Dr. Jan Klod Kayuka

Dr. Jan Klod Kayuka

jan.klod@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Vücudun sıcak ve soğuk karşısında dengesini korumasını sağlayan, yani vücut ısısını ayarlayan bir mekanizma olan terleme, isteğimiz dışında çalışır. Ter vücuttan atılırken, bu terin içinde bazı zararlı maddeler ve tuz da atılır. Bu görevi gerçekleştiren yapılar ter bezleridir. Özellikle sıcak havalarda sık karşılaşılan terleme, aşırı olduğunda kişiyi ve çevresindekileri rahatsız etmektedir. Normalin üzerinde terlemeye hiperhidroz (aşırı terleme) denir. Kişinin bakımıyla biraz azaltılsa da, tamamen önlemez. Sıklıkla el, ayak, koltukaltı ve yüzde görülen aşırı terleme, kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkiler. Bu sorunun hekimler tarafından çözülmesi gerekir.
Aşırı terleme kalp hastalıklarından sinirsel hastalıklara kadar pek çok rahatsızlığın belirtisi olabileceği gibi, tamamen psikolojik de olabilir. Bu yüzden aşırı terlemenin nedenleri mutlaka araştırılmalıdır.

TERLEME PROBLEMİ



Normal durumlar
Terlemeyi artıran normal durumları şöyle sıralayabiliriz:
Ortam sıcaklığının artması,
Efor yapılması,
Aşırı heyecanlanma,
Nemli ortama girmek.
Sistemik hastalıklar
Bazı sistemik hastalıklarda terlemeyle ilgili bozukluklar oluşur. Bunlar:
Enfeksiyon hastalıkları: Ateşli hastalıklarda ateş, ani ve çok miktarda terleme ile düşebilir, özellikle zatüre, sıtma, tifo ve bademcik iltihaplanmalarında bu olay görülür.
Hipertiroidi denilen tiroid bezinin aşırı çalışması da aşırı terlemenin bir nedenidir.
Artmış metabolizma hızı ve vücut ısısı nedeniyle sürekli terleme oluşur.
Menopoz ve menopoz öncesi durum da kadınlarda ani gelen aşırı terleme nedenlerinden biridir.
Kanser rahatsızlığı özellikle de omurga çevresinde bulunan ya da ‘Mediasten bölgesi denen alanda bulunan tümörler, sempatik sistemi sürekli uyararak aşırı telemeye neden olurlar.
Ağır kalp yetersizlikleri nefes darlığına neden olarak terlemeye yol açar.
Akciğer rahatsızlıklarına bağlı nefes darlığı bir terleme nedenidir.
Raşitizm denilen çocukluk çağı D vitamini eksikliği çocuklarda özellikle de kafa arkasında terlemeye neden olur, çocuklarda C vitamini eksikliği de terleme yapar.
Sürekli kaygı oluşturan ruhsal sıkıntı durumları da sempatik sistem uyarısıyla terlemeyi artırır.
Obezite bu durumun sebeplerinden biridir.
Alkol veya uyuşturucu madde yoksunluğu
Lenfomalar

TERLEME PROBLEMİ



Ani gelişen aşırı terleme
Böbrek üstü bezinin ani olarak uyarılmasıyla sempatik sistemin aktive olması, bunun sonucunda bol miktarda soğuk terlemeyle karakterizedir. Nedenleri başlıca; şiddetli ağrılar (böbrek taşı, doğum gibi), ani şeker ve tansiyon düşmesi, mide ve bağırsak kanamaları, iç kanamalar, böbrek üstü bezi tümörleri ve bazı psikiyatrik ilaçların kullanılması olarak sayılabilir.
Aşırı terlemenin bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlamak için bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir, bu nedenle mutlaka bir dahiliye uzmanına başvurulmalıdır.

Ne zaman doktora gitmeli?
Eğer terlemeyle birlikte aşağıdaki belirtiler de ortaya çıkıyorsa hemen bir doktora başvurun: n Göğüs ağrısı/basınç n Ateş n Hızlı nabız
Nefes darlığı
Kilo kaybı
Uzun süre boyunca teriniz durmuyorsa veya terlemenize bir açıklama getiremiyorsanız.