Teknoloji Amazon işçileri cezalandırılma korkusu yüzünden tuvalete bile gidemiyor

Amazon işçileri cezalandırılma korkusu yüzünden tuvalete bile gidemiyor

19.04.2018 - 11:45 | Son Güncellenme:

Amazon deposunda çalışan işçilerin katı şirket politikaları ve çalışma şartları yüzünden tuvalete gitmeye bile korktuğu iddia edildi. Amazon işçilerinin hasta hissettiklerini söykediklerinde ya da mola vermediklerinde cezalandırıldıkları söylendi. Amazon ise iddiaları kabul etmedi.

Amazon işçileri cezalandırılma korkusu yüzünden tuvalete bile gidemiyor

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Amazon kurucusu Jeff Bezos, net değeri yaklaşık 112 milyar dolar (78 milyar sterlin) ile dünyanın en zengin kişisi olabilir. Ancak depolarında çalışanların bazıları çalışma koşullları karşısında epey çaresiz. İddialar göre Amazon'un İngiltere'deki deposunda çalışanlar ceza almamak için korkudan tuvalete bile gidemiyor.

Yazar James Bloodworth, İngiltere'deki düşük ücretlerle ilgili bir kitap için İngiltere'deki Staffordshire'daki bir Amazon deposuna gizlice gitti. Depo çalışanlarının, bir pet şişeye sahip olduğunu çünkü tuvaletlere gitmelerinin çok zor ve uzak olduğunu fark etti.

Bloodworth, "En üst katta çalışanlar için en yakın tuvaletler dört kat merdiven aşağıdaydı. İnsanlar sadece şişelere işediler. Çünkü 'boş zaman' üzerine disiplinli olma korkusuyla yaşıyorlar." dedi. Şirkette tuvalet sayısının az olduğu hatta çalışanların tuvalete gitmemek için su bile içmedikleri iddia edildi.

Haberin Devamı

Amazon, depo işçilerinin raflardan eşyalarını ne kadar hızlı toplayabildiğini ve paketleyebildiğini, kesin zamanlı molalar ve hedefler uygulayarak izlediği biliniyor. Hedefleri karşılamayan veya uzun aralar alan kişiler için uyarılar bile yapılıyor.

İngiltere'de 241 Amazon depo çalışanıyla görüşmeler yapıldığı belirtildi. Bir kişi, hedeflerinin "dramatik bir şekilde arttığı" ve "su içmiyorum çünkü tuvalete gitmek için zamanım yok" sözlerini anonim olarak aktardı.

Bir diğeri de şöyle dedi: “Hedef her yıl büyüyor. Saatte 120 ürün ambalajlamak çok ağır. Dakikada iki ürün paketlemeniz gerekiyor. Su içmek için zamanınız yok, çünkü her akşam sonra tarayıcıya hedefle ilgili mesaj gönderiyor ve acele etmenizi söyler."

Başka bir çalışan hamile iken hasta olduğunu ve izin istediğinde uyarı verildiğini söyledi.