Gündem Alman bakanla kozmik kahvaltı

Alman bakanla kozmik kahvaltı

30.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Ala, Cumhurbaşkanlığı devir teslimi için Türkiye'ye gelen Alman mevkidaşıyla Gölbaşı'nda basına kapalı görüşme yaptı. Yasadışı dinlemelerin ele alındığı görüşmede garsonlar bile görüşme yapılan alana alınmadı

Alman bakanla kozmik kahvaltı



Cumhurbaşkanlığı'ndaki devir teslim törenine Alman hükümetini temsilen katılan Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. Gölbaşı Vilayetlerevi'ndeki özel bölümde gerçekleşen görüşme sırasında özellikle Almanya'nın Türkiye'ye yönelik telefonları dinlediği haberleri masaya yatırılırken, konuların gizliliği nedeniyle kahvaltı servisi yapan garsonların bile görüşme yapılan alana alınmaması dikkati çekti. Ala, Türkiye'ye yönelik dinlemenin, "kabul edilemez" olduğunu belirtirken, iki ülke istihbaratının bu konuyla ilgili görüşmelere başladığını anlattı. Maiziere de istihbarat kurumlarının çalışmalarının gizli olduğunu ancak bunun bu kurumlara her istediğini yapma hakkını vermediğini kaydetti.
Almanya'nın Türkiye'ye yönelik telefonları dinlediği yönünde kamuoyuna yansıyan bilgiler üzerine karşılıklı yapılan siyasi değerlendirmeler, iki ülke arasında gerilime yol açtı. Kritik süreçte Ankara'ya gelen Maiziere, Ala ile bir araya geldi. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı görevini devraldığı törene katılmak için başkente gelen Maiziere, Ala ile yaptığı görüşmede, özellikle Almanya'dan Türkiye üzerinden Suriye'ye giderek IŞİD'e katılan Alman vatandaşlarının durumunu masaya yatırdı. Ala ise yasadışı dinleme iddialarını gündeme getirdi. Maiziere, Ala'nın eleştirilerine karşın Alman hükümetinin tutumunu aktardı.
Toplantıya Ala'nın yanı sıra müsteşar Seyfullah Hacımüftüoğlu ve Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ile bakanlık bürokratları katıldı. Kahvaltılı görüşmenin yapıldığı özel bölüme, kahvaltı servisi yapan garsonların servis dışında alınmaması dikkati çekti. Görüşme sonrasında iki bakan açıklamalarda bulundu.

İstihbaratlar görüşüyor
Ala, iki ülke arasında devam eden görüşmelerle yeni bir yapısal diyalog mekanizması kurulduğunu anlattı. Ala, iki ülkenin bakanlık müsteşarlarının yılda iki kez, İçişleri Bakanları'nın ise yılda bir kez biraraya gelmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Ala, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik telefon dinlemesi yapmasının, "kabul edilemez" olduğuna dikkati çekerken, iki ülkenin istihbarat birimlerinin sorunu çözmek için görüşmelere başlandığını açıkladı.
Maiziere ise, suçları önlemek amaıyla iki ülke istihbarat teşkilatlarının ortak çalıştığını, istihbarat amaçlı yapılan çalışmaların kamuoyu ile paylaşılabilecek çalışmalar olmadığını söyledi. Maizere, bu durumun istihbarat birimlerine her şeyi yapma imkanı sağlamadığını belirterek, "Her ülkenin istihbarat birimlerinin kendi kuralları vardır. Türkiye'nin ve Almanya'nın kuralları vardır" dedi. Maiziere, Avrupa'dan gelip Türkiye'yi kullanıp Suriye'ye gidenler veya geri dönüşler konusunda işbirliği yürütüldüğünü kaydetti.

Haberin Devamı

Galatasaray - Dortmund eşleşmesini konuştular

İçişleri Bakanı Ala, mevkidaşı Maiziere'la kahvaltıdan sonra basın toplantısı düzenledi. Maiziere, Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakiplerinden birisinin Almanya'nın Borussia Dortmund takımı olduğunun hatırlatılması üzerine, "Federal İçişleri Bakanı olarak futboldan sorumluyum. Tarafsız olma durumunu koruyorum, ancak Bayern Munih taraftarları da Dortmund'u tuttuğumu biliyorlar. Galatasaray maçında kalbimin Dortmund tarafında olduğunu inkâr edemeyiz" dedi. Almanya'da şiddete meyilli futbol taraftarlarının bulunduğunu hatırlatan Maiziere, "Bu şiddet olaylarının alt liglerde yaşanıyor. Bu kişilerin çoğu Almandır. Bu maç için Kuzey Ren Festfalya'dan, Türkiye'den Almanya'nın diğer bölgelerinden olsun herkese kapımız açık" diye konuştu.