviler 'artık yeter' demek için sokağa çıktılar

25.05.2014 - 14:23 | Son Güncellenme:

Alevi örgütleri başta İstanbul olmak üzere birçok kentte Okmeydanı'nda Uğur Kurt'un cemevi bahçesinde öldürülmesiyle sonuçlanan olayları ve hükümetin tavrını protesto etmek için sokaklara çıktı.

Aleviler artık yeter demek için sokağa çıktılar

Alevi dernekleri Okmeydanı'nda yaşanan olaylarda Uğur Kurt’un başından vurularak öldürülmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Şişli Camii önünde toplanan vatandaşlar, yoğun yağmura rağmen Halaskargazi Caddesi üzerinden Pangaltı’ya doğru yürüdü.

Haberin Devamı

Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, AK Parti hükümetini bölücülük ve ayrımcılık yapmakla suçladı. Demir, “Aleviler için yaşam zorlaştırılmakta, yalnızlaştırılmakta ve ötekileştirilmektedir. Kentsel dönüşüm adı altında insanlar yerlerinden, yurtlarından çıkartılmak istenmektedir. Bu adaletsizliğe yeter artık diyoruz.” dedi.



Şişli Camii önünde toplanan Alevi Kültür Dernekleri üyesi çok sayıda vatandaş, Halaskargazi Caddesi üzerinden Pangaltı’ya doğru yürüdü. ‘Saldırılara, adaletsizliğe, vicdansızlığa artık yeter' yazılı pankart açan yüzlerce kişi hükümet aleyhine slogan attı.

Yürüyüş sonrası basın açıklaması yapan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Doğan Demir, Alevi düşmanlığı, ayrımcılık ve nefretin cemevlerine kadar uzandığını söyledi. Demir, “Bu gidişat ve durum kabul edilemez yeter artık. Bu adaletsizliğe, vicdansızlığa yeter artık diyen alevi kurumlarımız ülkemizde barış ve demokrasi isteyen, eşitlik yurttaşlık isteyen, toplumumuzun vicdanlarına sesleniyor birlikte olmaya, sesimize ses katmaya, devlet terörüne karşı olmaya davet ediyoruz.” diye konuştu.

Cemevlerindeki ibadetlerin ve cenazelerin bilinçli bir proje ile engellenmeye çalışıldığını söyleyen Demir, şöyle devam etti: “Okmeydanı cem evinde cenaze hazırlıkları esnasında Uğur Kurt canımızın bilinçli olarak katledilmesi kabul edilemez. Alevilerin yoğun yaşadığı yerleşim bölgelerine yönelik polis şiddeti arttırılmakta, aleviler için yaşam zorlaştırılmakta, yalnızlaştırılmakta ve ötekileştirilmektedir. Kentsel dönüşüm adı altında insanlar yerlerinden, yurtlarından çıkartılmak istenmektedir. Bu adaletsizliğe yeter artık diyoruz.”

Haberin Devamı

İktidar partisini cinayet işlemekle suçlayan Demir, “İktidar partisi bölücülük yapıyor, ayrımcılık yapıyor, çatışma istiyor. Hükümet bu tavrını birinci elden başbakanın ağzından söylüyor. ‘Polisler nasıl tahammül ediyor bu denli sabırla davranabiliyor şaşırdım diyor’ Bu söylem aslında elinde silah tutan polislere ateş emridir. ‘ölen ölmüş geçmiştir’ söylemiyle unutun demek istiyor. Alevilerin gücü AKP sisteminin tüm karanlık çabalarını durduracak güçtedir.” ifadelerini kullandı.

Polis Taksim’e çıkan yolu demir bariyerlerle kapattı.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR’DA GERGİNLİK

Diyarbakır'da ise Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nce düzenlenen yürüyüşe polis izin vermeyince gerginlik çıktı. Yapılan görüşmeler sonrasında yürüyüşe izin verildi.

Saat 13.00’da Ofis Semti’nden başlayacak yürüyüş için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Kalabalığın yanına gelen polis yetkilisi, Valilik’ten izin alınmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyledi.

Polis Müdürü ile konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Cafer Koluman, "Okmeydanı’nda 2 Alevi katledildi. Onları anmak için yürüyüş yapmakta ısrarlıyız" dedi. Bunun üzerine Emniyet Müdürü Akın Karatay, Dernek Başkanı’na, "Kim katletti?" diye sordu. Koluman’ın, "Sizin meslektaşlarınız katletti" demesi üzerine polis müdürü "Avukat bey yargısız infaz yapıyorsunuz" karşılığını verdi.

Yapılan görüşmelerin ardından polis, yürüyüşe izin verilmeyeceğini ses yayın aracından kalabalığa duyurdu. Bunun üzerine grup yürüyüşe geçince, çevik kuvvet tarafından önleri kesildi. Grubun yürüyüşte ısrar etmesi üzerine kısa süren bir arbede yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından çevik kuvvet ekipleri kalabalığın etrafını sararak, güvenlik kordonu oluşturdu. Bu sırada toplanan kalabalık sık sık, ’Polis simit sat onuruna sahip çık’ sloganı attı. Yapılan görüşmelerin ardından grubun Koşuyolu Parkı’na kadar yürüyerek basın açıklaması yapmasına izin verildi. Yürüyüş sırasında sık sık Türkçe ve Kürtçe olarak ’Yaşasın halkların kardeşliği’, ’Katil devlet hesap verecek’ sloganı atıldı.

