Gündem Altın Leopar yarışı başlıyor

Altın Leopar yarışı başlıyor

02.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın önemli film festivallerinden Locarno yarın başlıyor. 13 Ağustos’a kadar devam edecek festivalde Altın Leopar Ödülü için 17 film yarışacak

Altın Leopar  yarışı başlıyor

Avrupa’nın en önemli festivallerinden Locarno Film Festivali, yarın başlıyor. İsviçre’deki 13 Ağustos’a kadar devam edecek festivalin 8 bin kişilik açık hava sinemasında daha geniş kitlelere seslenen filmler göze çarparken, Altın Leopar ödüllü yarışması dünya sinemasının yükselen isimlerinin yeni filmlerini ağırlıyor.
Piazza Grande’de gerçekleşecek açık hava gösterimlerinde Ken Loach’a bu yıl Cannes’dan ikinci Altın Palmiye’sini kazandıran ‘I, Daniel Blake’ izleyiciyle buluşacak. Aynı bölümdeki diğer bir film, Jason Bourne serisinin yeni filmi ‘Jason Bourne’. Türkiye’de gösterimde olan filmde, Matt Damon dördüncü kez ünlü ajanını canlandırıyor. İngiliz yönetmen Colm McCarthy’nin Mike Carey uyarlaması ‘The Girl with all the Gifts’ de Piazza Grande’nin dikkat çeken yapımları arasında.
Festivalin bu yıl saygılarını sunacağı isimler arasında ise Şilili ünlü sinemacı Alejandro Jodorowsky, B tipi filmlerin efsane ismi Roger Corman, müzikte olduğu kadar sinemada da önemli isim Jane Birkin’in yanı sıra bu yıl hayatını kaybeden İranlı yönetmen Abbas Kiarostami de bulunuyor. Festivalin Mükemmellik Ödülü bu yıl sevilen aktör Bill Pullman’a sunulacak. Festivalin bu yılki retrospektif bölümüyse 1949-1963 arası 2. Dünya Savaşı sonrası Alman sinemasına ayrılıyor.
“Politik ve şiirsel”
17 filmin bulunduğu festivalin Altın Leopar ödüllü yarışmasında ise dünya sinemasının dikkatle takip edilen isimleri Yousry Nasrallah, Radu Jude, Kristina Grozeva ve Petar Valchanov’un yeni filmleri dünya prömiyerlerini yapacak.
Festivalin sanat direktörü Carlo Chatrian, programı şu cümlelerle özetliyor: ”Seçki, festivalin özgün ruhuna dönüş anlamına geliyor. Bu ruh Locarno’yu avangard bir festival yapıyor; politik ve şiirsel, yaratıcı ve konformist olmayan…”