İdil Yazar

İdil Yazar

idil.yazar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’de yenilikçi olmak zor. Hele ki bu kriz ortamında... Herkesin alışılagelmişi yapıp, tutunmaya çalıştığı bu devirde, ezber bozan girişimlerde bulunan girişimcileri ayakta alkışlamak lazım.

EZBER BOZAN BİR RESTORAN
Geçtiğimiz hafta Çeşme’deydim. Belde, gastronomi meraklılarına gitgide daha fazla opsiyon sunan bir yer haline geldi. İzmirliler yemek işinden iyi anlıyor ve doğadan gelen her hediyeyi en güzel şekilde değerlendirmeyi seviyorlar. Sofranın bir kültür, iyi yemeğin ise sanat olduğunu biliyorlar. Mesela yılların vazgeçilmez restoranı Asma Yaprağı’nın mezeleri ve yumuşacık tandırı, nefis Ege mutfağının en güzel örneklerinden biridir. Senelerdir dokusunu ve kalitesini bozmadı mekan... Her gittiğinizde sofradan memnun kalkarsınız.
Ya da Horasan. Daha üç sene evveline kadar sokak arasında ufacık bir dükkan olan Horasan, büyüse bile aynı yaratıcı lezzetleri yapmaya devam ediyor. Sahibi korkusuzdur, menüde olmayan bir şeyi bile isteseniz eğer malzemesi varsa hazırlar, getirir. Hem de hakkını vererek.
Hem geleneksel hem modern
Bu gidişimde ise Urla’da yeni açılan Od Urla’da buldum aynı keyfi. İyi yemek yeme keyfini... Semtin güzelliği ve samimiyeti dillere destan. Bambaşka bir enerjisi var... Mavisi ayrı, yeşili ayrı güzel. Hem eski hem yeni... Hem geleneksel hem modern. Mekan tam olarak bu hisleri yansıtıyor.
Kesin yanlış yola saptım dedirten bir köy yolunun sonunda Od Orla. Sizi çocukluğunuza götüren zeytin ağaçlarıyla kaplı bir bahçenin içinden, dört tarafı camla çevreli, yüksek tavanlı, oldukça modern bir restorana giriyorsunuz. Gizlisi, saklısı yok! Mutfak en ortada, apaçık duruyor. Mutfağı çevreleyen bar ise bence restoranı deneyimlemek için en güzel konumda. Mutfaktan yükselen kokuları duyarak, yeri gelince şefle sohbet ederek bekliyorsunuz yemeğinizi.
Servis yurt dışındaki şık restoranlar gibi... Masaya gelen her bir tabak özenle anlatılıyor mutfak ekibi tarafından. Ancak burnu havada bir restoran değil. Yemekler yaratıcı ama zorlama değil. Od Urla’da dilerseniz tadım menüsü seçip, kendinizi şefin ellerine bırakabiliyorsunuz. Biz menüdeki her yemeği merak ettiğimiz için kendimiz sipariş ettik. Özellikle başlangıç ve tatlılarını çok beğendim. Mutlaka gidip denemenizi tavsiye ederim.
Peki, Çeşme’ye gitmişken başka neler denemelisiniz?
Tarla: Ailenizle nefis bir kahvaltı keyfi için birebir. Mekan, Ovacık mevkiinde gerçek bir tarla. Çocuklarla gitmek için mükemmel.
Refiğin Bahçesi: Hacımemiş’te oldukça salaş bir restoran. Bol malzemeli gözlemeleri ve sulu menemeni bir harika.
Bom Dia: Alaçatı’da yeni nesil bir kahvaltıcı. Avokadolu yumurtası, rengarenk kaseleri ve yumuşacık pankekini deneyin derim.
Kolburano’s: Reisdere’de nefis bir bahçe içinde, odun ateşinde pizza yemek isterseniz, doğru adres. Akşamüstü çocuklarınızla giderseniz, onlar da çok keyif alacaktır.