Gündem Alman heyet Cizre’de inceleme yaptı

Alman heyet Cizre’de inceleme yaptı

16.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, harabeye çevrilen Şırnak’ın Cizre ilçesinde günlük yaşam yeniden normale dönerken, aralarında Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir’in de bulunduğu Alman heyet ilçeyi gezdi

Alman heyet Cizre’de inceleme yaptı

Cizre’de yaşam yavaş yavaş normale dönerken, heyetler de ilçede çatışmaların izlerini sürdü. Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, çatışmalarla, savaşlarla artık bir sonuca varılamadığını, çözümün tek yolunun yeniden müzakerelere başlamak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Cizre’de sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının üzerinden iki gün geçti. Olaylar durulunca iş yerlerinin tamamı açıldı, halk günlük hayatına tekrar başladı.


Trafolar onarılıyor

Önceki gece zaman zaman patlama ve silah seslerinin duyulmasına rağmen ilçe geceyi sakin geçirdi. Belediye hizmetleri tekrar verilmeye başlanırken, hasar gören trafolar onarılmaya başlandı. Şehrin geneline su ve elektrik verilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor.

Dün Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkanı Rebecca Harms, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Heinrich Böll Vakfı Temsilcisi Kristian Brakel’den oluşan heyet, Cizre’de çatışmaların yaşandığı Nur ve Cudi mahallelerinde inceleme yaptı, halktan bilgi aldı.

Haberin Devamı

Cudi Mahallesi’nde taziye evini ziyaret ederek yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüşen Yeşiller heyeti, ölenler için dua etti. Heyet üyeleri, silahların susması ve sorunun diyalogla çözülmesi için iki tarafa ‘masaya oturun’ çağrısı yaptı. Heyete belediyede bilgi veren Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre’de on gün boyunca insan haklarının askıya alındığını iddia etti.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Başkanı Rebecca Harms ise sivillerin yaşamını yitirdiği çatışmaların bir an önce durması gerektiğini söyledi.

Cizre’yi yakından takip ettiklerini belirten Harms şunları söyledi: “Bir an önce şiddet sarmalının Cizre üzerinde ve genelde durması gerekiyor. Döner dönmez, şimdi AB’nin en üst düzey yetkilileriyle, gerek komisyon başkanı, gerek Avrupa Dış İlişkiler Temsilcisi olsun, onlara buradaki şiddetin durması mesajını verip, şiddetin durması için onların da bir an önce ellerini taşın altına koymalarını isteyeceğim. Avrupa Parlamentosu’nda altına imza attığımız bir metin var. Metin, PKK’nın silahlarının bırakılmasına yönelik bir karara varıldığı zaman işleyecek ya da hayata geçirilecek. Çatışmaların bitmesi için tarafların bir an önce silahları susturması gerekiyor” dedi.


‘Üçüncü taraf oluruz’

Cem Özdemir de, Cizre’ye ziyaretlerinin amacının dayanışma ziyareti olduğunu belirterek, “Sizin acınız bizim acımız. Kim olursa olsun, ister üniformalı, ister üniformasız olsun bütün ölen insanlar bizim kardeşimiz” dedi.

Haberin Devamı

Acil olarak silahların karşılıklı susması gerektiğini kaydeden Özdemir, “Önümüzde bayram var, bayram iyi bir fırsattır. Bayramda tüm silahları susmaya ve tarafları müzakereye oturmaya davet ediyorum. Üzerimize düşeni yaparız. Madem ki ‘bir güven sorunu var’ diyorlar o zaman başkalarının, üçüncü tarafların gözlemci olarak buna eşlik edebilmesini teklif ediyoruz” diye konuştu.