Adile Özdağ

Adile Özdağ

eczadile@hotmail.com

Tüm Yazıları

Bebeklerde cilt sağlığı
Cildimiz tüm vücudumuzu kaplayan, vücudun en ağır ve en büyük organıdır. Yetişkinde yaklaşık olarak 4 kg ağırlığındadır ve 2 m2 yüzey alanına sahiptir.
Cildimizin başlıca 4 ana görevi var;
• Isı dengesini sağlama
• Duyuları algılama
• Metabolik değişimler
• Organizmayı dış etkenlerden koruma
Bebeklerde cilt sağlığı
Cildimiz doğduğumuz andan itibaren bizim için çalışmaya başlar ancak işlevini tam olarak yerine getirebilmesi, yapılanması 2-3 yıl gibi bir sürede tamamlanır. Bebek cildi yetişkin cildinden farklıdır. Bu farklar genel hatlarıyla şöyledir;
1. Bebek cildi doğumda yetişkin cildinin ancak %40-%60’ı kalınlığındadır. Yani yetişkin cildinden 3 kat daha incedir.

Haberin Devamı

2. Bebek cildinin doğumda cilt ph’ı daha yüksektir. Yaşamın yaklaşık ilk beş haftası boyunca ph değeri 7’dir. Oysa ki cilt bariyerinin etkin olabilmesi, deskuamasyonun (dökülme) dengelenmesi, bakteriyel enfeksiyonların kontrolü ve epidermisin onarımı için cilt ph’ının asidik olması gerekir.

3. Yeni doğan bebek cildinde yağ fonksiyonu henüz tam olarak oluşmamıştır ve farklı lipidik oluşumlar mevcuttur. Bu sebeple hidrolipidik film tabakası (asit manto) kalitesi düşüktür.

Genel olarak bilinen bu farklılıkların ötesinde Expanscience Laboratuvarlarının 2012 yılında British Journal of Dermatolog Dergisi’nin de içinde yer aldığı 18 Uluslararası bilimsel yayında yer alan klinik çalışmalarına göre bebek cildi üzerinde yeni ve büyük keşifler yapılmıştır. Devrim niteliğinde olan bu çalışmalara göre bebek cildinin bazı zayıflıkları ve güçlü yanlarına şu bilgiler eklenmiştir;
1- Cildin ilk savunma katmanı olan cilt bariyeri, doğum anında yetersiz organizasyon ve fonksiyondadır.
2- Doğumdan 3-4 yaşına kadar ciltteki nemlenme seviyeleri dengesiz ve çok yetersizdir
3-Tüm yaşamımız boyunca sağlıklı bir cilde sahip olmanın garantisi olan cildin kök hücre depoları, doğumda en üst seviyedir fakat çok hassas, kırılgandırve dış etkenlerden kolayca zarar görebilir. Özellikle 0-2 yaş arası bebeklerde korunmaksızın maruz kalınan güneş ışınları, kök hücre depolarının %80’e varan kayıplarına sebep olabilmektedir.

Haberin Devamı

Bebek cildinin sağlıklı halinin devam edebilmesi amacıyla doğumdan itibaren cildin çevresel ataklara karşı koyabilmesi için desteklenmesi gereken zayıflıkları ve cilt sağlığının uzun süre devam edebilmesi için korunması gereken zenginlikleri vardır. Tüm bu bilgiler ışığında cilt tipi her ne olursa olsun bebek cildinin ortak özellik ve ihtiyacını karşılamada avokadonun önemli yararlarının olduğu gösterilmiştir. Örnegin avokado; bebek cildinin ihtiyaçlarını karşılamaya ve cilt bariyerini güçlendirmeye, cildi nemlendirmeye ve cildin kök hücre depolarının korunmasına yardımcı olur.

BEBEĞİMİN CİLDİ

Bebeklerde cilt sağlığı
Normal cilt tipine sahip bebeklerde cilt yumuşak, nemli ve esnektir. Bu bebeklerin cilt bakımında cildi nemlendirme, cilt bariyerini güçlendirme ve kök hücre depolarını korumaya yönelik bakım yapmak gereklidir.

Haberin Devamı

Bebeklerde cilt sağlığı
Kuru cilt tipine sahip bebeklerin cildinde yer yer sertlik ve elle dokunmayla hissedilecek kuruluk vardır. Bunun sebebi ise cildin yağ ve nem mekanizmasındaki yetersizliktir. Ek olarak mevsimsel dönemlerde çok sıcak hava, çok soğuk hava da normal cilt tipine sahip bir bebeğin cildini kurutabilir. Bu bebeklerin cilt bakımı cildi daha fazla beslemeye yönelik olmalıdır.

Bebeklerde cilt sağlığı
Çok kuru cilt aynı zamanda atopiye yatkın cilttir. Pul pul dökülen, yoğun kaşıntı ve atopi atakları ile karakterizedir. Bu cilt tipine sahip bebeklerin cilt bakımı cildin lipitlerinin yenilenmesi ve kaşıntının giderilmesine yönelik olmalıdır.

Bebeklerde cilt sağlığı
Çok hassas cilt tipinde bebeğin cildinin nem ve lipid mekanizmasında herhangi bir farklılık yoktur. Cilt sert rüzgar, kireçli su, soğuk hava ya da babası öptüğünde sakalının değmesi gibi günlük stres unsurlarına karşı reaksiyon gösterir ve geçici olarak kızarır. Bu kızarıklığa ciltte gerginlik ve batma hissi eşlik eder. Bu cilt tipine sahip bebeklerin cilt bakımında ciltteki enflamasyonu giderip cildi rahatlatmaya yönelik bakım yapmak gereklidir.

GELECEKTEN HABER VAR!
Kanser için yeni bir “Dijital İlaç”

Meme ve gastrointestinal kanserlerin tedavisinde kullanılan kemoterapi ilacının dijital bir versiyonu olan ilaç, üzerinde bulunan sensörler sayesinde ilaç uyumu ve aktivite seviyelerini anlık olarak ölçebiliyor.
Fütüristik Kapsül
Bağırsakta çözünerek, bağırsak duvarına aşı yapabilen ‘robotik’ bir hap geliştirdi. Bu hap, özellikle iğneden korkanlar için devrim niteliğinde bir buluş olabilir.