Dünya Almanya tarihindeki ilk ‘cihatçı intihar saldırısı’

Almanya tarihindeki ilk ‘cihatçı intihar saldırısı’

26.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ansbach kentinde IŞİD’e bağlılık yemini eden Suriyeli mülteci, düzenlediği intihar saldırısında 15 kişiyi yaraladı. Şansölye Merkel, saldırıların ardından mülteci politikası nedeniyle eleştirilerin hedefi oldu

Almanya tarihindeki ilk ‘cihatçı intihar saldırısı’

Almanya’nın Ansbach kentinde, sığınma başvurusu reddedilen 27 yaşındaki Suriyeli bir mülteci, sırt çantasındaki bombayı patlatarak intihar saldırısı gerçekleştirdi. Olayda saldırgan ölürken, üçü ağır olmak üzere 15 kişi yaralandı. Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, saldırganın cep telefonunda IŞİD’e bağlılık yemini ettiği bir video bulunduğunu açıkladı. Herrmann, videonun olayın bir terör saldırısı olduğunu kesinleştirdiğini belirtti. IŞİD, haber ajansı üzerinden saldırıyı üstlendi.

Haberin Devamı

Sınırdışı edilecekti

İki yıl önce ülkeye gelen mültecinin sığınma başvurusunun iki kez reddedildiği ve Bulgaristan’a sınırdışı edilmesinin planlandığı açıklandı. Saldırganın geçici izinle Almanya’da kaldığı belirtildi.

Bild gazetesi olayın Almanya tarihinde radikal İslamcılar tarafından düzenlenen ilk bombalı saldırı olduğunu yazdı. Saldırganın asıl hedefinin 2 bin 500 kişinin katıldığı ‘Ansbach Open’ müzik festivali olduğu belirtiliyor. Saldırganın festival alanına girmeye çalıştığı ancak bileti olmadığı için içeriye alınmadığı açıklandı. Suriyelinin saldırıdan önce yaptığı telefon görüşmesi incelemeye alındı.

Ülkede bir haftada gerçekleşen dört saldırıdan üçünün mülteciler tarafından düzenlenmesi, 2015’te mültecilere açık kapı politikası benimseyen Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i zor duruma soktu. Twitter’da, Merkel’in mülteci politikasını eleştirenlerin açtığı #Merkelsommer (Merkel yazı) etiketi kısa sürede ülke gündeminde beşinci sıraya oturdu. Bir Twitter kullanıcısı, “Hükümet kontrolsüz bir kitle göçüyle ülkeyi harabeye çevirdi. Her üye mahkeme önüne çıkmalı” yazdı. Hükümet Sözcüsü Ulrike Demmer, basın toplantısında ‘Merkel, mülteci politikasını nasıl değerlendiriyor?’ sorusu üzerine, “Soruşturmanın sonuçlarını beklemek zorundayız” cevabını verdi.

Haberin Devamı

Geçen hafta salı günü, Würzburg’da, Treuchlingen seferini düzenleyen trendekilere saldıran Pakistan asıllı saldırgan 4 kişiyi baltayla yaralamıştı. Cuma günü Münih’teki bir alışveriş merkezinde İran asıllı bir Alman vatandaşı silahla 9 kişiyi öldürmüştü. Pazar günü ise Suriyeli bir mülteci Stuttgart’ta hamile bir kadını bıçakla öldürdü.