Gündem Almanya Gülencilere polis koruması verdi

Almanya Gülencilere polis koruması verdi

23.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi, Almanya’daki Fethullah Gülen cemaati üyeleri ve darbe karşıtları arasında gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Almanya Gülencilere polis koruması verdi

Deutsche Welle’ye göre, Almanya’da Gülen hareketine ait kurumlara yönelik tehditlerin artması üzerine aralarında bazı medya organları ve ticari kuruluşların da olduğu yerlere polis koruması verildi. Gülencilerin kendilerine yönelik tehditler konusunda Alman yetkililerini bilgilendirdiği belirtiliyor.
Almanya’da faaliyet gösteren ve Gülen cemaatine bağlı Diyalog ve Eğitim Vakfı Başkanı Ercan Karakoyun, Alman medyasına yaptığı açıklamada, ölüm tehditleri aldığını ve son günlerde vakfa bağlı birçok adrese saldırı gerçekleştiğini söyledi. Gelsenkirschen kentinde 150 darbe karşıtı göstericinin, FETÖ’ye yakın olduğu bilinen vakıf tarafından düzenlenen gençlik toplantısına saldırdığını belirten Karakoyun, “Bazı kentlerde Gülen destekçilerinin camilere girişleri engelleniyor” şeklinde konuştu. Alman ‘Stuttgarter Nachrichter’ gazetesi ise sosyal medyada, Gülen destekçilerinin adreslerinin Türkiye kaynaklı bir numaraya bildirilmesi konusunda çağrılar yapıldığını yazdı. Vakıf başkanı Karakoyun, FETÖ’ye yakın olduğu bilinen Stuttgart’taki Bil-Schule isimli eğitim kurumunun polis koruması talep ettiği aktardı. Focus dergisi, bazı ifadelere göre Almanya’da 150 bin kadar Gülen destekçisi bulunduğunu belirtti.
Berlin “kanıt” istedi
Türkiye, 15 Temmuz’daki darbe girişiminden birkaç hafta önce Gülen cemaatinin Almanya’daki faaliyetlerinin sınırlanması talebiyle Alman makamlara kapsamlı bir dosya iletmişti. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sebastian Fischer ise önceki gün yaptığı basın toplantısında, “Kanaatimce, Almanya için geçerli olan, hukuk devleti ilkeleri ve özgürlükçü düzene saygılı hareket edenlerin, bunu sürdürebileceklerdir” yanıtını verdi.
İsviçre’de yayımlanan ‘Basler Zeitung’ gazetesinin haberine göre, Türkiye ülkedeki Gülen destekçilerinin yargılanması için girişimlerde bulunacak. Bir büyükelçilik yetkilisi, Türk hükümetinin Gülen destekçilerini tespit ederek dava açmasının mümkün olduğunu söylerken, FETÖ’nün ülkede terör örgütü olarak tanınması için İsviçre ile görüşmelerde bulunacağı belirtildi.
‘Gülenciler algı operasyonu yapıyor’
Türk Alman Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, Almanya’da darbe karşıtları ve Gülen destekçileri arasında gergin bir süreç yaşanacağını söyledi. Gerginliğin geçici olacağını tahmin eden Sofuoğlu, Almanya’da Gülen destekçilerinin televizyon ve gazetelerde kendilerine kolayca yer bularak seslerini duyurma imkânına sahip olduğunu vurguladı. Gülen destekçilerinin kendilerine yönelik saldırıları abarttığını savunan Sofuoğlu, “Gülenciler, Alevilere ve Kürtlere de saldırı başlayacak diye bir algı operasyonu yapıyor” dedi. Sofuoğlu, Türkiye’nin Almanya’da yaşayan FETÖ destekçisi kurumların takip edilmesi ve bunlara yönelik dava açılması talebinin iki ülke arasında yeni bir gerginlik yaşanmasına neden olabileceğini ekledi.
İLKER SEZER