Dünya Almanya Savunma Bakanı’ndan göstermelik ziyaret

Almanya Savunma Bakanı’ndan göstermelik ziyaret

20.05.2017 - 16:36 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin Alman parlamenterlerin İncirlik Üssü’ne giriş izni vermemesinin ardından alternatif üs arayışına giren Almanya’nın Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Ürdün’de İncirlik'e alternatif aramaya gitti.

Almanya Savunma Bakanı’ndan göstermelik ziyaret

Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen İncirlik Üssü’ne alternatif arayışı amacıyla Ürdün’e ziyarette bulundu.

Haberin Devamı

Azraq Havaüssü’nü ziyaret eden von der Leyen, üsten çok etkilendiğini söyledi ve “Olumlu bir karşılama ve fazlasıyla destek gördüğümüz için memnunuz” dedi.

Türkiye’ye alternatif bir üs olarak görülen Azraq Havaüssü için “Burada çok fazla potansiyel” var ifadesini kullandı.

Almanya’nın üsle ilgili henüz bir karar vermediğini belirten Savunma Bakanı “ İncirlik’ten taşınmak zorunda kalma ihtimalimize karşı hazırlıklı olmalıyız” ifadesini kullandı.

YAPILAN SİYASİ BLÖF

Tartışmaları "Siyasi blöf' olarak niteleyen askeri istihbarat uzmanı emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, "Ürdün, Kıbrıs, Irak veya Suriye'de mevcut veya yeni yapılacak üsler İncirlik'in yerini tutamaz" diye konuştu. Ortadoğu, Asya ve Avrupa arasındaki konumuna dikkat çeken Erenel, İncirlik'in alternatifsiz oluşunun nedenlerini şu şekilde sıraladı:

Haberin Devamı

İŞTE O DÖRT SEBEP

"Birincisi, İncirlik Suriye ve Irak'tan Afganistan'a kadar tüm kriz bölgelerine ulaşabilir stratejik bir noktada. Evet, Alman uçakları Ürdün ve Kıbrıs'taki üslere taşınabilir. Ancak bu defa uçuş menzili nedeniyle tanker uçakları kullanmaları gerekecek ki bu operasyonun planlama ve uygulama maliyetini artıracak. İkincisi, DEAŞ'a dair gelecek bir anlık istihbaratta İncirlik'ten kalkan uçaklar birkaç dakika sonra hedefi imha edebilirken diğer üslerden kalkan uçaklar uçuş süreleri nedeniyle sahaya ulaştıklarında vuracakları hedef diye bir şey kalmamış olabilir. Üçüncüsü, Türkiye bir NATO ülkesi ve bu üssü kullanan ülkeler Türkiye'nin sunduğu NATO altyapısından da faydalanabilmekte. İncirlik'in 60 yılı aşkındır hem insan ve hem de teknolojik istihbarat alt yapısı var. Dördüncüsü ve en önemlisi, İncirlik kendi ordusu da güçlü bir ülkede yer alıyor. Burada görevli askerlerin, uçakların ve teçhizatın güvenliği bizzat Türk ordusu tarafından sağlanıyor. "

GÜVENLİ ÜLKE

Türkiye'nin İncirlik'teki ülkelerin hem uçuş harekat güvenliğini hem de personelin nokta güvenliğini sağladığına dikkati çeken Erenel, şöye devam etti: "Almanya başta olmak üzere Batılı ülkeler, askeri görevden önce askerlerinin ve silah sistemlerinin güvenilir bir ülkede olmasını ister. Ürdün'de devlet başkanını kendi aşireti koruyor ve Ürdün'den kalkacak bir uçak Suriye-Irak arasına gidene kadar İsrail-ABD-Rusya veya Esad rejimine ait olup olmadığı belli olmayan hava savunma sistemlerinin hedefi olabiliyor."

Haberin Devamı

YENİ NOKTA YOK

Suriye veya başka bir ülkede İncirlik Üssü'ne alternatif bi üs kurmanın şu aşamada mümkün görünmediğini belirten Erenel, "İncirlik gibi bir üs bölgede yok ve kurulması da uzun yıllar ve ağır maliyet gerektirir. Böyle bir üssün çevre güvenliği ve hava savunma sistemleri, hava harekat sistemleri, hava yönetim ve radar sistemlerini kuracak yeni bir nokta da görünmüyor" diye konuştu.