Berna Laçin

Berna Laçin

berna.lacin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yaşasın tatilll...

İşte yarıyıl tatilinde çocuk etkinlikleri rehberi...Yaşasın tatilll... İşte yarıyıl tatilinde çocuk etkinlikleri rehberi...

İKSV: Kısa filmlerle tatil boyunca eğlenme, düşünme ve keşfetme... Filmlerin üzerine bağlantılı atölyelerle zengin bir program var. Ücretsiz ama rezervasyon şart!

İBB Çocuk Meclisi: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tatil boyunca hafta içi etkinlikler düzenlemiş. Silivrikapı Buz Pisti’nde eğitmenler tarafından verilen buz pateni dersleri, Miniatürk, 1453 Tarih Müzesi, Şair Tevfik Fikret’in yaşadığı ev olan ve bugün Abdülhak Hamid’ten şairlere kadar pek çok önemli şahsın kişisel eşyalarının sergilendiği Aşiyan Müzesi, Şişli’deki Atatürk Müzesi, çeşitli yaşlara göre çocuklara ilginç gelebilecek etkinlik alanları... Tabii ki, Tarihi Yarımada’nın ‘Muhteşem 5’lisi’ mutlaka ziyaret edilmeli; Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmet Camii, Yerabatan Sarnıcı ve Arkeoloji Müzesi.

Hoş geldin tatil



Akbank Sanat: 4-12 yaş arası çocuk atölyeleri programları hazırlanmış. Örneğin 6-12 yaş için planlanan bir etkinlik şöyle; önce Frida’nın hayatını dinleyen çocuklar, daha sonra eğitmenler eşliğinde aldıkları ilhamla kendi çantalarını tasarlayacaklar. Ya da kendilerine heykel formunda oyuncak yapabilecekleri, dört yaş için ailelerle birlikte mozaik yapabilecekleri etkinlikler var. Sanata yönlendirmek için çok iyi fırsat olduğunu söylemeliyim. İnternet adresinden, çocuğunuzla birlikte, ona en merak uyandıran programı birlikte seçmelisiniz.

Haberin Devamı

Rahmi Koç Müzesi: Yarıyıl tatili boyunca, 4-14 yaş aralığı çocuklar için adeta bir cennet burası... Biyolojiden matematiğe, heykelden sinemaya, çocukların hayal güçlerini geliştirebilecekleri neler var neler... Salı, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri olacak Astronomi Atölyesi kesinlikle kaçmaz! 12.00, 14.00 ve 15.00 saatlerinde uzmanlar eşliğinde tüm gök cisimlerinin ve Güneş Sistemi’nin evrendeki oluşum sürecini keşfedecek çocuklar. Bilim meraklısı çocuklar için özellikle tavsiye ederim. DNA, yenilebilir enerji ve Matematik Atölyeleri de çok ilgi çekici. Atölyeler 60 TL ve çoğu dolmuş durumda. Müzeyi gezmek ise öğrenciler için 9 TL.

Haberin Devamı

Oyuncak Müzesi: Çocuklarımızla aramızda bir köprü görevi üstlenen ve nesilleri yakınlaştıran bu mekan, sömestirin olmazsa olmazı 1700’lü yıllardan günümüze, 40 ülkeden bir seçki var müzede... Çok da sevimli bir kafesi var ve küçük-büyük herkesin kalbinde, hikaye anlatıcılığıyla taht kuran Sunay Akın’la orada karşılaşabilir, şahane bir sohbet imkanı da yakalayabilirsiniz.

Hoş geldin tatil



Madame Tussauds Mumya Müzesi-Özdilek Vakfı Yılmaz Büyükerşen Mumya Müzesi: Her iki mumya müzesi de ilgi çekici... Madame Tussauds, müze giriş biletini online alırsanız şu anda indirim var. Tam 75 TL, öğrenci 55 TL. Aileler için ekonomik fiyatlar da var.  Özdilek Vakfı’ndakinde, benim Eskişehir Balmumu Müzesi içindekinin bir benzeri olan heykelim de var. Tabii ki en etkileyicisi, her iki müzede de Atatürk’e ait olanı...

Hoş geldin tatil



İstanbul Modern: 7-12 yaş grubuna yönelik, sessiz sinemadan mimariye, resimden heykele pek çok etkinlik var. İki saatlik atölyeler 175 TL.

Sakıp Sabancı Müzesi: 5-11 yaş çocuklara hitap eden atölyeler var. Bana en hoş gelen Kış Atölyesi... Aslında bunu belki evde aileler çocuklarına da kısmen uygulamaya çalışabilirler. Buna anne-babaların çocukluğuna yolculuk da denebilir. Televizyon, internet, bilgisayar olmayan bir evde, çay yaparak, albüm ve kar küreleri hazırlayarak, geçirilecek iç ısıtan bir gün. Bence en iyi tatil fikri. Tasarımdan resme çok çeşitli etkinlikler var. Günlük 75 TL, dört günlük katılım ise 200 TL.

Haberin Devamı

Pera Müzesi: 4-12 yaş arası çeşitli gruplarla, pek çok etkinlik ve rehberli turlar var. Fiyatı da 75 TL.Vadi İstanbul: Ücretsiz Bilim Şenliği... 18-26 Ocak arası, İTÜ Eğlen Bilim Şenliği iş birliğiyle, çeşitli bilim etkinlikleri var.Aile Boyu: 25 Ocak Cumartesi günü için Conrad Otel, Küçük Şefler Atölyesi hazırlamış. Aile boyu mutfak atölyesinin ücreti, çocuklar 100 TL, ebeveynler ise 125 TL.

Zorlu PSM-Çocuk Sanat Atölyesi: 30 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında, 1-4 yaş arası bir ebeveyn ve bir çocuk 93.50 TL (Küsuratı anlayamadım ama öyle), 5 yaş ve üzeri 1 ebeveynle birlikte 126,50 TL. Resimden müziğe, dramadan dansa her alan var ve katılımcı sanatçılar da eşlik ediyor çocuklara; Ceyda Düvenci-Bülent Şakrak, Asuman Dabak, Tan Sağtürk, Devrim Erbil ve Erdil Yaşaroğlu, etkinliğe katılan sanatçılardan bazıları...

Tiyatrolar ve gösteriler

Yarıyıl tatilinde çocuk tiyatroları ve gösterileri:

19 Ocak Pazar:
TİM’de Anadolu Ateşi Kıvılcım, 4-16 yaş grubu 80 çocuk dans, akrobasi ve jimnastik gösterisiyle sahnede olacak. Biletler 40-100 TL arasında.

19-26 Ocak ve 2 Şubat: Çocuk Tiyatrosu, ‘Kedimi Gören Var Mı?’ oyunuyla Sahne Beşiktaş’ta... Biletler 45 TL.

19-23-30 Ocak: ‘Pablo Picasso ve İlham Perileri’  saat 15.00’te Kadıköy Tiyatro 34’te...

Uniq Çocuk Festivali: Uniqhall’da 19-30 Ocak arası pek çok çocuk oyunu var, fiyatlar ise 45-50 TL...

Hoş geldin tatil



Not: Her yıl bu rehberi hazırlıyorum... Gönül ister ki, ülke genelinde olsun tüm bu alternatifler ama gerçek şu, İstanbul bu konuda çok önde... Diğer şehirlerde alışveriş merkezlerinde eğlenceye yönelik ücretsiz etkinlikler var. Ancak sanat ve bilim katkılı olan yaratıcı atölyeler, hep İstanbul’da karşıma çıktığı için ne yazık ki bu rehber de yarıyılda İstanbul’da olanlar için...

İyi tatiller...