Gündem Amacımız çatışmaları önlemek

Amacımız çatışmaları önlemek

08.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib’deki çatışmasızlık bölgesine intikalle ilgili, “Amacımız, çatışmaları tamamen önlemek ve siyasi süreci kolaylaştırmak. Astana bir yerde güven artırıcı önlemler için çatışmaların durdurulması, bitirilmesi için bir platform ama amacımız şimdi Cenevre sürecini canlandırmak” dedi.

Amacımız çatışmaları önlemek

Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve İran Dışişleri Bakanı ile telefonla Kuzey Irak, Suriye ve İdlib’i konuştuklarını belirtti. “İdlib’de Türk askerinin durumu nedir? Biz ne zaman gireceğiz?” sorusuna Çavuşoğlu, “İdlib’deki konu şu, yani biz Astana’da bir mutabakata vardık. Neden? Bu bölgelerde çatışmayı önlemek istiyoruz. Yani çatışmasızlıklar bölgesi ya da gerginlikleri azaltıcı bölge. Tabii burada belli bölgelerde Rus, İranlı gözlemleciler olacak, İdlib içinde de bizim gözlemciler olacak. Elbette İdlib içinde bizim gözlemcilerimiz de güvenli olan yerlerde olacak ki herhangi bir risk olmasın” yanıtını verdi. Çavuşoğlu, bu konuda amacın, “bu gözlemciler sayesinde herhangi bir ihalili önleme ya da ihlal olursa da kimin yaptığını tespit etme” olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Çünkü herkesin garantörlüğü var. Amacımız, çatışmaları tamamen önlemek ve siyasi süreci kolaylaştırmak.”
Bakan Çavuşoğlu, “Bir takvim var mı? İdlib’e, ÖSO’ndan gelecek istihbarat paylaşımına göre mi gireceğiz?” sorusu üzerine, “Arazideki, sahadaki durumu istihbaratımız ve askerimiz birlikte değerlendirecekler. Ona göre adımlar atılacak” ifadesini kullandı.