Ekonomi Aliyev: TANAP tarihi bir olay

Aliyev: TANAP tarihi bir olay

16.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Türkiye ile 2012’de Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na (TANAP) imza atmamız tarihi olaydı. Bunun faydasını hepimiz gördük. Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan arasında yıllar önce kurulan bölgesel işbirliği şimdi diğer ülkelerin de katılımıyla daha kapsamlı bir işbirliğine  dönüşüyor” dedi.

Aliyev: TANAP tarihi bir olay

Aliyev, Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısının açılış konuşmasında, Şahdeniz 2 yatağı, Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve Trans-Adriyatik Boru Hattı’ndan (TAP) oluşan Güney Gaz Koridoru’nun Azerbaycan enerji stratejisi için önemli bir proje olduğunu söyledi. Aliyev, bu hatla sadece Azerbaycan doğalgazının değil, Hazar’ın doğusundaki ülkelerin de enerji kaynaklarının taşınacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Aliyev, projede gelinen durumla ilgili olarak, “2017’de büyük işler yapıldı. Şahdeniz 2 yatağında çalışmaların yüzde 99’u, Güney Kafkasya Boru Hattı’nın yüzde 95’i, TANAP’ın yüzde 95’e yakını tamamlandı. TAP’da ise çalışmaların yaklaşık yüzde 66’sı gerçekleştirildi” dedi.

Yeteri kadar doğalgaz rezervine sahip olduklarını belirten Aliyev, “Kanıtlanmış doğalgaz rezervimiz 2.6 trilyon metreküptür. Fakat daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Azerbaycan enerji kaynaklarını dünya piyasasına çıkaran güvenilir ortak olacaktır. Güney Gaz Koridoru enerji güvenliği projesidir” ifadelerini kullandı.