Siyaset Almanya programı yoğun ve kritik

Almanya programı yoğun ve kritik

15.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, Belarus ziyaretinin ardından Almanya’ya geçecek. Yıldırım’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapacağı görüşmede kritik bir çok başlık ele alınacak. Yıldırım, bir kaç saatlik Berlin durağının ardından Münih’e geçecek ve 54. Münih Güvenlik Konferansı’na katılacak.

Almanya programı  yoğun ve kritik

Türkiye-Almanya ilişkileri geçen yıldan bu yana gergin bir seyir izliyor. Referandum etkinliklerine Türk siyasetçilerin katılımının engellenmesi ile başlayan gerginlik, Die Welt Gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması, FETÖ’cülerin Almanya’ya sığınması, Afrin operasyonu sırasında Alman Leopard 2 tanklarının kullanılması gibi konularla daha da arttı. Yıldırım’ın Merkel ile yapacağı görüşme kritik önemde nitelendiriliyor.

Haberin Devamı

Yıldırım, Belarus’a hareketinden önce Esenboğa’da düzenlediği basın toplantısında Almanya ziyaretini değerlendirirken Türkiye-Almanya arasındaki ilişkilerin köklü ve güçlü temellere sahip olduğunu vurguladı. Gerek Almanya’daki seçimler gerek Türkiye’deki referandum kampanyası sürecinde iki ülke arasında gerilimin tırmandığına hatırlatan Yıldırım, “Ancak bu sürecin geride kaldığını düşünüyor, Almanya ile ilişkilerimizi, köklü temellere dayanan dostluk çerçevesinde ilerletmeyi öngörüyoruz, umut ediyoruz” dedi. Yıldırım, Almanya’da, Zeytin Dalı Harekatı ve bölgedeki terörle mücadele konularını ele alacaklarını da vurguladı. Görüşmede gündeme gelmesi beklenen diğer iki başlığın ise yaklaşık bir yıldır tutuklu bulunan gazeteci Deniz Yücel ve Almanya’dan Türkiye’ye yapılan silah satışı olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Münih gündemi

Yıldırım, Merkel ile ortak basın toplantısının ardından Güvenlik Konferansı’na katılmak için Münih’e geçecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli’nin de bulunacağı konferans sırasında, 20 Ocak’tan bu yana devam eden Zeytin Dalı Harekatı ve Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerginlik de görüşmelerde ele alınacak temel başlıklar olacak. Başbakan’ın konferansta “Terörü başka bir terör örgütü ile yenmeye çalışmayın” mesajı vereceği belirtiliyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de konferansa katılacak isimlerden biri. Dolayısıyla dikkatler Pence ile bir görüşme olasılığı üzerine yoğunlaşmış durumda. Pence’in yanı sıra Türkiye’nin “istemediği adam” olarak bilinen DAEŞ ile mücadele uluslararası Koalisyonu’nun başında bulunan Brett McGurk de konferansa katılacak. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, McGurk için “Bu kişinin değişmesinde fayda var” demişti.