Dünya Almanya: Milletvekillerine izin verilmezse İncirlik'ten askerlerimizi çekeriz

Almanya: Milletvekillerine izin verilmezse İncirlik'ten askerlerimizi çekeriz

13.07.2016 - 16:59 | Son Güncellenme:

Alman hükümeti, Türkiye'nin milletvekillerine İncirlik üssünde bulunan askerlerini ziyaret etmelerine izin vermemekte ısrar etmesi durumunda üsteki birliğini geri çekeceğini duyurdu.

Almanya: Milletvekillerine izin verilmezse İncirlikten askerlerimizi çekeriz

Türkiye ve Almanya arasında İncirlik krizi büyüyor. Reuters'ın haberine göre, Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, İncirlik'e ziyaret yasağının devam etmesi durumunda askerlerini geri çekilmesi konusunda milletvekillerinin taleplerinin olduğunu belirterek, "Eğer parlamento kendi ordusunu ziyaret edemiyorsa, ordu daha fazla orada kalamaz. Bu oldukça net" dedi.

Haberin Devamı

Ankara, NATO'nun IŞİD'e karşı Irak'ta yürüttüğü operasyonlarının parçası olan 250 Alman askerin Alman meclis üyeleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermiyor. Türkiye bu talebe, Alman parlamentosunun 1915 olaylarının 'Ermeni soykırımı' olarak tanıması kararına tepki olarak karşı çıkıyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, milletvekillerinin ziyaretlerine mutlaka izin verilmesi gerektiğini söyledi ve bu sorunu Türk hükümetiyle çözmeye çalıştıklarını vurguladı.

Reuters, Almanya'nın askerlerini çekme tehdidini iki ülke arasındaki gerilimin yeni bir aşaması olduğunu bildirdi.

Göçmen meselesinin çözümü konusunda iki ülkenin işbirliği kritik görülüyor.

Türkiye'yle Almanya arasında daha önce de bir Alman televizyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hicveden program nedeniyle bir gerilim yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Alman askeri birlikleri şu anda Akdeniz'de yürüttükleri gözlem görevlerinin yanı sıra içlerinde Afganistan ve Kosova'nın da olduğu yaklaşık 13 ülkede farklı amaçlar için görev yapıyor.

Kaynak: BBC Türkçe