Ekonomi Altın yumurtlayan Banvit

Altın yumurtlayan Banvit

11.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yabancı sermaye girişlerinin durulduğu, doların hızlı yükseldiği bir dönemde, yaklaşık 2 yıldır satış görüşmelerini sürdüren “Banvit”, yarım milyar dolarlık şirket değeri üzerinden Brezilyalı devle el sıkıştı

Altın yumurtlayan Banvit

Türk tavukçuluk devi Bandırmalı Banvit’i, Brezilya - Katar ortaklığı satın aldı. Yıllık cirosu 1.9 milyar TL’yi bulan Banvit’in satış değeri 470 milyon dolara işaret ederken, Brezilyalı gıda devi BRF ile Katarlı yatırım grubunun oluşturduğu konsorsiyum, Banvit’in yüzde 79.5 hissesini aldı. Yabancılar bu hisseler için 915 milyon TL ödeyecek. Şirketin kalan hisseleri borsada işlem görüyor. Satın alım fiyatı borsadaki fiyatının yüzde 30 üzerine denk geliyor. Banvit yaklaşık 2 yıldan bu yana stratejik ortaklık veya potansiyel satışı gündemine almıştı.

Haberin Devamı

Altın yumurtlayan Banvit

49 yıllık Türk devi

Kuruluşu 49 yıl öncesine dayanan (1968) Banvit’in yüzde 16’sı 2011’de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Aabar Investments’a satılmıştı. Banvit şirketinde Görener ailesi ise hâkim hissedar konumundaydı. Bu satışla birlikte Türk ve BAE’li hissedar tüm hisselerini Brezilya-Katar otkalığına devredecek.

Sözleşmenin imzalanmasını takiben BRF ile Katar merkezli Qatar Holding arasında, yüzde 60’ı BRF, yüzde 40 ise Qatar Holding’de bulunmak kaydıyla yeni bir şirket kurulacak.

Sonrasında yeni alıcılar Banvit’in tüm haklarını devralacak. Yeni ortaklık Banvit’in yüzde 79.48’inin sahibi olacak. Şirket, Türk kanatlı sektöründe lideri konumda.

Yeni yatırım yolda

BRF şirketi Brezilya’daki tesisleri dahil dünyanın çeşitli yerlerindeki toplam 47 tesisi ile dünya kanatlı et ticaretinin yüzde 14’ünü gerçekleştiriyor. Banvit’in alımı ile Ortadoğu pazarındaki payını artırmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de yaptığı alım sonrasında yaptığı açıklamaya, “BRF 2017 yılına yeni bir gelişme ile başlıyor” sözleriyle başlayan şirket, “Türkiye’de attığımız adımla, bölgedeki izimize bir yenisini ekledik. Bu sayede dünyanın en büyük helal piliç tüketicisine ulaştık” ifadelerini kullandı.

Ödeme Katarlı grupla yapılan anlaşma gereği, tamamen nakit olarak yapılacak. Satın alma bedelinin üzerine gerçekleştirilecek yeni yatırımlar için de ek bütçe konulacak.

Tavuk eti pazarı hızlı büyüyebilir

Türkiye’de piliç eti üretimi yıllık 1 milyon 982 bin tona denk geliyor.

Kişi başına piliç eti tüketimi ise 21.8 kilogram.

Bu rakam AB’de 43.2, Brezilya’da 42.7, Arjantin’de 36.7 kilogramı buluyor.

Türkiye’nin tavuk ihracatı yılda 295 bin tonu buluyor.

İhracatta Irak (174 bin ton), Türk Cumhuriyetleri (29 bin ton) ve Rusya’ya (22 bin ton) başı çekiyor.

Helal gıda atağı

Brezilyalı BRF’nin Başkan Yardımcısı Alexandre Borges, oldukça ilgi çekici bir satın alma yaptıklarını ifade ederken, helal gıda pazarında önümüzdeki dönemde etkili adımlar atmayı planladıklarının da altını çizdi.

13 milyar dolar cirolu, dünya genelinde 150 ülkede ürünleri pazarlanan Brezilya gıda devi BRF’nin 105 bin çalışanı bulunuyor. Türkiye’nin Batı’sında konumlanan üretim tesislerinin gerek iç pazar gerekse ihracat açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan BRF, global tarafta Banvit’in OneFoods operasyonuyla birlikte hareket edeceğini bildirdi. OneFoods operasyonu, halihazırda Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Katar ve Umman’daki tavuk pazarının yüzde 45’ini elinde bulunduruyor.