Gündem Alpler'de facia: 150 ölü

Alpler'de facia: 150 ölü

25.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Germanwings havayolu şirketine ait Airbus A320 model yolcu uçağı, Barcelona’dan Düsseldorf’a giderken Fransa’nın Alp Dağları bölgesine düştü. Uçuş ekibi de dahil uçaktaki 150 kişiden kurtulan olmadı. Ölenlerden 45’inin İspanyol, 67’sinin Alman olduğu belirtildi. Bakan Çavuşoğlu, uçakta 39 Türk yolcu bulunduğuna ilişkin sorulara, vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman dışında Türk yolcu olmadığı yanıtını verdi.

Alplerde facia: 150 ölü

Alman havayolu şirketi Lufthansa’ya bağlı Germanwings havayolu şirketine ait Airbus A320 model yolcu uçağı, İspanya’nın Barcelona kentinden Almanya’nın Düsseldorf şehrine giderken, Fransa’nın Alp Dağları bölgesine düştü. 150 kişi taşıyan uçağın, Nice kentinin kuzeyindeki Barcelonnette kasabasına 100 kilometre uzağındaki nüfusun bulunmadığı bir alana düştüğü aktarıldı. 4U 9525 sefer sayılı uçakta bulunan 144 yolcu, iki pilot ve dört mürettebattan kurtulan olmadı.

Haberin Devamı

Düşen uçakta Muradiye de vardı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Grzegorz Schetyna’nın katılımıyla, Polonyalı ve Türk iş dünyası temsilcilerine verilen gala yemeğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Çavuşoğlu, Fransa’da düşen uçakta 39 Türk yolcu bulunduğuna ilişkin sorulara, “Vatandaşlıktan çıkarılan 50 yaşındaki Muradiye Lohman adında bir kadın hayatını kaybetti. Evlenmeden önceki soyadı Çelik olan Muradiye adında bir soydaşımızın olduğunu tespit ettik. Yolcu listesini kontrol ettik. Bir de Yasmin adında bir yolcu var ama Türk olup olmadığını bilmiyoruz” diye yanıtladı. Uçakta 7A koltuğunda oturan Lohmann’ın 2001 yılında evlenip Alman vatandaşlığına geçtiği ve Çelik olan soyadının değiştiği kaydedildi. Lohmann, beş yıldır kimya devi Henkel şirketinde kilit müşteri yöneticisi olarak çalışıyordu. (ANKARA Milliyet)

Haberin Devamı

Logolar siyah beyaz

Germanwings ve Lufthansa havayolu şirketleri, resmi Twitter hesabında yer alan şirket logolarını siyah beyaz yaptı. Germanwings şirketi, Twitter hesabında “Bütün dualarımız uçaktaki yolcuların ve çalışanların yakınları ile birlikte” ifadesi yer aldı.

Kürt kökenli İsveç takımı şans eseri kurtuldu

Fransa’da düşen Germainwings havayollarına ait Airbus 320 tipi yolcu uçağına İsveç 1. Lig’inde mücadele eden Kürt kökenli Türklere ait Dalkurd takım kafilesinin şans eseri uçağa son anda binmeyerek kurtuldukları öğrenildi. Barcelona dışında hazırlık kampı çalışmalarını tamamlayan Dalkurd takımı 29 kişilik kafilesiyle aynı uçakla İsveç’e geri dönmek için Düsseldorf’a gidecekti. Fakat, Dalkurd takımı kafilesi Düsseldorf’da, İsveç’in Stockholm kentinde Arlanda havalimamına gidecek uçağı uzun süre bekleyecek olmaları nedeniyle kafileyi üçe bölerek Barcelona’dan 3 ayrı uçakla geri dönme kararı alınca düşen uçağa binmekten vazgeçerek kurtuldular.
Dalkurd takımı sportif direktörü Adil Kızıl Barcelona’dan aynı anda 4 tane uçağın kalkarak Alp dağları üzerinden gittiğini ve bu uçakların üçünde takımın futbolcularının bulunduğunu söyledi. Kızıl, kafilenin Göteborg’a inene kadar hiçbir şeyden haberinin olmadığını belirterek inince telefonunu açtığında 200 tane aramanın olduğunu gördüğünü anlattı. Takımın tamamının sağ salim Stockholm’e indiğinin anlaşılmasından sonra ailelere telefon açarak, Facebook ve Twitter’den herkese haber verdiklerini belirten Kızıl, olayın korkutucu olduğunu ifade etti. (İRFAN KURTULMUŞ - Kopenhag)

