Ekonomi Altın fiyatları kaç lira oldu? Kapalıçarşı'da çeyrek altın...

Altın fiyatları kaç lira oldu? Kapalıçarşı'da çeyrek altın...

03.03.2017 - 10:52 | Son Güncellenme:

Altın fiyatları yatay seyrine devam ediyor. Hafta boyunca 145 ile 148 lira arasında gidip gelen altın fiyatları yeni haftada yatırımcılarını sevindirebilecek mi? İşte en güncel altın fiyatları ve uzman yorumları...

Altın fiyatları kaç lira oldu Kapalıçarşıda çeyrek altın...

Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gramı günü yüzde 0,34 azalışla 147,10 liradan tamamladı. Geçtiğimiz gün doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmasına paralel yükselişe geçen dolar/TL yurt içinde altın fiyatlarınında artmasına neden oldu. Gram altın geçtiğimiz günü yüzde 0,83 primle 148,1 liradan tamamlamasının ardından haftanın son gününde en yüksek 148,3 lirayı gördü.

Haberin Devamı

Altının gram fiyatı saat 10.45 itibarıyla yüzde 0,2 azalışla 147,4 lira seviyesinde dengelenirken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 243 lira, Cumhuriyet altını 989 liradan satılıyor. Aynı dakikalarda altının ons fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 0,4 azalışla 1.230 dolardan alıcı buluyor.

AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin açıklamaları ile altının ons fiyatının düşüş trendine girdiğini belirterek, Fed'in 15 Mart'ta faiz artırımına gideceği beklentisinin yükselmesi nedeniyle bu akşam Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarının öneminin arttığını ifade etti.

Fed'e ilişkin faiz artırım beklentisinin doları desteklediğini, bunun da yurt içinde altının gram fiyatının yükselmesine neden olduğunu kaydeden Memiş, teknik açıdan gram altının 147,50 lira seviyesinin kısa vadede destek konumuna geldiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Aldığınız altının % 100 gerçek olduğunu anlamak için iyi bir deneyim gerekiyor, ama birkaç basit yöntemle herkes bunu anlayabilir. Şimdi sizlerle bu yöntemleri paylaşmak istiyoruz:

Damga ve İşaretlerin İncelenmesi

Satın alacağınız altın çeşidini öncelikle iyi bir şekilde incelemelisiniz. Görsel açıdan yapacağınız bu incelemede, üreticinin damgasını ve karatını görmeniz gerekiyor. Bir büyüteçle bu işi kolaylaştırabilirsiniz. Ürünün üzerindeki resmi damgayı aramalısınız. Çeyrek, yarım, tam gibi altınlarda Atatürk resmi ve TC yazısı olmalıdır. Bilezik, kolye gibi takılarda ise altının kaç ayar olduğu ile ilgili damgalar bulunmaktadır. Altının üzerindeki damga ve işaretlerde herhangi bir döküm hatası varsa, orijinal damgalar ile karşılaştırılmalıdır. Orijinal damga ile altın eşya üzerindeki damgada farklılıklar görülüyorsa, sahte olma olasılığı yüksektir. Bu yöntemin güvenilirliği az bile olsa ilk uygulanandır.

Kullanılmış bir altın eşya üzerinde de aşınmalardan kaynaklı olarak damga ve işaretlerde silinme olabilir. Bu aşamada, renk farklılıklarına da bakılmalıdır. Orijinal altın sürtünmelerden etkilenmez ve saf altında renk değişimi yaşanmaz. Kaplama altınlarda ise üst kısmındaki kaplamanın soyulmasıyla birlikte farklı renkte bir malzeme görünür.

Haberin Devamı

Mıknatıs Testi

Altının gerçek olup olmadığının anlaşılması için mıknatıs testi de uygulanabilecek geçerli yöntemlerdendir. Tek başına yeterli olmasa bile size iyi bir bilgi verecektir. Elinize bir mıknatıs alarak altın takıya tutmanız yeterli olacaktır. Eğer mıknatıs takıyı çekiyorsa, sahte altın olma olasılığı yüksektir. Bunun nedeni ise altının manyetik bir madde olmamasıdır.

Yoğunluk Testi

Yoğunluk TestiAltın, özgül ağırlığı yüksek bir elementtir ve bu ağırlığı geçen birkaç element bulunmaktadır. Gerçek altın bir takı, aynı boyut ve hacimdeki sahte bir takıdan daha ağır olacaktır. Bunu hassas terazi kullanarak ölçebilir ve diğerleriyle de karşılaştırabilirsiniz. Altının yoğunluğunu hesaplamak için kütlesini ve hacmini bulmalısınız. Kütlesini bulmak için hassas bir tartı kullanabilirsiniz. Hacmi içinse su dolu bir ölçülü kap yeterli olacaktır. Kaba attıktan sonra seviyenin nereye geldiğine bakmalısınız. Ardından kütleyi hacme bölersiniz ve sonuç g/ml olacaktır. Saf altının yoğunluğu 19,3 g/ml’dir. Bulduğunuz sonucun bu seviyeye yakın olması, altının gerçek olduğunu size söyleyecektir. Elbette bu yöntem, üzerinde taş olan altın takılar için geçerli değildir.

Haberin Devamı

Seramik Tabak Testi

Uygulayabileceğiniz basit yöntemlerden birisi de seramik tabakla yapılandır. Altın takıyı, beyaz bir seramik tabağa sürtün. Eğer siyah bir çizgi oluşturuyorsa, altının sahte olduğunu anlayabilirsiniz.

Ses Testi
Altının saf olup olmadığını anlama konusunda ses testi de uzman kişiler tarafından tercih edilmektedir. Saf altın bir eşyayı, metal bir cisme vurduğunuz zaman tok bir ses çıkmalıdır. Eğer ince bir ses çıkıyorsa, sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Biri gerçek diğeri sahte olan iki altın bileziğe, aynı cisimle vurduğunuzda bu farkı daha da iyi anlayabilirsiniz. Aynı boyut ve ağırlıklarda gerçek altından iki bileziğe bir cisimle vurulduğunda ses farkı olmayacaktır veya insan kulağının ayırt edemeyeceği bir fark olacaktır.

Haberin Devamı

Altının onsu 1.227,54 dolar seviyesinde

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören gösterge kağıdı 11 Temmuz 2018 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.10 itibarıyla basit getirisi yüzde 10,89, bileşik getirisi yüzde 11,19 seviyelerinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda avro/dolar paritesi 1,0520, sterlin/dolar paritesi 1,2220, dolar/yen paritesi 114,26 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 3,7240 liradan, avro 3,9180 liradan satılıyor. Uluslararası piyasalarda altının onsu 1.227,54 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 55,21 dolardan işlem görüyor.