Grubun yürüyerek Koşuyolu Parkı’na gelmesinin ardından 20 sivil toplum örgütü ve siyasi parti adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı avukat Cafer Koluman tarafından bir açıklama yapıldı. Grup ardından olaysız dağıldı.

Haberin Devamı

ANKARA

Ankara'da ise HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, CHP Milletvekili İlhan Cihaner ve sanatçı Ferhat Tunç'un da aralarında bulunduğu bir grup, Alevi derneklerinin çağrısıyla Kızılay Meydanı'nda toplandı. Pankart açıp slogan atan protestocular adına yapılan açıklamada, Okmeydanı'ndaki olaylarda 2 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilerek, bunlardan Uğur Kurt'un cemevinde, cenaze hazırlıkları sırasında öldürülmesinin bilinçli ve kabul edilemez olduğu savunuldu.

Haberin Devamı

Alevi düşmanlığı, ayrımcılık ve nefretin inanç merkezi olan cemevlerine kadar uzandığı öne sürülen açıklamada, "Bu adaletsizliğe, vicdansızlığa 'Yeter artık' diyen Alevi kurumlarımız, ülkemizde demokrasi ve barış, eşit yurttaşlık isteyen, toplumumuzun vicdanlarına sesleniyor, birlikte olmaya, sesimize ses katmaya ve devlet terörüne karşı olmaya davet ediyoruz" denildi.

Açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yapan grup daha sonra dağıldı.

ADANA

Adana'da Alevi Bektaşi Federasyonu’nun organizesinde yapılan yürüyüş Atatürk Parkı’ndan başladı. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde, döviz ve pankartlara izin verilmedi. Sadece bağlamaların havaya kaldırıldığı yürüyüşte, ’Katiller bulunsun, hesap sorulsun’ şeklinde slogan atıldı. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüş, Atatürk Bulvarı, İnönü ve Özler Caddesi’ni takip ederek 5 Ocak Meydanı’nda son buldu.

Burada konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Bölge Sorumlusu Mikdat Öztürk, "Aleviler bu oyunların ve karanlığın farkındadır. Aleviler bu ülkenin barışı huzuru için vardır" dedi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem, yapılan açıklamanın ardından son buldu.

İZMİR

İzmir'de Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Şubesi'nin öncülüğünde Okmeydanı'nda yaşananları protesto amacıyla yürüyüş düzenlendi. Federasyon üyelerinin yanı sıra destek veren bazı sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde toplandı. Pankart açıp sloganlar atan grup, Talatpaşa Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarı üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Soma'daki faciada hayatını kaybeden işçiler ve Gezi Parkı odaklı olaylarda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunan grup adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, AK Parti hükümetini eleştirdi. Alevi vatandaşların ötekileştirildiğini ve yok saydığını ileri süren Arslan, Okmeydanı'nda yaşamını yitiren Uğur Kurt'un ölümünün aydınlatılmasını beklediklerini dile getirdi. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

KAHRAMANMARAŞ

İstanbul Okmeydanı’nda çıkan olaylarda Uğur Kurt isimli vatandaşın hayatını kaybetmesi, Kahramanmaraş’ta protesto edildi. Alevi Bektaşi Federasyonu’na bağlı dernekler tarafından Özel İdare İş Merkezi önünde yapılan basın açıklamasında grup adına açıklamayı okuyan Salman Akdeniz, Alevilerin yüzyıllardır saldırılara maruz kaldığını öne sürdü. Son bir yılda 9 Alevi’nin çeşitli yollarla öldürüldüğünü ifade eden Akdeniz, inanç temelli ayrımcılığa karşı olduklarını belirtti.

Sloganlar atan grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

BURSA

Buırsa'daki eylemde konuşan Alevi Bektaşi Federasyonları Marmara Bölge Sorumlusu Hüseyin Olgun, egemenler tarafından yüzyıllardır saldırılara maruz kaldıklarını söyledi.

Öğle saatlerinde Kent Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi hükümet aleyhine slogan attı. "Yetti artık, katliamlara, ayrımcılığa son verilsin" şeklindeki pankartın açıldığı eylemde konuşan Hüseyin Olgun, Alevilere bilinçli şekilde saldırıldığının farkında olduklarını belirten Hüseyin Olgun, "İçerisinde bulunduğumuz bu yoğun siyasi ortamdan da yararlanarak gündemi değiştirmek için Alevilere bilinçli bir şekilde saldırıldığının farkındayız. Yaşadığımız toprakları bize mezar yapmaya çalışan zalimlere ve saldırılarına karşı direnişimizi sürdüreceğiz ve bu zulme asla boyun eğmeyeceğiz. Alevi öğretisinin ışığında mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Video için tıklayın