Dünya Amerikan NBC'nin FETÖ iddiası: Elebaşı için Trump talimat verdi

Amerikan NBC'nin FETÖ iddiası: Elebaşı için Trump talimat verdi

16.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Trump yönetiminin, Fetullah Gülen’in sınırdışı edilmesi için gerekli yasal yolları araştırdığı öne sürüldü. Amerikan NBC News, bu konuda iki bakanlığın yanı sıra FBI’ın da çalıştığını bildirdi

Amerikan NBCnin FETÖ iddiası: Elebaşı için Trump talimat verdi

Amerikan yönetiminin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in sınırdışı edilmesine ilişkin yasal yolları araştırdığı iddia edildi. Amerikan NBC News kanalının Carol E. Lee, Julia Ainsley ve Courtney Kube imzalı haberine göre, Donald Trump yönetiminden yetkililer, Adalet Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve İç Güvenlik Bakanlığı’na “Gülen’in yasal nasıl sınırdışı edilebileceğine ilişkin çalışmaları talimatı verdi. Anadolu Ajansı da, ABD yönetiminin, “Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayından sonra Türkiye’yi yatıştırmak için” bu adımın atıldığı yorumunu aktardı.
İkisi üst düzey, toplam dört ayrı kaynağa dayandırılan haberde, Trump yönetimi, Adalet Bakanlığı ile FBI’dan “Türkiye’nin iade dosyasını yeniden açması”, İç Güvenlik Bakanlığı’ndan da “Gülen’in yasal statüsü” konusunda bilgi istedi. Haberde, Beyaz Saray’ın özellikle Gülen’in ABD’deki yasal statüsünü öğrenmek istediği belirtildi, “ABD’de kalıcı oturma izni sağlayan Yeşil Kart (Green Card) sahibi olduğu” ifade edildi. Söz konusu taleple ilgili detaylara da yer verilen haberde, süreçte rol oynayan kaynaklardan birinin, konuyla ilgili talimatları alan yetkililerin önce işin ciddiyetini anlamadığını, ancak ciddi olduğunu anladıklarında da sinirlendiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

NBC, bahsi geçen kurumların yanı sıra Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin yorum da bulunmadığını bildirdi.

Pürüzü gidermek

NBC News, söz gizli konusu adımla ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerdeki en önemli pürüzlerden birini de böylelikle çözmeyi amaçladığını ifade etti. Bununla birlikte aynı haberde, bir Türk yetkilinin, Ankara’nın Kaşıkçı davasıyla Gülen’in iadesini ilişkilendirmediğine ilişkin değerlendirmesine de yer verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gülen’in iadesi konusunu defalarca gündeme getirmiş, 2016’daki başarısız darbe girişiminin elebaşısı olduğunu vurgulamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 17 Ekim’de Erdoğan’la yaptığı görüşmede bir numaralı konunun, yine Gülen’in iadesi olduğu da, Amerikan makamlarınca doğrulanmıştı. Pompeo, dönüşte uçaktaki gazetecilere, Türkiye’de “Gülen’e ilişkin fikir alışverişinde bulunduğunu, bu organizasyonun çevresindeki bağlantıları konuştuklarını” aktarmıştı. Konuya yakın kaynaklar, Trump yönetiminin de, Pompeo’nun ziyareti sonrasında Cumhurbaşkanı yetkililerin Gülen konusunu yeniden değerlendireceğine ilişkin mesaj gönderdiğini de belirtmişti.

Haberin Devamı

Yine konuya yakın kaynaklara göre Adalet Bakanlığı yetkilileri, Beyaz Saray’ın iki yıl önce bu konudaki taleplerine “iade edilmesi için bir neden bulunmadığı ve yeni bir kanıt ya da bulguya rastlanmadığını” bildirmişti. Trump yönetimi yetkililerinin, bu nedenle, o zaman da Gülen’in yasal yollardan sınırdışı edilmesi konusundaki diğer seçeneklerin araştırılmasını istediği, ancak bu kez de söz konusu kişinin ABD kanunlarına aykırı bir durumunu rastlanmadığı bilgisinin verildiği vurgulanıyor. Trump yönetiminin, son talebini, Ekim ayı ortalarında ilgili kurumlarda ilettiği de belirtiliyor.

‘Türkiye’den gelen belgeler inceleniyor’

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, Beyaz Saray’ın Fetullah Gülen’in iadesiyle ilgili herhangi bir görüşme yapmadığını belirterek, “Türkiye’den gelen belgelerin değerlendirmesi sürüyor” açıklamasında bulundu.