Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

HAVUZLAR VE SAĞLIK
Havuz veya deniz-den en fazla bulaşan hastalık, genital mantar enfeksiyon-larıdır. Havuz veya deniz sefasının hastanede bitmemesi için girilen havuzun temizliğinden emin olunması ve su sirkülâsyonu fazla havuzların tercih edilmesi gerekmektedir. Çünkü yeterince temizlenmeyen havuzlar ve kirlilik seviyesi yüksek sahiller, tehlikeli olabilir.

Bulaşan hastalıklar
Sıcakla artan terleme, yaz aylarında mantar üremesini kolaylaştırır. Havuzlardan bulaşan hastalıklar arasında genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, molluscum cantagiosum ve trikomonas enfeksiyonları sıklıkla görülür. Ayrıca iyi temizlenmeyen havuzlardan tifo, hepatit A ve E, cryptosporidum, kolibasili, giardia, shigella, dizanteri ve paratifo gibi ateşli ishal yapan mikroplar, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarıyla mantar, uyuz ve impetigo gibi deri hastalıkları da bulaşabilir.

Haberin Devamı

HAVUZLAR VE SAĞLIK
Deniz daha güvenli
Deniz suyu tuzlu olduğu için mikropların yaşaması daha zordur. Ama kirli, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümdeki denizlerde yüzmeyin. Ancak havuzlara bu anlamda daha çok dikkat etmek gerekir. Çünkü havuzlar durağan sular olması nedeniyle kolaylıkla kirlenebilir ve mikrop üremesi daha kolaydır. Mikropları kontrol altına almak için hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir.

Islak oturmayın
Havuzlardan veya denizden bulaşan genital enfeksiyonların bazı küçük önlemleri göz ardı etmeden kaynaklanmaktadır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, havuzlardan bulaşanlar daha çok ıslak mayoyla beklemek, yeterince kurulanmamak, üşümek, sık çamaşır değiştirmemek, temiz olmayan havuzların ve hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılması, naylondan imal edilmiş, dar kıyafetlerin kullanılması ve korunmasız ilişki şeklinde genital floranın dengesinin bozulmasıyla oluşur. Çünkü bu enfeksiyonların yerleşmesinde nem çok önemlidir.
Islak ve nemli ortamlarda vücudumuzda zaten var olan ama yeterli nemi ve ıslaklığı bulamadığı için şikayet yaratmayan mantarlar, üremelerini artırarak kaşıntıyla enfeksiyona yol açar.

HAVUZLAR VE SAĞLIK
Yaz için öneriler
Suya girmeden önce duş alarak vücudu iyice temizlemek çok önemlidir. Alınacak basit tedbirlerle bu hastalıklardan korunulabilir.
Hijyen için periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği yüzme havuzlarının tercih edilmesi gerekmektedir. Yüzme havuzunda normal klor seviyesi 0.8 mg/lt düzeyinde olmalı ve çok iyi çalışan bir filtreleme sistemi bulunmalıdır. Ayrıca hepatit A ve B aşısı olmayan çocukların havuzlara gönderilmemesini tavsiye ediyoruz. İşletme sahipleri kadar bizim de dikkat etmemiz gerekir. İşti öneriler:
- Havuz kenarlarında yiyecek yemeyin ve sigara içmeyin.
- Ateşli hastalık ya da ishal geçirirken havuza girmeyin.
- Bone kullanın.
- Suya tükürmeyin.
- Islak mayoyla oturmayın.
- Yeterince kurulanın.
- Sık çamaşır değiştirin.
- Temiz ve sağlıklı olmayan tuvaletleri kullanmayın.
- Naylondan imal edilmiş ve dar kıyafetleri tercih etmeyin.
- Havuz bölgesine ayakkabıyla veya dışarıda giyilen terliklerle girmeyin.
- Ayaklarınızı antiseptik suya batırarak dezenfekte edin.
- Havuzda su yutmamaya dikkat edin.
- Kulak enfeksiyonlarına karşı tıkaç kullanın.
- Suya atlarken burnunuzu tutun.
- Cildinizde sıyrık ya da kesik varsa yüzme sonrasında su ve sabunla temizleyin.
- Göz enfeksiyonlarını önlemek için sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanın.
- Çocukların havuzlara tuvaletini yapmalarını engelleyin.
- Lağım karışan alanlara yakın bölgelerdeki denizler ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzmeyin.