Gündem Altın Fiyatları 15 Ağustos 2014

Altın Fiyatları 15 Ağustos 2014

14.08.2014 - 21:52 | Son Güncellenme:

Altın Fiyatları bu haftada dalgalı seyrediyor. Serbest piyasada dalgalı bir seyir izleyen Altın'da 15 Ağustos tarihinde Altın Fiyatlarının durumu merak konusu. Piyasadan son dakika Altın Fiyatları ve için ve Çeyrek Altın Fiyatlarını öğrenmek için tıklayınız.

Altın Fiyatları 15 Ağustos 2014

Serbest Piyasada Çeyrek Altın, Yarım Altın, Tam altın kaç lira ? Altın Fiyatları hakkında uzmanlar nasıl yorumlarda bulunuyorlar. Altın Fiyatları hakkında güncel bilgilere ve son dakika gelişmelerine ulaşmak için tıklayın.

Haberin Devamı

Altın Fiyatları ile ilgili son haberler

Dünya Altın Konseyi (World Council Gold) verilerine göre, Türkiye'nin altın rezervleri 2014 yılının ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yaklaşık 30 ton artarak 512.9 tona çıktı. Böylelikle Türkiye, dünyanın en fazla altın rezervi sıralamasında Avrupa Merkez Bankası'nı (ECB) geride bırakarak 12. sıraya çıktı.

2014 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'nin altın rezervi 483,5 ton düzeyindeydi. Türkiye'nin altın rezervi geçen yılın aynı dönemine göre ise 71,4 ton (yüzde 16,2) artış kaydetti. 2013 yılı ikinci çeyrekte Türkiye'nin altın rezervi 441,5 ton düzeyinde gerçekleşmişti. Toplam rezervler içinde ilk sırada 8 bin 134 ton ile ABD yer alırken, bu ülkeyi sırasıyla 3 bin 385 ton ile Almanya, 2 bin 814 to ile IMF, 2 bin 451 tonla İtalya ve 2 bin 435 ton ile Fransa takip etti.

Haberin Devamı

"Cari açığın finansmanına da büyük yarar sağlıyor"

Garanti Bankası Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Alper Kalyoncu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin altın rezervlerindeki yükselişin, son iki yıldır Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) zorunlu karşılık olarak altını kabul etmeye başlamasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Daha önce TCMB'nin altın mevduatını zorunlu karşılık olarak kabul etmediğini anımsatan Kalyoncu, şunları kaydetti:

"TCMB, 2 yıl önce bankaların kendisinde tuttuğu zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutmasına izin verdi. Bundan dolayı, bankalar finansal sistem içinde altın mevduatı toplamaya önem verdi. Topladıkları altını da TCMB'ye zorunlu karşılık olarak yatırdı. Bu da Türk bankalarına çok büyük avantaj sağlıyor. Çünkü zorunlu karşılıklar faizsiz değerler. Altının da uluslararası faizi sıfır seviyesine yakın ama bankalar bunun yerine tuttuğu altın kadar Türk Lirası (TL) ve doları geri almış oluyor. Bunlar da getirili enstrümanlar. O yüzden banka için çok değerli oluyor."

Kalyoncu, bütün finans sektörünün altın mevduatı toplamaya ve bunu zorunlu karşılık yatırmaya yöneldiğine işaret ederek, TCMB nezdinde tutulan zorunlu karşılıklar içinde altının payı arttıkça da zaman içinde altın rezervlerinin yükseldiğini dile getirdi. TCMB'nin altın rezervlerinin artmasının çok yararlı olduğunu vurgulayan Kalyoncu, altının mevduat olarak toplanmasının, finansal sistemin dışına kaçmış bir kaynağın tekrar finansal sisteme kazandırılması anlamına geldiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Kalyoncu, evde tutulan altının, finansal sistemde değerlendirilmediğini, finansal sisteme konulduğunda ise cari açığında finansmanında çok büyük yarar sağladığına dikkati çekerek, altın rezervlerinin birçok açıdan faydasının bulunduğunu anlattı. Kalyoncu, bundan sonraki süreçte de TCMB'nin altın rezervlerinin artarak devam edeceğini söyledi.

