Amasya Amasya'da "İş Sağlığı Ve Güvenliği" Toplantısı

Amasya'da "İş Sağlığı Ve Güvenliği" Toplantısı

14.07.2017 - 17:19 | Son Güncellenme:

.

Amasyada İş Sağlığı Ve Güvenliği Toplantısı

AMASYA (AA) - Amasya'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik çalışmaları kapsamında, "İş Sağlığı ve Güvenliği" toplantısı düzenlendi.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan Yardımcısı Metin Karaman, SGK İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, çalışma hayatında milli seferberliğin en önemli konusu olan iş sağlığı güvenliği gündemiyle toplanıldığını söyledi.

İş sağlığı ve güvenliği seferberliğinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından başlatıldığını belirten Karaman,

"Seferberlik çağrısı ile birlikte, inşaat sektöründe yaşanan iş kazalarında hedef sıfıra ulaşılabilmesi için ilgili tüm tarafların yer aldığı bir iyi niyet bildirgesi imzalanmıştır. Bu seferberlikle birlikte, öncelikli sektörlerde iş sağlığı ve güvenliğinin istenen seviyelere ulaşabilmesi için güvenlik kültürünün oluşturulması yönünde ülke genelinde bir gayret ortaya koyulacaktır İş yerindeki çalışma koşullarını iyileştirmek için alınacak önlemlerin geliştirilmesi ve desteklenmesi kapsamında taraflarca etkin katılım sağlanarak, bu alanda kazanılan tecrübe ve bilgi birikiminin paylaşılması ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Ülkemizde ölümlü iş kazası oranı 2002 yılında yüz binde 16.8 iken 2015 yılında yüz binde 8.8'e düşürüldüğünü vurgulayan Karaman, şunları kaydetti:

"Ekonomik büyümenin ana eksenini oluşturan inşaat sektöründe faaliyet gösteren iş yeri sayısı 2015 yılında 198 bin 231 iken sektörde çalışan sayısı 1 milyon 980 binlere ulaşmıştır. Buna karşın ölümlü iş kazaları açısından değerlendirildiğinde 2015 yılında bin 252 ölümlü iş kazasının 473'ü yani yüzde 38' inşaat sektöründe meydana gelmiştir. Ölümlü iş kazalarının yarıya yakının ise yüksekten düşme şeklinde meydana geldiği görülmektedir. Bu doğrultuda, Bakanlığımız eğitim hayatının ilk safhasından itibaren iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulması maksadıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak hareket etmektedir. Çocuklara gençlere ve çalışanlara, tehlike ve riskleri önleme eğitimleri verilirken sağlık ve güvenlik ile ilgili tavır ve davranışlar öğretilecektir."

İş sağlığı ve güvenliği bilgisi ve farkındalığının, çalışanların mesleki yeterliliğin temel basamaklarından biri olduğunu anlatan Karaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

Şöyle ki, iş sağlığı ve güvenliği bilgi ve farkındalığı olmadan çalışanın mesleki yeterliliğe ulaşması mümkün olamamaktadır. Bakanlık olarak mesleki yeterliliğin temeli olarak ele aldığımız meslek standartlarının hazırlanması kapsamında önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz Bugün itibariyle, 730 mesleğin standardı yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Bunlardan 500'ü tehlikeli işlere ilişkin mesleklerin standartlarını oluşturmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında hayatı olduğunu değerlendirdiğimiz tehlikeli mesleklerde Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu saha da kendisi göstermeye başlamış, 210 bin kişi MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almış durumdadır."

Toplantıya, SGK İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, İşkur Müdürü Osman Yılmaz ve diğer yetkililer katıldı.