Siyaset Alman Maslahatgüzar'a Türkiye'nin tepkisi aktarıldı

Alman Maslahatgüzar'a Türkiye'nin tepkisi aktarıldı

01.08.2016 - 18:26 | Son Güncellenme:

Erdoğan'ın Köln'deki mitinge telekonferans yöntemiyle bağlanmasının engellenmesi nedeniyle bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağırılan Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger'e Türkiye'nin tepkisi aktarıldı.

Alman Maslahatgüzara Türkiyenin tepkisi aktarıldı

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Robert Dölger, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln'deki mitinge telekonferans yöntemiyle bağlanmasının engellenmesi nedeniyle bugün Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Alınan bilgiye göre, Alman Maslahatgüzara, Alman Hükümeti'ne iletmesi için "Halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanının videokonferans yoluyla mitinge katılanlara hitap etmesinin engellenmesinden hayal kırıklığı duyduk. Tepkimizi güçlü şekilde ifade ediyoruz. Ortak değerlerimiz olan demokrasi ve hukukun üstünlüğünü temel alan bir müttefikimizin makamları tarafından sergilenen bu yaklaşımı kabul edilemez buluyoruz" denildi.

Haberin Devamı

Almanya, Köln'de dün yapılan darbe karşıtı mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle bağlanıp kitleye hitap etmesini mahkeme kararıyla engellemişti. Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Dölger, bugün saat 14.00'te Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Alman diplomatla, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Darbeye Karşı Demokrasi Mitingi'ne Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle bağlanıp halka hitap etmesinin Almanya Anayasa Mahkemesi kararıyla engellenmesi konusunun görüşüldüğü öğrenildi. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann'ın şehir dışında olması nedeniyle görüşme Dölger ile yapıldı.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE ENGELLENDİ

Diplomatik kaynaklar, Köln'deki mitingle ilgili olarak, şu değerlendirmede bulundu:

Haberin Devamı

"Mitingin hazırlığı aşamasında karşılaşılan teknik ve lojistik güçlüklere rağmen ve Alman güvenlik makamlarının kaygılarının aksine, barış ve uyum içinde gerçekleştirilen miting, katılımcıların demokratik olgunluklarını bir kere daha sergilemiş ve Köln’de kamu düzeni ve huzuruna yönelik herhangi bir olay yaşanmadan başarıyla tamamlanmıştır. Mitinge farklı siyasi görüşlere sahip onlarca STK ve binlerce Türk ve Alman vatandaşı katılmışlardır. Ancak, Sayın Cumhurbaşkanımızın demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğünü savunan bir mitinge videokonferans yoluyla mesaj iletmesi Alman makamları tarafından güvenlik gerekçeleriyle engellenmiştir. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajının miting katılımcılarına alanda okunması suretiyle ulaştırılması yoluna gidilmek durumunda kalınmıştır."

TEPKİMİZ GÜÇLÜ ŞEKİLDE İFADE EDİLDİ

Dölger, Dışişleri Bakanlığı'nda bir saat kaldı. Diplomatik kaynaklar, Alman Maslahatgüzar ile yapılan görüşme konusunda, "Ddemokrasi ve özgürlükleri savunmak amacıyla barışçı şekilde gerçekleştirilen, farklı siyasi görüşlerden sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen kapsayıcı bir etkinliğe, halk tarafından seçilmiş bir Cumhurbaşkanının videokonferans yoluyla hitap etmesinin engellenmesinden duyduğumuz hayal kırıklığı ve tepkimiz güçlü şekilde ifade edilmiş, ortak değerlerimiz olan demokrasi ve hukukun üstünlüğünü temel alan bir müttefikimizin makamlarınca sergilenen bu yaklaşımı kabul edilemez bulduğumuz vurgulanmıştır" ifadesini kullandı.