Haberin Devamı

Alplerde facia: 150 ölü
8 dakikada düştü
Uçağın kalktıktan 50 dakika sonra, Türkiye saati ile (TSİ) 11.53 sıralarında düştüğü bildirildi. Radar kayıtlarına göre, uçak hızla irtifa kaybederek yere çakıldı. Uçağın, TSİ ile 11.47’de Provenza kentinde bulunan havaalanındaki kuleye acil durum çağrısı yaptığı kaydedildi. Firmadan yapılan son açıklamada, imdat çağrısının irtifa kaybeden uçağın bilgisayarları tarafından “otomatik olarak yapıldığı” bilgisi verildi. 38 bin feet’ten 8 dakika içerisinde 6 bin feet’e düşen uçağın enkazı Digne köyü yakınlarında bulundu.
Uçağın Fransız Alpleri’nde dağlık bir bölgede düşmesi sebebiyle enkaz alanına ulaşım güçlükle sağlandı. Fransız yetkililer, 2 bin metre yüksekliğindeki bölgeye ulaşımın yalnızca helikopterler yardımıyla sağlanabildiğini, yürüyerek ise en az 3 saatlik mesafede bulunduğunu açıkladı. Fransa’nın taşımacılıktan sorumlu Devlet Bakanı Alain Vidalies, uçak kazasından sağ kurtulan olmadığını doğruladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, resmi ziyaret nedeniyle Fransa’da bulunan İspanya Kralı 6’ıncı Felipe ile düzenlediği basın toplantısında uçakta, Alman, İspanyol ve Türk yolcuların olduğunu açıkladı. Katalan Haber kanalı ’24 Saat’ ise Almanya kaynaklarına dayanarak uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğu bilgisine ulaştıklarını duyurdu.
45 İspanyol, 67 Alman
Yolcuların kimlikleri henüz açıklanmazken 45 yolcunun İspanyol soyadına sahip olduğu belirtildi. Germanwings Havayolu şirketinin yaptığı basın toplantısında, uçakta 67 Alman yolcunun bulunduğu ancak sayının değişebileceği belirtildi. Şirket yöneticisi Thomas Winkelmann, uçakta 2 bebeğin de bulunduğunu açıkladı. Uçakta Alman lisesi See’s Joseph-Koenig’den öğrenci değişim programı kapsamında 16 yolcunun ve iki öğretmenin de bulunduğu açıklandı.
Pilot deneyimli
Germanwings yetkilileri, kaptan pilotun 10 yıldır Lufthansa için çalıştığını ve 6 bin saatlik Airbus uçuş tecrübesi olduğunu söyledi. Uçağın en son dün Almanya’nın Düsseldorf kentinde teknisyenler ve mühendislerin de yer aldığı ekip tarafından rutin kontrolden geçirildiği; 2013 yazında da uçağın kapsamlı kontrolleri de yapıldığı aktarıldı. Yetkililer uçağın eski olduğunu reddederek “mükemmel durumda olduğunu belirttiler.

Haberin Devamı

Şirketin ilk kazası

Haberin Devamı

Kaza, 1997 yılında Eurowings ismiyle kurulan ve 2002 yılında Germanwings adını alan havayolu şirketinin karıştığı ilk kaza olarak tarihe geçti. Airbus A320 tipi uçağın ilk seferinin 1990 yılında yaptığı, 1991 yılından itibaren Germanwings tarafından kullanıldığı öğrenildi. Germanwings şirketinin CEO’su Thomas Winkelmann, uçağın düşmeden bir gün önce kontrollerinin yapıldığı ve filoda bulunan Airbus A320 model uçakların sicilinin temiz olduğunu söyledi.

