Cadde Altın Palmiye Kış Uykusu’nun

Altın Palmiye Kış Uykusu’nun

25.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cannes Film Festivali’nde dünyanın en prestijli sinema ödülü Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ‘Kış Uykusu’nun oldu. Ödülünü hayatını kaybeden gençlere adayan Ceylan, 32 yıl sonra büyük ödülü kucaklayan ikinci Türk oldu

Altın Palmiye Kış Uykusu’nun

67. Cannes Film Festivali’nin dün gece yapılan ödül töreni Türkiye sinemasının zirve noktalarından biriydi. Jane Campion başkanlığındaki yarışma jürisi, dünyanın en prestijli sinema ödülü En İyi Film anlamına gelen Altın Palmiye’ye Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği ‘Kış Uykusu’nu layık gördü. Film, ana ödüllerinden bir gün önce eleştirmenler jürisinden Uluslararası Sinema Yazarları Ödülü (FIPRESCI) kazanmıştı.

Güney’den sonra ilk
Nuri Bilge Ceylan sinema dünyasının heyecanla beklediği o anda Altın Palmiye’yi alırken ödülünü Türk gençliğine adadı: “Bu yıl Türk sinemasının 100. yılı. Jüriye bu kadar uzun bir filmi destekledikleri için teşekkür ediyorum. Ödülümü Türkiye’de geçen yıl hayatını kaybedenler dahil olmak üzere Türkiye’nin gençlerine adamak istiyorum.” Ceylan, ‘Yol’ filmiyle Altın Palmiye’yi kazanan Yılmaz Güney’den sonra 32 yılın ardından büyük ödülü Türkiye’ye getiren ikinci isim oldu.

Haberin Devamı

Film Aydın (Haluk Bilginer) adlı emekli aktörün etrafındakilerle yaşadığı hesaplaşmalar üzerinden kendisiyle hesaplaşma çabasını konu alıyor. Senaryosunu Nuri Bilge Ceylan’la Ebru Ceylan’ın kaleme aldığı filmin yapımcısı ise dördüncü kez Ceylan’a çalışan Zeynep Özbatur Atakan. Filmin başrollerinde Bilginer’in yanı sıra Demet Akbağ ve Melisa Sözen yer alıyor.
Juri başkanı Campion, törenden sonra ‘Kış Uykusu’nun 3 saat 16 dakikalık seyir süresinden başka korktuklarını anlattı: Filmin öyle güzel bir ritmi vardı ki birkaç saat daha izleyebilirdim. Keşke ben de bu kadar merhametsiz ve dürüst karakterler yaratabilseydim. Filmde her şey çok zekice ve derin.”

‘Gençler bize çok şey öğretti’
Ceylan, törenden sonra basın toplantısında, “Ödülü gençlere adadık. Özellikle de hayatını kaybedenlere. Çok sorunlu bir yıl geçirdik. Bu gençler bize çok şey öğretti. Bazıları hayatını bizim geleceğimiz için feda etti” dedi.
Ceylan Campion’ın filmin süresiyle ilgili yorumu için ise “Senaryoyu kazarken ticari kaygılarım yoktu ve filmin ne kadar süreceğini düşünmedim. Bitirdiğimizde uzunluğunun ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’nın iki katı olduğunu fark ettim, yine de olduğu gibi çektik” dedi. Ceylan ayrıca filmlerinin çıkış noktasının insan doğası olduğunu vurguladı: “ Kendime karşı çok zalimim. Ben motivasyonumu insan doğasında buluyorum sinema yaparken. Kendi ruhumun karanlığıyla uğraşırken insan doğasını da incelemiş oluyorum.”

Haberin Devamı

Altın Palmiye Kış Uykusu’nun

Ceylan, filmin oyuncuları Melisa Sözen ve Demet Akbağ’a sarılarak sevincini paylaştı.

Hiç ödülsüz dönmedi
‘Kış Uykusu’, Nuri Bilge Ceylan’ın altıncı kez Cannes’a katıldığı yapım. İlki kısa filmi ‘Koza’ ile olmak üzere ‘Uzak’tan itibaren her filmi Cannes’a ana yarışmaya seçildi ve hiçbir filmiyle Cannes’dan ödülsüz dönmedi. ‘Uzak’ ve ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’da Cannes’dan iki kez Jüri Büyük Ödülü, ‘Üç Maymun’la ise En İyi Yönetmen Ödülü kazanan Ceylan, ‘İklimler’le ise FIPRESCI Ödülü kazandı.

Ödül kazananlar
Altın Palmiye En İyi Film: ‘Kış Uykusu’ (Yön.: Nuri Bilge Ceylan)
Jüri Büyük Ödülü: ‘Le Meraviglie’ (Yön.: Alice Rohrwacher)
En İyi Yönetmen: Bennett Miller (‘Foxcatcher’)
En İyi Senaryo: Andrey Zvyagintsev (‘Leviathan’)
Jüri Özel Ödülü: ‘Mommy’ (Xavier Dolan) ve ‘Goodbye to Language’ (Jean-Luc Godard)
En İyi Kadın Oyuncu: Julianne Moore (‘Maps to the Stars’)
En İyi Erkek Oyuncu: Timothy Spall (‘Mr. Turner’)
Altın Kamera: ‘Party Girl’
En İyi Kısa Film: ‘Leidi’ (Yön.: Simon Mesa Soto)

Haberin Devamı

Video için tıklayın