Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gözün herhangi bir bölümünde ama özellikle de göz pınarı dediğimiz gözün burna yakın kısmında hissedilen, sulanmayla beraber meydana gelen ağrıya, göz yanması denir. Çeşitli hastalıklardan kaynaklı ortaya çıkabileceği gibi birçoğunun belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle de gözlerin herhangi birinde ya da ikisinde birden hissedilen yanmalar ciddiye alınmalı ve bir doktor tarafından eğer gerekli görülürse tedaviye başlanmalıdır.
Göz yanması nedenlerinin çevresel sebeplerini bir grupta, hastalıklarla ilgili nedenlerini başka grupta, alerjik föktörleriyse ise diğer bir grupta incelememiz mümkündür.

GÖZ YANMALARI VE KONJONKTİVİT

Haberin Devamı

Çevresel sebepleri
- Çok kirli hava
- Sigara dumanına maruz kalma
- Güneşte uzun süre bekleme
- Havuz suyundaki klorla temas
- Rüzgarlı günler
- Toz
- Saç spreyi
- Saç boyası
Kirli havanın en büyük etkisi, cildimiz ve gözlerimiz üzerindedir. Havadaki kimyasal maddeler biz fark etmesek de gözlerimiz üzerinde yoğun bir baskı oluşturur ve bu durum yanmayla sonuçlanır.
Sigara dumanı, hassas yapıya sahip gözlere olumsuz etki yapar. Güneş, özellikle son yıllarda insan vücuduna yarardan çok zarar getirmektedir. Zararlarından en çok etkilediği organımızsa, gözlerdir. Yanma hissinin yanında gözlerde kızarıklıkla kendini gösterir.
Kimileri için yaz mevsiminin vazgeçilmesi havuz keyfidir. Ancak havuz suyunda bulunan klor, gözlerde hassasiyet oluşturur. Eğer biraz da yatkınlık varsa, enfeksiyon kaçınılmaz olur. Bu durumdan etkilenmemek pek kolay değildir ama havuza girdiğinizde dalmayarak, gözünüzle suyun temasını azaltabilirsiniz.

Hastalıklarla ilgili nedenleri
- Göz nezlesi
- Göz kuruluğu
- Göz yorgunluğu (astenopi)
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Işık korkusu (fotofobi)
Göz nezlesinin tıp dilinde adı ‘konjonktivit’tir. Göz kapağının iç yüzeyi ile gözün beyaz kısmının bir bölümünü örten ince zarın iltihaplanması ya da enfeksiyon kapmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı insanlarda gözyaşının azalması ya da kalitesinin düşmesiyle ortaya çıkan bir hastalık olan göz kuruluğu, daha çok ileri yaşlarda karşımıza çıkar. Özellikle kadınlarda menopoz döneminde ciddi boyutlara ulaşır. Göz kuruluğu, beraberinde gözde yanma durumunu doğurur. Uzun süre lens kullanımı ya da sürekli bilgisayar ekranına bakmak gibi nedenler de göz kuruluğuna neden olabilir.
Göz yorgunluğu adı üzerinde gözlerin yoğun biçimde kullanımına bağlı olarak yorulmasıdır. Az ışık ya da uzun süre bilgisayar ekranına
bakmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Genellikle dinlenme sonucu bu yorgunluk giderilebilir.

Haberin Devamı

Tedavisi nasıl yapılır?
Eğer göz yanması çevresel nedenlerden birinden kaynaklanıyorsa, nispeten işiniz kolaydır. Bunları ortadan kaldırmak ya da bu çevrelerden uzak durmak, kısa süre içinde göz yanması sorununu bitirecektir. Bilgisayar kullanımını azaltarak, göz yanması sorununu hafifletebilirsiniz. Çünkü uzun saatler bilgisayara bakmak, göz kuruluğunu ortaya çıkarır. Bu durumun getirisi de göz yanmasıdır.
Göz yanması tedavisinde soğuk kompres uygulamak, her zaman etkili bir yöntemdir. Üstelik herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Bu yüzden gün içinde istediğiniz zaman uygulayabilirsiniz.
Soğuk çay poşetleriyle gözünüzü dinlendirerek, göz yanması sorununu çözebilirsiniz.
Eğer göz nezlesi rahatsızlığınız varsa, bu göz yanması sorununu da beraberinde getirir.
Göz nezlesi, enfeksiyon kaynaklıdır ve 10 gün kadar devam eder. Bu süre içinde hasta olmayan göze dokunmamaya gayret edin, ellerinizi sık sık yıkayın ve yüzünüzü havluyla kurulamayın. Bunun yerine tek kullanımlık kağıt
havlular tercih edin.

Haberin Devamı

ALERJİK FAKTÖRLER
- Polenler
- Küf mantarları
- Hayvan tüyleri
- Parfümler
- Kolonyalar
Göz yanmasının en yaygın nedenleri alerjik olanlarıdır. Özellikle sık tekrar eden ya da kronikleşen göz yanmalarında, alerjik faktörler aranmasında fayda vardır.
Alerjik kaynaklı göz yanmalarının ilk nedeni olarak karşımıza polenler çıkar. Mevsimsel artış gösteren polenlerin en etkili olduğu aylar, bahardır. Kimileri alerjik durumlardan etkilenmediği için şanslıyken, kimileri reaksiyonlara açıktır.
Polenlerin gözlerinizde yanma hissi yaratmasını istemiyorsanız, bahar aylarında fazla ağaçlık, yeşillik alanda bulunmamaya çalışmalısınız.