Dünya Amazon'da keşfedilen dev resiften ilk fotoğraflar

Amazon'da keşfedilen dev resiften ilk fotoğraflar

30.01.2017 - 12:28 | Son Güncellenme:

Uzunluğu 1000 kilometre, büyüklüğü 9 bin 500 kilometrekareye ulaşan mercan resifinde yüzlerce sünger ve balık türü yaşıyor. Bölgede kuyu açmaya hazırlanan petrol şirketlerine karşı çevreciler uyarı yapıyor.

Amazonda keşfedilen dev resiften ilk fotoğraflar

Amazon Nehri'nin Atlas Okyanusu'na döküldüğü noktadan başlayıp yaklaşık 1000 kilometre uzunluğa erişen dev mercan resifinden ilk fotoğraflar yayınlandı.

Haberin Devamı

Dünyanın en çok su taşıyan nehrinde bulunan resifin büyüklüğü 9 bin 500 kilometrekare.

Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, alüvyonlu suyun altında keşfedilen dev resifte çok çeşitli mercanlar ve süngerlerin bulunduğunu aktarıyor. Resifte ayrıca onlarca balık türü ve canlı yaşıyor.

Greenpeace, bölgede petrol aramaya hazırlanan şirketlerin Brezilya hükümetinden ruhsat beklediğini bildiriyor. Söz konusu petrol kuyuları açılırsa, eko sistem tamamıyla yok olabilir.

Federal University of Para'dan araştırmacı Nils Asp, dev resifin yeni türler için çok büyük bir potansiyel olduğunu söylüyor.

Uçsuz bucaksız kollarıyla Güney Amerika kıtasını neredeyse baştan sona dolaşan Amazon'da, üç yıl önce tarihi bir keşif yapılmıştı. 1918 yılından bu yana ilk kez görülen yeni bir nehir yunusu türü, dünyanın en nadir hayvanlarından. Amazon ile birleşmeden önce 2 bin 600 kilometrelik uzunluğu bulunan Araguia nehrinde, keşfedilen yunuslardan yüzlercesinin yaşadığı sanılıyor.

Haberin Devamı

Aynı zamanda 7 bin kilometre ile dünyanın en uzun nehirleri arasında yer alan Amazon, Güney Amerika'da sekiz ülkeye yayılmış durumda.