Dünya Almanya’da seçim günü

Almanya’da seçim günü

24.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da Angela Merkel dördüncü zaferine hazırlanırken, oy tahminleri yeni bir koalisyona işaret ediyor. Aşırı sağcı AfD’nin ilk kez meclise girme ihtimali ise çok yüksek.

Almanya’da seçim günü

Almanya’da halk, yeni federal meclisi (Bundestag) ve dolayısıyla hükümeti belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor. Ülkedeki 61,5 milyon seçmen, Almanya genelindeki 299 seçim bölgesinde, yeni meclisin 598 üyesini belirlemek için oy kullanacak. Seçmenler ilk oylarını kendi bölgelerindeki milletvekili adayına, ikinci oylarını da seçtikleri partiye verecek. Ülkede 42 partinin yarışacağı seçime katılan 4 bin 828 aday arasında, Türk kökenli 92 aday da bulunuyor. Seçimde, Türk kökenli 720 bin seçmen oy kullanabilecek.

Haberin Devamı

Koalisyon senaryoları

Seçimde, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) Bavyeralı kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) ile en çok oyu alan parti olması bekleniyor. INSA şirketinin Alman Bild gazetesi için yaptığı son kamuoyu yoklamasına göre seçimde, Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin (CDU) yüzde 34, Sosyal Demokrat Partinin (SPD) yüzde 21, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) yüzde 13, Sol Partinin yüzde 11, Hür Demokratların (FDP) yüzde 9 ve Yeşillerin yüzde 8 oy alması bekleniyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Almanya’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez 6 partinin parlamentoya girecek. Bununla birlikte bu oranlar CDU/CSU’nun tek başına iktidar olmasına yetmiyor. Merkez sağdaki CDU/CSU’nun hükümeti kurmak için bu kez hangi partiyle koalisyona gideceği ise şimdilik belirsiz. CDU/CSU geleneksel olarak FDP ile koalisyon kuruyor. Ancak önceki seçimlerde FDP’nin meclise girememesi üzerine SPD ile ‘büyük koalisyon’ kuran Merkel’in bu kez milletvekili sayıları yetmesi durumunda FDP tekrar koalisyon kurması bekleniyor. Merkel, ilk kez meclise girecek olan aşırı sağcı AfD ile koalisyon kurmayacağını kesin bir dille belirtti.

Haberin Devamı

Almanya’da seçim günü

Gözler AfD’de

Almanya’daki tüm partiler seçmenlere oy vermeleri çağrısında bulunurken, 19’uncu kez sandık başına gidecek Almanya’da seçimin en çok konuşulanları arasında, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) meclise girecek olması yer alıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk defa ırkçı ideolojiye sahip bir partinin Bundestag’da temsil edilecek olması Alman kamuoyunda ciddi endişelere yol açıyor. AfD’nin beklendiği üzere Sol Parti, Yeşiller ve FDP’yi geçmesi durumunda ise ana muhalefet olması dahi gündemde. Zira CDU/CSU ve seçimi ikinci bitiren SPD’nin tekrar koalisyon kurması durumunda, AfD bir anda en büyük muhalefet partisi haline gelecek. Bu ihtimalin Alman siyasetinin geleceğinde ciddi etkileri olacağı ifade ediliyor. Böyle bir durumda Türkiye karşıtı olan partinin söylemleri Alman siyasetinde daha büyük yer tutabilir.

Haberin Devamı

Türkler ne yapacak?

Merkel’in partisi CDU/CSU, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkması ve çifte vatandaşlık gibi konulardaki olumsuz tutumu nedeniyle Türk kökenliler arasında fazla popüler değil. Türk kökenliler geleneksel olarak Sosyal Demokrat Parti’yi (SPD) seçiyor. Ancak bu seçim öncesinde SPD lideri Martin Schulz özellikle Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşıt bir tavır aldı. Bu nedenle Türklerin bir kısmının seçimi boykot etmesi bekleniyor.