Ekonomi Alman yatırımlarında bir düşüş gözlenmedi

Alman yatırımlarında bir düşüş gözlenmedi

03.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerginliğe ilişkin olarak, “Halihazırda Türkiye’de yaklaşık 6 bin 981 Alman sermayeli firma faaliyette bulunmakta ve ülkemizde kurulmuş yabancı sermayeli firma sayısı bakımından Almanya birinci sırada. Teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarı yaklaşık 12 milyar TL seviyesinde” dedi.

Alman yatırımlarında bir düşüş gözlenmedi

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in Almanya ile Türkiye arasındaki gerginliğin ekonomiye yansımalarına ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

İhracat da artıyor

“Ülkemize gelen Alman yatırımlarında herhangi bir düşüş gözlemlenmemektedir. 2009-2017/Haziran döneminde Almanya sermayeli şirketler için 302 adet teşvik belgesi düzenlenmiştir. Söz konusu belgelerde öngörülen toplam yatırım tutarı yaklaşık 12 milyar TL seviyesindedir.”

Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları Almanya ve Hollanda’ya 2016 yılında gerçekleşen ihracatın sırasıyla yüzde 4.3 ve yüzde 13.8 arttığına dikkat çeken Zeybekci, “Dolayısıyla AB ülkelerine ihracatımızda düşüş söz konusu değil” dedi.

Zeybekci, şöyle devam etti:

“Gümrük Birliği kapsamındaki yapısal sorunların giderilmesi ve ticari ilişkilerimizin hizmetler, kamu alımları, e-ticaret ve tarım alanlarında derinleştirilmesi konularının müzakere edilmesi konusunda AB Komisyonu ile mutabakat sağlanmıştır. AB’deki iç onay sürecinin tamamlanmasının ardından resmi müzakereler başlatılacaktır.

Haberin Devamı

Söz konusu sürecin gerek ülkemiz gerekse AB ekonomisine ciddi faydalar sağlayacağı etki analizi çalışmaları ile teyit edilmiştir. Önümüzdeki dönemde gerek AB Komisyonu’ndaki gerekse AB ülkelerindeki muhataplarımla görüşmelere devam ederek karşılıklı ekonomik kazanımlar sağlayacak olan bu sürecin seçim sürecinde olan ülkelerce iç siyaset malzemesi yapılmaması gerektiğini hatırlatacağım.”