Balıkesir Altıeylül'de Kurtuluş Etkinlikleri Başladı

Altıeylül'de Kurtuluş Etkinlikleri Başladı

07.09.2017 - 15:35 | Son Güncellenme:

.

Altıeylülde Kurtuluş Etkinlikleri Başladı

Altıeylül Belediyesi Balıkesir’in Kurtuluşunun 95.yıl etkinlikleri Uğur Işılak’ın muhteşem halk konseri ile başladı.
Altıeylül Belediyesi tarafından düzenlenen ve hafta sonuna kadar sürecek olan kurtuluş etkinleri, ilk olarak dün gece Plevne Mahallesi’nde binlerce Balıkesirlinin doldurduğu alanda başladı. Kurtuluş etkinlikleri Pamukçu Bengi efelerinin halk oyunu ile başlarken, ritmin dansı ekibinin hazırladığı düşmana direniş kararının alındığı, esaretin bağının çözülmesi isimli temsili bir koreografi ile devam etti. Tülütabakları ilgiyle izleyen vatandaşlar, gecenin finalinde Uğur Işılak’ın sahneye çıkmasıyla coşkunun en üst seviyesine çıktı. Uğur Işılak söylediği türkü ve şarkılarla Balıkesir’ li vatandaşları adeta mest etti.
"Altıeylül’de Işılak Damgası"
Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu yaptığı açılış konuşmasında sözlerinde Kuvayi Milliye şehri Balıkesir’in Kurtuluş mücadelesinden bahsederken sözlerine şu şekilde devam etti. “Balıkesir Kuva-i Milliye şehri.. Balıkesir İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u İstiklal Marşını yazmaya ikna eden Hasan Basri Çantay’ın memleketi.. Balıkesir Cihan’ı titreten Kurtdereli Mehmet Pehlivanın memleketi.. Balıkesir Seyit Onbaşı’nın memleketi.. Balıkesir Mehmet Vehbi Bolak’ın memleketi.. Balıkesir Kuvacıların, Efelerin ve Zeybeklerin Memleketi... Balıkesir her zaman Bayrak için, Vatan için, Devlet için, Millet için yüreği tek vuranların memleketidir. 29 Mayıs 1919’da kurtuluş savaşında düşmana ilk kurşun atılan yer Ayvalık iken yine son kurşunda 18 Eylül 1922’ de Erdek’te atılmıştır. Balıkesir Özgürlük sevdalısıdır, asla boyun eğmemiştir. İşgal edildiği zaman bir kısmı ‘İngiliz mangası mı olalım’, bir kısmı ‘Amerikan mangası mı olalım’ derken; leblebici Raşit efendi çıkıyor ‘Manda isteyen varsa Susurluk çayına gitsin, orada manda çok. Kurtuluş silahlı mücadelededir’ diyor. Ve 41 Bayrak adam Balıkesir halkı adına kararlar vererek Soma cephesinden Akhisar’a, Ayvalık’tan Bergama ve İvrindi’ye kadar müfrezeler oluşturarak asla işgale boyun eğmiyor. Balıkesir böyle bir şehir. Balıkesir her zaman mesele memleket meselesi olunca dik durmuştur. 15 Temmuz’da da öyle oldu. Balıkesirliler tek yürek olarak meydanları doldurdular, hep birlikte demokrasiye sahip çıktılar. Kendi hür iradeleri ile seçmiş oldukları Hükümete, Başbakanı’na ve Cumhurbaşkanı’na sahip çıktılar. Ve bugün Kurtuluşumuzun 95. Yıl dönümünü kutluyoruz. Hepinizin bayramı kutlu olsun.”
AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan ise yaptığı konuşmada; “Altıeylül Balıkesir’imizin düşman işgalinden kurtulduğu gündür. Bu gün Balıkesir’de Kuva-i Milliye ruhu ve Kuva-i Milliye insanı düşmanı bu topraklardan denize dökmüştür. Bayrağımız 95 yıldan beri hiç inmeden dalgalanıyor. Ve bu bayrağın altında bizler özgürce yaşıyoruz. Fakat bu gün geldiğimiz noktada 95 yıl önce bu topraklardan kovduğumuz düşmanlar boş durmadılar 15 Temmuz’da tekrar harekete geçtiler. Bu kez kendileri gelmediler, içimizden örgütlenerek, içimizden münafık çıkardılar. Ama unuttukları bir şey vardı 95 yıl önceki Kuva-i Milliye ruhunun içimizde yaşadığını unuttular. Ve Kuva-i Milliye ruhu 15 Temmuz’da dimdik meydanlardaydı. Ve biz bu ruhu diri tutmak için her yıl Altıeylül’de kurtuluş günümüzü coşku ile kutlayacağız. Balıkesir bayramınız mübarek olsun, kutlu olsun” dedi.
Kurtuluş etkinliklerinin ilk gecesi, gösteriler ve Uğur Işılak konseri ardından havai fişek gösterisi ile son buldu.