Teknoloji Amazon kasiyersiz ilk süpermarketi açtı

Amazon kasiyersiz ilk süpermarketi açtı

22.01.2018 - 10:09 | Son Güncellenme:

Amazon, Seattle'da kasa veya kasiyeri olmayan dünyanın ilk süpermarketini açtı. Yapay zekaya dayalı Amazon Go adlı süpermarket, kullanıcılar tarafından kısa sürede benimsenirse yılın ilk çeyreğinde daha popüler hale gelebilir.

Amazon kasiyersiz ilk süpermarketi açtı

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Amazon'un bir yıldır personelleri tarafından test edilen kasiyersiz süpermarket sistemi Amazon Go sonunda açıldı. Amazon Go, daha çok Walmart'a benziyor. Ürünlerin seçimi çoğunlukla sandviçler, içecekler, salatalar ve hatta yemek hazır olan bazı yiyecekler etrafında dönüyor. Whole Foods'un yeni satın alımıyla cips ve fıstık gibi ürünler de buradan elde edilecek. Ve evet, içeride alkol de olacak.

Amazon Go normal alışveriş merkeziniz veya süpermarketiniz olmayacak. Bunun Amazon olduğunu düşünürsek, her zaman bir teknoloji, otomasyon veya makine öğrenimi unsuru olacaktır. Amazon Go'nun reklamı yapılan ve sunduğu en büyük faydası uzun alışveriş sıralarının olmayışı.

İşlem en azından teoride basit. Mağazaya gitmeden önce, Amazon Go uygulamasını indirmeniz, Google Play Store veya Apple App Store'da bulunan uygulama üzerinden Amazon hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra, telefonunuz taranıyor. Ardından işinizi yapıp, sarf malzemelerini ve eşyaları toplayıp sepetinize koyuyorsunuz. Sonra işiniz bittiğinde, mağazadan dışarı çıkıyorsunuz ve Amazon hesabınız otomatik olarak ücretlendiriliyor.

Haberin Devamı

Bu sihirli ve fütüristik alışveriş süreci, donanım ve yazılım gibi çeşitli teknolojilerle mümkün kılınıyor. Kameralar ve sensörler sizi izliyor ve raftan çıkardığınız eşyaları tanımlıyor. Öğeleri Amazon alışveriş sepetinize eklemek için telefonunuza bağlanan sistemler bulunuyor. Elbette Amazon'un bulut servislerini, makine öğrenimini ve hatta muhtemelen yüz tanıma özelliğini de kullanacak.

Teorik olarak işlem harika görünüyor ve kontrollü testler de başarılı çalışıyor. Ancak sistem günlük iş saatlerine anında çevrilemeyebilir. Potansiyel olarak aynı anda alışveriş yapan düzinelerce müşteriye sahip olmak, ardından tekrar yanlış yerlerde ürün bırakmak ve diğer insana bağlı değişkenler sistemi strese sokabilir. Önümüzdeki günlerde sistemin nasıl ilerlediği daha iyi anlaşılabilir.

Amazon başarılı olursa, pazarda kazanan olabilir. Perakendecinin diğer mağaza zincirleri için bu teknolojiyi lisanslandırması ise karlı olabilir. Gelecekte, daha karmaşık ödemeler veya işlemler için belki bu sistem bu kullanılabilir.