Gündem Almanya İncirlik’te kira ödemeyecek

Almanya İncirlik’te kira ödemeyecek

28.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, IŞİD ile mücadele kapsamında Almanya ile imzalanan taslak protokole göre, Alman Silahlı Kuvvetleri Unsurları’na İncirlik’te 131 bin metrekare bir alan tahsis edileceğini, tahsis karşılığı kira bedeli alınmayacağını bildirdi.

Almanya İncirlik’te kira ödemeyecek

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’ın Almanya ile İncirlik’e yönelik imzalanan protokole ilişkin soru önergesini yanıtlayan Bakan Işık, şunları kaydetti:

“Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Savunma Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti adına Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanlığı arasında ‘Inherent Resolve Harekâtı’na Destek Amacıyla Türkiye’de Geçici Olarak Konuşlanan Alman Silahlı Kuvvetleri’nin İnşaat Yapım, Bakım ve Onarım İşlerine İlişkin Taslak Protokol’ hazırlanmıştır. İncirlik’te yapılması planlanan tesisler, Alman Hava Kuvvetleri tarafından DAEŞ’le mücadele harekâtı kapsamında kullanılacaktır.

Devlet malı olacak

Yapılması planlanan tesisler, Alman Hava Kuvvetleri tarafından DAEŞ’le mücadele harekâtı kapsamında görev yapacak kuvvetlerin ve personelin komutası ile iskan, iaşe ve lojistik desteğinin sağlanması maksadıyla kullanılacaktır. Alman Hava Kuvvetleri tarafından İncirlik’te halihazırda yaklaşık 40 bin metrekare alan kullanılmaktadır. Yapılması planlanan askeri tesis için yaklaşık 131 bin metrekare alan tahsis edilecektir. Taslak protokol kapsamında, Alman Silahlı Kuvvetleri Unsurları Türkiye Cumhuriyeti topraklarını terk edene kadar tahsis devam edecektir. Tahsis koşulları protokolde detaylı olarak belirtilmiştir. Buna göre; Alman Silahlı Kuvvetleri’nden tahsis karşılığı kira bedeli alınmayacak. Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan tüm yeni inşaatlar ile bakım/onarım işleri yapım iznine tabi olacak ve Alman tarafınca veya onun adına inşa veya tesi s edilen bütün taşınmaz mallar, toprağa bağlı mallar dahil olmak üzere, inşa veya tesis tarihlerinden itibaren Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin malı olacak ve Alman Silahlı Kuvvetleri personeline tahsis edilecek. Protokolün feshedilmesinden sonra, masraflar Alman tarafınca karşılanmak kaydıyla binalar/tesisler yıkılarak arazi önceki haline dönüştürülecektir.”