Berna Laçin

Berna Laçin

berna.lacin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sizin için umut verici, iç açıcı ve göğüs kabartıcı bir paylaşımım var. Henüz 10.5 yaşında, dört yaşında başladığı piyano serüvenine uluslararası pek çok birincilik sığdıran, harika bir kız çocuğu İlyun Bürkev’i, biraz tanıtmak istiyorum. İlyun, bu ay İspanya’da, Maria Herrero Uluslararası Piyano Yarışması’nda hem birincilik hem de özel ödül alarak, kendi yaşında dünya çapında bir ilke imza attı. Ne kadar gurur duysak, mutlu olsak, ülkemiz için umutlansak az ama bir yandan da onu desteklemeli, tanımalı ve tanıtmalıyız.
Yaşıtlarım iyi bilirler, biz çocukken ‘Harika Çocuk’ diye bir kavram vardı. Nadir yetenekteki çocuklar, devlet eliyle dünyaya açılır ve böyle anılırdı. 1948 yılında, İdil Biret ve Suna Kan için çıkarılmış bir ‘Harika Çocuklar’ yasamız var. Cumhuriyetimizin, rahmetli İsmet İnönü himayesindeki harika girişimlerinden biridir bu. Elbette, tarihimizin gelmiş geçmiş en muhteşem Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel de mimarı... Yücel, Milli Eğitim Bakanı iken, bir gece organize eder ve dört yaşındaki piyano dahisi kız çocuğu, dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün karşısında sahne alır, Bach’tan Beethoven’a uzanan bir seçkiyle konser verir. Ankara Konservatuvarı’nın salonu alkıştan inler. Cumhurbaşkanı İnönü, sahneden indikten sonra küçük kızın yanına gelir ve “Adın ne senin yavrum?” der, dört yaşındaki minik “İdil” diye cevaplar.

BİR ‘HARİKA ÇOCUK’ TAKDİMİMDİR...

Haberin Devamı

‘İdil-Suna’ yasası
Dünyanın sayılı piyanistlerinden İdil Biret, o gece alınan kararla sanat dünyamıza böylece doğar. Hemen çıkarılan ‘Harika Çocuklar Yasası’na o zaman dokuz yaşındaki küçük keman ustası Suna Kan da dahil edilir ve halk arasında bu yasa uzun yıllar ‘İdil-Suna’ yasası olarak bilinir. Cumhuriyet’in ilerleyen yıllarında, ülkemizden çıkmış olmasıyla gurur duyduğumuz pek çok sanatçı, bu yasayla adını dünya müzik tarihine yazdırmıştır; Gülsin Onay, Verda Erman, Hüseyin Sermet ve Bedri Baykam, bu isimlerden sadece bazıları...
Ardından gelen ‘özel statü yönetmeliği’ ile de Fazıl Say, Oya Ünler, Burçin Büke, Çağıl Yücelen, Şölen Dikener, Yeşim Alkaya Yener ve Özgür Balkız gibi şahane sanatçılar, ülkemizi onurlandırır. Ve sonra, orada bir yerde tıkanıklık oldu. Varlığını bildiğimiz küçük dahilerin, devlet arkasında durmamaya başladı. ‘Harika Çocuklar’ unutuldu, özel yetenekteki minikler tek başlarına kaldı...
Kurul tarafından seçilmeli
1956 yılından bu yana 6660 sayılı olarak yürürlükte olan yasa, nedense 2002 yılından bu yana işlevsiz kalmış durumda. 15 yıl aradan sonra 2017’de Mert isimli bir piyano öğrencisi için girişimlerde bulunulduğu haberi dikkatimi çekmişti ama sonuç alındı mı, doğrusu bilmiyorum. Elbette, her önüne gelenin ‘Harika Çocuk’ seçilmesinden bahsetmiyorum. Kuşkusuz, nadiren görülecek seviyede yetenekli ve uzun vadede ülkemizi temsil edecek kapasitede yeteneklerin, sanatı tartışmasız düzeydeki kişilerden oluşan bir kurul tarafından seçilmesi gerekiyor.
Peki ama o zaman insan sormadan edemiyor, bu yasa neden işletilmiyor? Eğer, “Demek ki ülkemizden yetenekli çocuk çıkmıyor” diyen olursa, İlyun’un 10.5 yaşına sığdırdığı uluslararası başarılarına baksınlar. Buradaki tek önemsenecek nokta, devletin yurt dışı eğitim için burs vermesindeki ekonomik yardım değil, dikkatinizi çekerim. ‘Harika Çocuk’ olmanın onuru ve ülkesinin desteğiyle dünyaya açılmanın büyük bir güç ve gururuyla geri dönen evrensel kazanımıdır. Sanatın ve geleceğin sanatçılarının, dünya genelinde dikkat çekip, ülkemizin sesini duyurma yolundaki kapıdır. Onun gibi başka nadir yetenekteki çocuklarımız olduğuna eminim. İlyun’un şahsında tüm dahi miniklerimiz için ‘Harika Çocuklar Yasası’nı, başta Kültür ve Milli Eğitim Bakanları olmak üzere, herkese yeniden hatırlatmak istiyorum.
Tebrikler İlyun, seninle gurur duyuyor ve ülkemize katacağın başarılarını heyecanla bekliyoruz.

Haberin Devamı

İlyun Bürkev hakkında...
- 16.10.2008 doğumlu.
- Dört yaşında piyanoya başladı. Avusturya, Dubai, Kanada, İtalya ve Amerika’da, dünyaca önemli piyano virtiözlerinden dersler aldı. İstanbul’da, uluslararası piyanistlerimiz Gülsin Onay ve Emre Şen’in öğrencisi oldu.
- 2016 yılında eğitimine ek olarak, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda yarı zamanlı eğitime başladı.
- 2018 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Devlet Konservatuvarı’nda tam zamanlı eğitime geçti. Halen, Prof. Burcu Aktaş’ın öğrencisi.
- 2018 yılında Hırvatistan-Jurica Murai Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik ödülünü aldığında, 10 yaşını doldurmamıştı.
- 2017 yılı itibarıyla Türkiye’de çoğu birincilik olmak üzere, pek çok yarışmada ödül aldı.
- Bu ay düzenlenen İspanya-Maria Herrero Uluslararası Piyano Yarışması birincisi ve ayrıca özel ödül sahibi oldu.
- İlyun, önümüzdeki yıl Belçika ve İtalya’da önemli yarışmalara katılacak. Bir yandan beste de yapan İlyun, ekim ve aralık programlarında, Adana Çukurova Senfoni Orkestrası’yla, Mozart’ın konçertosunu çalacak.