Altın, üç haftanın en yüksek seviyesinen başlattığı düşüşünü daha da genişletti

Altın, yatırımcılar dikkatlerini Orta Doğu ve Ukrayna'daki gerginliklere çevirirken, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonundaki (ETF) varlıkların son üç ayın en güçlü haftalık düşüşünü kaydetmesi ile birlikte, üç haftanın zirvesinden başlattığı düşüşünü daha da genişletti.

Haberin Devamı

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,305.28 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11:39'da ons başına 1,306.65 dolara geldi. Metal 8 Ağustos'ta, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak'a hava saldırısını onaylaması sonucu, hisse senetlerindeki ralli nedeniyle gerçekleşen yüzde 0.2'lik kaybını geri almış ve yüzde 1,322.76 dolara kadar çıkarak 18 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Metal, üç hafta ard arda düşerek Eylül ayından bu yana en uzun süreli haftalık kaybını gerçekleştirdikten sonra, Orta Doğu ve Ukrayna'da gerinliğin daha da artmasının etkisi ile geçen hafta yüzde 1.2 değer kazandı. İsrail ve Gazze Şeridi'ndeki Filistinli militanlar Mısır öncülüğünde diğer bir ateşkesi beklerken, Ukrayna ordusu, Rusya yanlısı isyancıların ateşlkes önerisini reddetti ve bu isyancılara "teslim ol" çağrısında bulundu.

Guangzhou, Çin'de GF Futures Co. analisti Zhu Siquan, "Endişeler azalıyor gibi görünmesine karşın, jeopolitik riskler hala geri planda durdurğu sürece, altın destek bulmaya devam edecek," dedi ve "Haber başlıklarından bir miktar destek alacağız, ancak SPDR'dan çıkışların işaret ettiği üzere, büyük çaplı bir yatırımcı ilgisi görmeyeceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları 8 Ağustos'ta yüzde 0.2 düşerek 795.86 tona indi. Varlıklar geçen hafta yüzde 0.8 daralarak 2 Mayıs'tan bu yana en hızlı haftalık kaybını gerçekleştirdi ve geçen yılın sonundaki seviyesinin altına indi.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.4 kadar düşerek ons başına 1,306.40 dolara kadar indikten sonra 1,307.80 dolara geldi.

Spot gümüş, Cuma günkü seviyesi olan ons başına 19.8951 dolardan 19.8841 dolara geldi. Spot platin yüzde 0.1 düşüşle ons başına 1,473.25 dolara inerken, palladyum fazla değişmeyerek ons başına 860.55 dolarda kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, Temmuz ayında en yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1.97, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2.25 ile külçe altında gerçekleşti.

Altın geçen yıl Ağustos ayında da ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7.16 ve TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 7.31 ile en çok kazandıran yatırım aracı olmuştu.

EURO, dolar VE MEVDUAT KAYBETTİRDİ Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; Temmuz’da borsa İstanbul Endeksi yüzde 0.99 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0.01 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık, euro yüzde 0.74, dolar yüzde 0.,57 ve mevduat faizi yüzde 0.,32 kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde Borsa İstanbul Endeksi yüzde 1.27 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 0.29 reel getiri sağlarken, euro yüzde 0.47, dolar yüzde 0.29 ve mevduat faizi yüzde 0.04 kaybettirdi.

ÜÇ VE ALTI AYLIKTA BORSA ÖNDE Borsa Endeksi üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 23.01, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 20.07 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 8.02, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 10.22 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık değerlendirmeye göre Borsa Endeksi; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6.11, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.53 ile en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3.13, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3.66 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIKTA EURO BİRİNCİLİĞİ BIRAKMIYOR Yıllık değerlendirmede ise yine en yüksek reel getiri euroda gerçekleşti. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.82 ve TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.39 ile en fazla reel getiriyi sağladı.

Buna karşılık, Borsa Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 5.90 ve TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.40 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.