Ekonomi Altın fiyatları bayramdan etkilendi mi?

Altın fiyatları bayramdan etkilendi mi?

15.09.2016 - 09:04 | Son Güncellenme:

Altın fiyatları yatırımcısını şaşırtmaya devam ediyor. Son olarak bayram tatilinin araya girmesiyle beraber altın fiyatlarının bayramdan etkilenip etkilenmediği tartışılmaya başlandı. İşte altın fiyatlarındaki son durum ve merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde yer alıyor...

Altın fiyatları bayramdan etkilendi mi

Altın fiyatlarındaki durdurulamaz hareketlilik devam ediyor. Türkiye ve dünyanın çalkantılı günler yaşamasının ardından büyük bir artış yapan altın fiyatları kaç lira oldu? Altın fiyatları dalgalı seyrini sürdürüyor. Henüz yatay bir düzleme oturamayan altın fiyatlarını yatırımcı ve hediyelik alacak olan vatandaşlar yakından takip ediyorlar. İşte altın fiyatlarında yaşanan son gelişmeler ve çeyrek altın, yarım altın, tam altın, cumhuriyet altını ve 22 ayar bilezik fiyatlarının en güncel durumları haberimizde yer alıyor...

Haberin Devamı

EN GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Kapalıçarşı'da 24 ayar has altın 125,53 liradan alınırken 125,61 liradan, 22 ayar bilezik 115,48 liradan alınırken 115,54 liradan, cumhuriyet altını 835,00 liradan alınırken 845,00 liradan, tam altın 835,00 liradan alınırken 856,00 liradan, yarım altın 403,00 liradan alınırken 414,00 liradan ve çeyrek altın ise 202,00 liradan alınırken 207,00 liradan satılıyor...

Amerikan Doları 2,9704 liradan alınırken 2,9709 liradan, Euro 3,3387 liradan alınırken 3,3440 liradan satılıyor...

Piyasalarda gözler merkez bankalarında

Küresel piyasalar, Japonya Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası`nın gelecek haftaki toplantılarından çıkacak sonucu bekliyor.

Asya hisse senetleri, Apple Inc.'nin ABD hisse sentlerinde bir sıçramaya neden olması ve traderların Fed'in bu yıl faiz artırırımına gitme olasılığını yüzde 50'nin altına düşürmesinin etkisi ile altı haftanın en düşük seviyesinden yükseldi. Dolar yüksek faizli para birimlerinin çoğu karşısında zayıfladı ve petrol düştü.

Haberin Devamı

MSCI Asya Pasifik Endeksi son yedi günde ilk kez yükseldi ve bölgenin en büyük 10 ekonomisinin yarısında piyasalar tatil nedeniyle kapalı. Güney Afrika randı ve Avustralya doları güçlenirken, ham petrol, küresel arz fazlası endişeleri ile, kayıplarını varil başına 44 doların altına taşıdı. Avustralya ve Yeni Zelanda'da gösterge tahviller, en az beş ayın en büyük haftalık kaybına yöneldi.

Hisse sentleri, tahviller ve emtia, tümü birden bu hafta, Avrupa ve Japonya'da merkez bankalarının, şimdiye dek enflasyon ve büyümeyi artımada fazla başarılı olamayan teşviklerie ilave yapma konusunda isteksiz olmaları ile birlikte zemin kaybetti. Analistler, Çarşamba günü sona erecek Japonya Merkez Bankası toplantısı öncesi, para politikasının daha da gevşetilme kararı konusunda bölünmüş durumda. Fed de aynı gün karar açıklayacak ve Perşembe günü açıklanan ABD petakende satışlar ve sanayi üretim verilerindeki düşüşlerin ardından, faiz artırımı olasılığı oldukça azaldı.

CLSA Ltd. baş hisse senedi stratejisti Christopher Wood, "Japonya Merkez Bankası'nın gelecek hafta Çarşamba günü açıklayacağı karara ilişkin beklentiler, daha da gevşeme ya da sıkılaştırma olsun, oldukça farklılaşmış durumda," dedi ve "Sonuç hatta normalden çok daha belirsiz ve bu durum, makro spekülatörler için aşırı vahim bir durum yaratıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:11'de yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu ve haftalık kaybını yüzde 2.3'e daralttı.

‘Yastık altı’ servet doğurdu: 135 milyar $

Altın fiyatları 9 ayda yüzde 28 değer kazandı. Yastık altındaki 5 bin ton altının değeri 500 milyardan 635 milyar dolara yükseldi.

