Dünya Alman bakana resmi törensiz karşılama!

Alman bakana resmi törensiz karşılama!

11.02.2018 - 16:38 | Son Güncellenme:

Almanya Savunma Bakanı Leyen, IKBY'ye yaptığı 4'üncü ziyaretinde ilk defa resmi törenle karşılanmadı. Leyen, Erbil kentindeki temaslarında Peşmerge ve Alman askerlerini  ziyaret etti.

Alman bakana resmi törensiz karşılama

Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentine yaptığı 4'üncü ziyaretinde ilk defa resmi törenle karşılanmadı.

Haberin Devamı

Irak ziyareti çerçevesinde başkent Bağdat'tan sonra Erbil'e gelen Leyen, Peşmerge Bakanlığı'nda Genel Kurmay Başkanı Cemal Eminki ve Alman askerlerle bir araya geldi.

Bakanlık'taki temaslarının ardından kentte Almanya tarafından inşa edilen Peşmerge Hastanesi'nin yapımını yerinde takip eden Leyen, buradaki inşa süreci hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Leyen, terör örgütü DEAŞ ile mücadele konusunda Almanya ve Erbil arasında son 3,5 yıl içerisinde yoğun temasın yaşandığını hatırlatarak, Peşmerge'ye verilen eğitimden sonra iyi bir seviyeye geldiklerini kendi gözleriyle gözlemleyebildiklerini ifade etti.

Terörün ortadan kaldırılmasıyla, bölgeye tam istikrarın geleceğinin söylemenin mümkün olmadığını aktaran Leyen, Irak'ın yeni bir sürece girdiğini, Irak merkezi hükümetinin desteğiyle verilen mücadele sonucu elde edilen kazanımların hayata geçirilmesinin gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Leyen, ilk defa 25 Eylül 2014 tarihinde DEAŞ'ın Irak'taki saldırılarının hız kazandığı bir dönemde ziyaret etmişti. Geçen bu süre zarfından üç defa Erbil'de üst düzey yetkililerce karşılanmıştı ancak bu seferki Erbil ziyaretinde herhangi bir resmi törenle karşılanmaması dikkati çekti.

Alman Bakan'ın, resmi törenle karşılanmamasının, Irak merkezi hükümetinin Erbil'e uyguladığı diplomatik yaptırımlardan kaynaklandığı iddia ediliyor. Nitekim daha önce eski IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani tarafından kabul ediliyordu.

Almanya'nın Peşmerge güçlerine eğitim vermek için IKBY'de yaklaşık 150 askeri bulunuyor.