Merkel ve Fransız heyet bölgeye gidecek

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Elde edilen bilgiler göz önüne alındığında, uçaktan sağ kurtulan olduğunu düşünmüyoruz” dedi. “Bu, topraklarımızda yaşanmış bir trajedidir” diye ekleyen Hollande, kazaya ilişkin Almanya Başbakanı Angela Merkel’le telefon görüşmesi yaparak üzüntüsünü dile getirdi ve kaza sebebinin bulunması için her türlü araştırmayı yapacaklarını söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel tüm programlarını iptal ettiğini ve Çarşamba günü bölgeye gideceğini belirtti. ABD Başkanı Barack Obama, kazayı ‘korkunç bir trjedi’ diye niteleyerek Almanya ve İspanya’ya başsağlığı diledi.

Nasıl düşmüş olabilir?

4U9525 sefer sayılı Barcelona-Düsseldorf seferini yapan Airbus A320 tipi uçağın neden düştüğüne dair uzmanların sunduğu görüşler şöyle:

Hızlı düşen kabin basıncı:
Uçağın 38 bin feet yükseklikten aniden düşmeye başlamasında, uçaktaki hızlı değişen kabin basıncı etkili olmuş olabilir. Uçaktaki kabin görevlilerinin oksijen maskelerinin takılması konusunda son derece eğitimli olduğu biliniyor. Eğer pilotlar maskelerini zamanında taktıysa uçağı 14 bin feet’e indirmeleri gerekiyordu.

Yavaş düşen kabin basıncı:
Eğer uçaktaki kabin görevlileri oksijen maskelerinin takılması konusunda gerekenleri yapmadıysa, pilotlar oksijen eksikliğinin yol açtığı sorunlardan etkilenmiş olabilir. Ancak pilotlar aynı zamanda oksijen eksikliğinden meydana gelecek hipoksi belirtilerini tanımak ve buna göre hareket etmek için uzun süre eğitilmiştir. Eğer pilotlar olması gereken zamanda oksijen alamadıysa uçak düşmeden önce çoktan ölmüş olabilirler.

Terörizm ihtimali düşük:
Yetkililer terör ihtimalini neredeyse tamamen gözardı etmiş durumda. Bir saldırı durumunda, yüksek irtifada patlayan bomba parçaların çok büyük bir alana yayılmasına neden olur. Ortaya çıkan ilk arama sonuçları uçağın parçalarının belirli bir bölgede toplandığını gösteriyor.

Mekanik hata:
Uçak kazasını araştıran yetkililer kara kutu sayesinde uçuş bilgilerinin tümüne ulaşabilecek. Uçağın hızı, yüksekliği ve bilgisayar ayarları da kara kutu yardımıyla açığa çıkacak. Avrupa Hava Güvenliği Ajansı 2014’ün Kasım ayında meydana gelen kaza sonrası bir Airbus 321 tipi uçaklar için güvenlik bildirgesi yayımlamıştı. Yetkililer, kokpitin video kayıtlarını da inceleyerek pilotların uçağı düşüş sırasında nasıl bir sorunla karşılaştığını ve bunun için ne yaptıklarını görebilecek.

Pilotaj hatası:
Pilotaj hatası da uçağın düşme ihtimalleri arasında yer alıyor. Kara kutunun incelenmesi sonucu pilotların acil durum sırasında yaptıkları belirlenebilecek.

Askeri durum:
Konuyla ilgili bazı uzmanlar, kaza sırasında bölgede uçan bir İtalyan askeri jetinin uçaktaki radyo vericisinin acil durum koduyla oynamış olabileceğini iddia ediyor. Kodun, uçağın radarda en son görüldüğü yer yakınında, TSİ ile 11.35’de değiştirilmiş olması müfettişleri harekete geçirdi. Kazayı araştıranların muhtemel değişikliğin kazayla bağlantısını kısa bir süre içerisinde çözmesi gerekiyor.