Vatandaş altın fiyatlarının parmak ısırtan yükselişiyle adeta yattığı yerden para kazandı. Gram altın yılbaşından bu yana geçen 9 ay 10 günlük sürede yüzde 28’in üzerinde artış kaydederken, yastık altı altının değeri de söz konusu dönemde 135 milyar dolar yükseldi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına ilişkin beklentilerin ötelenmesi ve küresel risklerin artmasıyla birlikte altın fiyatlarında tırmanış sürerken, yurt içinde de bu yıl rekorlar peş peşe geldi. Akşam'dan Selim Karahan'ın haberine göre 31 Aralık’ta 1.061 dolar olan altının onsu bugün 1328 dolar seviyesinden işlem görüyor. 2015’in son gününde Kapalıçarşı’da 99 liradan satılan gram altın ise 127 lirayı aştı.

Haberin Devamı

YASTIK ALTINDA SERVET

Sektör yetkilileri uzun süredir Türkiye’de yastık altında 5 bin ton altın olduğuna yönelik hesaplamaları ortaya koyuyor. 31 Aralık 2015’te 500 milyar dolar civarında olan bu altınların değeri bugün 635 milyar dolara kadar çıktı. Bir başka deyişle yattığımız yerden 135 milyar dolar zenginleştik. Öte yandan 2015’in son gününde Kapalıçarşı’da 159 liradan satılan çeyrek altın bugün 208 liradan alıcı bulurken, geçen 9 aylık sürede yarım altın 318 liradan 416 liraya, Cumhuriyet altını ise 660 liradan 845 liraya tırmandı.

Diğer bir deyişle Cumhuriyet altını 1.5 gram altını kadar değer kazandı. Küresel belirsizlikler sürerken altına talep de yükseliyor. State Street Global Advisors Altın Yatırımı Stratejileri Başkanı George Milling-Stanley Fed'in faizle ilgili çelişkli söylemlere devam etmesi nedeniyle altının ons fiyatının yıl sonuna kadar 1.400 dolara kadar çıkabileceğini belirtti. Bu tahminin gerçekleşmesi durumunda Türkiye'de yastık altında bulunan altınların değeri bir 35 milyar dolar daha artarak 670 milyar dolara yükselmiş olacak.

Haberin Devamı

MERKEZ DE KAZANÇLI ÇIKTI

Altın fiyatlarının artmasıyla Merkez Bankası da kazançlı çıktı. Dünya Altın Konseyi verilerine göre Merkez'in 460 ton altını bulunuyor. Bu altınların değeri sene başında 46 milyar dolarken bu rakam şu anda 59 milyar dolara ulaştı. Yani 13 milyar dolarlık bir getiri elde edildi.

Dolar bu tatili de pas geçmedi!

Piyasaların tatilde olduğu günlerde hareketlenen ya da rekor tazeleyen dolar bu bayramı da pas geçmiyor. Haftanın ilk günü 3 sınırına dayanan dolar/TL bugün de 2.98`den işlem görüyor.

Piyasaların tatilde olduğu günlerde hareketlenen ya da rekor tazeleyen dolar bu bayramı da pas geçmiyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay faiz artırımına gidebileceği ihtimalinin tekrar gündeme gelmesiyle gelişmekte olan para birimleri dolar karşısında erirken, dolar/TL de haftanın ilk gününde 3 sınırına dayandı.

Kur bugün 2.98 seviyesinden işlem görüyor.

ŞAŞIRTMADI!

Geçen yıl 23 Nisan'da Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizleri sabit tutmasının ardından başlayan tırmanışına devam ederek rekor kıran dolar/TL, 19 Mayıs’ta da Yunanistan’ın kreditörlerle anlaşma yapamaması durumunda ülkedeki bankaların iflas edeceği söylentileriyle başlayan tırmanışına devam etmiş ve sert yükselmişti.

Dolar/TL Fed Başkanı Janet Yellen’ın geçen yıl Ramazan Bayramı’ndan hemen önce yaptığı açıklamalarla da yönünü yukarı çevirmiş ve tatilinin ilk gününü de pas geçmemişti.

Kur geçen yıl Kurban Bayramı'nda da tırmanışa geçerken, bu yıl Ramazan Bayramı'nda ise tacını altına devretmişti. Altın Ramazan Bayramında rekor tazelemişti.

NEDEN KAYNAKLANABİLİR?

Uzmanlar sadece Fed'in faiz artırım ihtimalinin güçlenmesinin yanı sıra bu durumun yurtiçi piyasaların kapalı olmasından dolayı otorite eksikliğinden kaynaklanabileceğine işaret ederken, kurdaki sert hareketlerin içeride piyasanın kapalı olması nedeniyle işlem hacminin düşük olmasından kaynaklanabileceğini belirtiyor.