Adile Özdağ

Adile Özdağ

eczadile@hotmail.com

Tüm Yazıları

İFTAR VE SAHUR BESLENMESİ
Sevgili Okurlar,
Ramazan ayı kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak ve hayat şeklinize dair sağlıklı seçimler yapmak için bir fırsat.
Oruç tutmak doğru şekilde yapıldığında, maneviyatı arttırırken aynı zamanda fiziksel sağlığa da katkıda bulunuyor.
Beslenme şekline dikkat etmek hem daha sağlıklı bir Ramazan ayı geçirmeniz için hem de orucun sağlığınıza olan katkılarını elde etmek için çok önemli.
İFTAR VE SAHUR BESLENMESİ
Bu yüzden iftar ve sahurda doğru beslenmenin nasıl yapılacağını öğrenmeliyiz. Özellikle sahurda vücudumuzu yüksek glikozlu yiyeceklerle doldurmak yerine, tam tahıllar ve yüksek lifli gıdalar gibi besin açısından zengin ve düşük kalorili daha sağlıklı yiyecekler seçmeliyiz. İftarda da sıvı miktarını ve kan şekerini yavaşça yükseltmeli ve birden yüklenmemeliyiz.
Ramazanda bulantı, ishal, gaz, iftar sonrası karın krampları ve yorgunluk gibi sindirim sorunlarını ortaya çıkmaktadır. Kabızlık da ramazan boyunca rahatsız edici bir sorun olabiliyor. Bağırsak hareketlerini arttırmak için; yeterli sıvı alımı, yeterli meyve ve sebze tüketimi, lif içeriği yüksek tam tahıl ürünlerin tüketimi, özellikle iftarda yavaş yemek yeme ve fiziksel aktivite önemli.

Haberin Devamı

SAHURA PROBİYOTİKLE BAŞLANMALI
Sindirim sisteminin dengesinin korunmasında probiyotik içerikli besinlere (yoğurt, kefir, lahana turşusu ve zeytin gibi fermente gıdalar) beslenmemizde yer vermek ve aynı zamanda özel olarak hazırlanmış probiyotik formüller kullanmak gerekli. Probiyotikler sağlıklı sindirim sistemi florasının oluşmasında, besinlerin sindirilmesinde, bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, K ve B vitaminlerinin sentezinde önemli yer tutmaktadır. Bağırsaklarda kötü bakterilerin çoğalmasını engelleyip, belli sindirim enzimlerini üreterek gaz, şişkinlik ve kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırabilmektedir. Ramazan boyunca en sık karşılaşılan bu şikayetlerin giderilmesi için sahura probiyotik desteğiyle başlamak gün boyu rahat etmenize büyük katkı sağlayacaktır.

GELECEKTEN HABER VAR!
Akıllı Stetoskop zatürreyi tek başına teşhis edebiliyor

Araştırmacılar normal bir stetoskopa yapay zeka ekleyerek zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarını tek başına teşhis edebilen “akıllı stetoskop” tasarladı. Tasarlanan bu inovatif cihaz ile zatürrenin erken teşhisinin yapılması ve önlenebilir ölümlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Yapay zekalı robotik bacaklar ile ampüteler yürüyebilecek
Araştırmacılar, ampütasyon sonrası protez bacaklarla yürüme zorluğu çeken hastalar için çözüm bulmayı hedefliyor. Yapay zeka eklenen robotik bacaklar ile hastaların dakikalar içinde en rahat yürüme şekline ulaşması amaçlanıyor.

İFTAR VE SAHUR BESLENMESİ

BAHAR ALERJİSİNDE BURUN HİJYENİ
İFTAR VE SAHUR BESLENMESİ
Burun, dışarıdan gelen soğuk havayı ısıtır ve nemlendirir. Havada bulunan yabancı parçacıkları tutup enfeksiyonlara karşı engel oluşturarak vücut savunması için bir filtre olarak çalışır.
Bu savunma mekanizması zarar gördüğünde kişi daha hassas hale gelir ve soğuk algınlığı, nazofarenjit veya alerjik burun iltihabı gibi hastalıklara daha kolay yakalanır.
İFTAR VE SAHUR BESLENMESİ
%100 doğal deniz suyundan oluşan bir solüsyonla burun hijyeninin sağlanması;
Mukozayı nemlendirir,
Tıkanıklıkları herhangi bir bağımlılığa neden olmadan açar,
Kirleri uzaklaştırmaya yardım eder.