Gündem AlzheImer’a akupunktur TEDAVİSİ

AlzheImer’a akupunktur TEDAVİSİ

15.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akupunktur uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, akupunkturun Alzheimer hastalarında sözlü becerilerle motor becerileri artırıp duygu ve bilişsel işlevleri geliştirerek hastalığın seyrini iyileştirdiğini açıkladı ve “Akupunkturla demansa neden olan beyindeki plaklar azalıyor, elektroakupunktur ile bilişsel işlevler artırılabiliyor” dedi.

AlzheImer’a akupunktur TEDAVİSİ

Alzheimer hastalarında üç ay haftada üç seans yapıldığını anlatan Buyrukçu, “Bazı bölgelerde elektro akupunktur uygulanır. Akupunkturun hiçbir sakıncası yoktur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Alzheimer’ın yavaşlatılması için uygulanan akupunkturla çok yüksek başarı elde edildiğini belirten Buyrukçu, “Akupunktur tedavisiyle Alzheimer hastalarındaki anksiyete ve depresyon hallerinin çok daha iyiye gittiği ölçülmüştür” dedi. Alzheimer hastalığının patolojik göstergelerinden birinin hipokampal (beynin hafıza ve yön bulmadan sorumlu bölgesi) hacimde azalma olduğunu ifade eden Buyrukçu, araştırmaların, hacim kaybının azalmış glikoz metabolizması ile ilişkili olduğunu ve yalnız yaşlanmanın da beyin glikozu alımını olumsuz etkilediğini gösterdiğini kaydetti. Buyrukçu, “Alzheimer hastalığının kökeninde Aß-42 plaklarının beyinde oluşması ve demansa yol açması yatar. Elektro akupunkturun Aß1-42 plaklarını küçültmek için etkili bir yol olduğu keşfedildi” dedi.

Haberin Devamı

‘Hafıza gelişiyor’

Alzheimer hastalarında, beyindeki uzun süreli anıların tutulmasında önemli olan Beyin Türevi Nörotrofik Faktör (BDNF) düzeylerinde de azalma olduğunu belirten Buyrukçu, “Elektro akupunktur tedavisi, BDNF salınımını önemli ölçüde artırmaktadır. Sonuçta mekânsal öğrenme ve hafıza gelişiyor. Beyin, glikoz kullanımını artırıyor. Elektro akupunkturun Alzheimer tedavisinde kullanılan donapezil etken maddesine göre çok daha etkili olduğu bulunmuştur” ifadesini kullandı.